1 hónapnál régebbi cikk

Hogyan éltek a katonák az első világháború idején?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Hogyan éltek a katonák az első világháború idején?

Az első világháború katonáinak mindennapjaiba is betekinthetnek a Székesfehérvári Királyi Napokra látogatók. A Katonaláda titkai című múzeumpedagógia foglalkozáson egyebek mellett korabeli emléktárgyakat, fegyvereket mutatnak be a Hadtörténeti Múzeum munkatársai.

Az első világháború frontjain harcoló katonák mindennapjai elevenednek meg azon a bemutatón, amellyel a Hadtörténeti Múzeum munkatársai készültek a Székesfehérvári Királyi Napok idejére. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének díszudvarán megtekinthetőek egyebek mellett személyes emléktárgyak, levelek, korabeli fotók és fegyverek is.

Hidvégi András, a Hadtörténeti Múzeum Múzeumpedagógia Osztályának osztályvezető helyettese elmondta, egy-egy ilyen múzeumpedagógiai foglalkozás segíthet közelebb hozni a látogatókhoz a katonák mindennapos nehézségeit, a harcok alatt tapasztalt körülményeket.

"Az első világháborúban egy úgynevezett lövészárok hadviselés alakult ki, amely sajátos légkört teremtett. A katonák hosszú hónapokon keresztül árkokban éltek, ezért át kellett alakítaniuk életvitelüket is. Mindennek az emlékeit igyekeztünk megjeleníteni a kiállításunkon" - tudtuk meg Hidvégi Andrástól.

A Katonaláda titkai című tárlat legközelebb augusztus 18-án, vasárnap lesz megtekinthető, délelőtt 10-től este 6 óráig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek