1 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, Szépkorúak 20. Anna-bálja, Limonádé túra, Deadpool & Rozsomák
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, Szépkorúak 20. Anna-bálja, Limonádé túra, Deadpool & Rozsomák

Július utolsó hétvégéjén többek között megnézhetitek az óriásbábokat Belvárosban, bulizhattok a Szépkorúak 20. Anna-bálján, részt vehettek a Limonádé túrán, vagy beülhettek a moziba a Deadpool & Rozsomákra.

Kultúra: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Július 27., szombat
Hol?: Belváros

A város legnagyobb kulturális eseményét megelőző hétvégéken idén is megjelennek a királyi óriásbábok a fehérvári Belvárosban. A népes rajongótáborral rendelkező óriásokat hagyományőrző csapatok és régizenészek kísérik a középkort idéző eseményen. A sorozat következő epizódjában a keresztény Magyarország megalapozásában meghatározó szerepet játszó Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Asztrik püspök óriásbábja vonul fel a Fő utcán.

Az óriásbábokat ezúttal a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kísérik, akik a Városház téren bemutatót is tartanak. A 2013 óta működő egyesület a IX–XI. század időszakát, annak kultúráját, viseleteit, fegyvereit igyekszik megismertetni a modern kori közönséggel; nemcsak magyar, hanem a korban a Kárpát-medencében megjelenő más népeket, így például kései avarokat, szlávokat vagy vikingeket is megjelenítik. Fontosnak tartják, hogy a látogatók a korabeli mindennapokat, a konyhaművészetet, a kézműves hagyományokat is megismerjék.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, az óriásbábokat Szabó Miklós mutatja be a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál, a zenei aláfestést a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja.

A program zárásaként 18 órától Palásti Máté ad kiskoncertet a Zichy ligeti Zenepavilonban. A gitárművész-zeneszerző koncertjein két különleges gitáron játszik, stílusát a jazz és a flamenco zene fúziója inspirálja, amelyhez a roma kultúra jellegzetes dallamai improvizációval párosulnak.

Buli: FEZEN Fesztivál
Mikor?: Július 31-augusztus 3., szerda-szombat
Hol?: First Field

Már javában folynak a munkálatok, hamarosan indul a 2024-es FEZEN Fesztivál. A jövő hét szerdán induló rendezvény területén már elkezdték építeni a kültéri színpadokat. A zsúfoltság miatt a szervezők úgy döntöttek, a Fezen klub helységét ezúttal nem használják a fesztivál ideje alatt, inkább kintre helyezik át ezt a koncerthelyszínt, valamint továbbra is maradnak a fesztiválsátrak és a többi partihelyszín is. 

A szervezők elmondták, az idei évben kompaktabb helyszínen, a színpadok között kisebb távolságokkal készül a fehérvári fesztivál, hogy a hangsúly a zenén legyen, ne a gyalogláson.

Természetesen a július 31-től és augusztus 3-ig idén sem maradhatnak el az akár többszörösen visszatérő hazai és külföldi előadók, így például Scooter, ATB, Majka, Halott Pénz, Dzsúdló vagy az Avantasia.

A szervezők a közlekedés szempontjából arra kérik, az autóval érkező fesztiválozókat, hogy tájékozódjanak előre a forgalomkorlátozásokról, és lehetőleg a Déli összekötő felől érkezzenek, hiszen az Új Váralja sor és a Takarodó út egy része le lesz zárva. A további napok előadóiért, a programokért és a részletes információért látogassanak el a www.fezen.hu oldalra. 

Mozi: Deadpool & Rozsomák
Mikor?: Július 25-től
Hol?: Cinema City Alba

A Marvel Studios bemutatja eddigi legnagyobb baklövését — a Deadpool & Rozsomákot. A kedveszegett Wade Wilson számára a polgári élet kész kínlódás. Az erkölcsileg rugalmas zsoldos gyúnyáját végleg szögre akasztotta, amikor azonban világát a megsemmisülés fenyegeti, vonakodva bár, de ismét magára ölti jelmezét és még vonakvóbb… vonakodóbb? Vonatkotróbb? Meg kell győznie a vonakodó Rozsomákot, hogy... a szinopszisok totál gagyik.

 

Mozi: Kina és Yuk: Két sarki róka kalandjai
Mikor?: Július 25-től
Hol?: Cinema City Alba

Az Északi-sark a hó és jég országa, ahol az élet mindennap túlélés. Itt él Kina és Yuk, két bátor sarki róka, akik hamarosan szülők lesznek. Az északi-sarki telek azonban már nem olyanok, mint régen, a globális felmelegedés mindenki számára új kihívásokat tartogat. Yuk elmegy vadászni, ám egy sodródó jégtáblán csapdába esik. A magára maradt Kinának nincs más választása, mint ismeretlen területekre merészkedni, még az emberek közé is. Már csak néhány nap van hátra a kicsik születéséig, a visszaszámlálás elkezdődött.

Vajon sikerül-e a szülőknek még a kölykeik születése előtt egymásra találniuk? Ez a vadonban játszódó kaland a szerelem, a remény, a barátság és a kitartás meséje. Kina és Yuk meglepetésekkel és természeti csodákkal teli utazásra hívja a nézőt, akikkel egy életre szóló élmény részesei lehetünk.

NINCS MOZIZÁS NASI NÉLKÜL! – Válaszd büfés menüajánlatainkat, mert azokkal nyerhetsz! Július 4-én indult a legnagyobb nyári mozis kaland a Cinema City mozikban! 

Idén nyereményjátékunk nem a mozijegyekhez, hanem a büfés ajánlataink vásárlásához kapcsolódik majd. Július 4-én indul a legnagyobb nyári mozis kaland, amiben idén is több százezer mozis ajándék és kedvezménykupon vár gazdára. A tájékoztatás nem teljes körű, részletek július 4-től a mitnyertem.hu oldalon.

Kirándulás: Limonádé túra
Mikor?: Július 27., szombat
Hol?: Sóstó Természetvédelmi Terület

Limonádé túrát szerveznek július 27-én, szombaton a Sóstó Természetvédelmi Területen. Megtanulhatjuk, hogy az itt fellelhető gyógyító hatású növényekből miként készíthetünk ízletes frissítőt. Előzetes regisztráció szükséges.

A túra hagyományosan 10.15 órakor indul a Sóstó Látogatóközponttól. Szeretettel várják azokat, akik szívesen megismerkednének a gyógynövények virágaival, ízével és gyógyhatásaival. Kérik, hogy mindenki hozza magával kedvenc teásbögréjét, poharát!

Buli: Szépkorúak 20. Anna-bálja
Mikor?: Július 27., szombat
Hol?: Felsővárosi Közösségi Ház

A „Nem csak a 20 éveseké a világ” Nyugdíjasklub tagjai csütörtökönként találkoznak a Felsővárosi Közösségi Házban, megülnek minden ünnepet és jeles napot. A következő eseményre, a júliusi Anna-napi bálra nem csak a nyugdíjasklub tagjait várják, szeretettel hívják meg a környéken élő mulatni, nosztalgiázni vágyókat is.

A felsővárosi táncos nosztalgia délutánon a kitűnő zenéről a közkedvelt Kovács Misi gondoskodik majd, és természetesen nem marad el a Szépkorúak szépének megválasztása sem. A hölgyeknek érdemes idén is a legszebb ruhájukat felölteni, mert az urak elismerő szavain túl az udvarhölgyek és a bálkirálynő az esten jutalmat is kapnak. Díszvendégként köszöntik majd a rendezvényen Horváth Évát, az 1977-es balatonfüredi Anna-bál szépét. Az esemény sztárfellépője Mészáros János Elek magánénekes lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek