Mi az a cilinderes szem?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Marta Branco
Mi az a cilinderes szem?

Emeljük a kalapot azok előtt, akik egyből tudják, miről beszél a szemész, amikor azt mondja, hogy "ez bizony egy cilinderes szem" vagy azt, hogy "cilinderes lencsére lesz szükség". Bár az elnevezés valóban szokatlan, a mögötte meghúzódó probléma nagyon is valós, és érdemes tenni ellene!

Aki ezt a cikket olvassa, az mostantól nem lesz zavarban, ha cilinderes lencsét ajánl a szemésze, mert eláruljuk, hogy cilinderes lencsével általában az asztigmia tüneteit igyekeznek enyhíteni.

De mi is az az asztigmia?

Akit az asztigmia szó sem vitt közelebb a megoldáshoz a cilindernél, az se érezze kellemetlenül magát, hisz ezt a kifejezést sem használjuk túl gyakran, pedig valójában ez egy olyan fénytörési hiba, mint amilyen a már sokkal ismertebb rövidlátást vagy távollátást okozza. Az asztigmiának, ahogy sokan tévesen hiszik nem igazán van köze a kancsalsághoz. A klasszikus asztigmiás szem nem húz se befele, se kifele, tehát kívülről nincs látható nyoma, azonban az érintettnek valós problémákat okozhat.

Az asztigmiás szem - az egészséges, gömb formájúval ellentétben - olyan, mintha valamelyik irányból kicsit megnyomódott volna, tehát inkább tojásdad alakú, és ez a tökéletlenség (amely lehet a szemlencse vagy a szaruhártya hibája) miatt a szemnek gyakorlatilag több fókuszpontja lesz. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szembe a vízszintes síkban érkező fénysugarak nem abban a pontban egyesülnek, mint a függőlegesen haladók, és ebből adódik a probléma. A szembe érkező fénysugarak ugyanis emiatt szétszóródnak, ez pedig homályos látást eredményez.

Mi utalhat asztigmiára?

A pontos diagnózishoz természetesen szemészeti vizsgálatra van szükség, azonban vannak árulkodó jelek. A cilinderes szeműek például nem arra szoktak panaszkodni, hogy kimondottan közelre vagy távolra látnak rosszul, inkább arra lesznek figyelmesek, hogy elfárad a szemük és megfájdul a fejük olvasás, filmnézés, monitor előtt végzett munka, vagy mondjuk a kedvenc közösségi média oldalaik pörgetése közben. Rosszul hangzik, igaz? Hisz az esetek többségében ezek a tevékenységek vagy a munkához, vagy a kikapcsolódáshoz köthetők, és egyik közben sem jön jól egy kitartó fejfájás, hisz egyrészt ronthatja a teljesítményt, másrészt elronthatja a szórakozást.

Nem árt tudni, hogy az asztigmia a gyerekeket is érintheti, ezért ha a kisgyermek nehezebben koncentrál az iskolában, kicsit lemarad a tananyaggal vagy romlik az órai munkája, könnyen lehet, hogy az áll a háttérben, hogy az asztigmia miatt nem lát annyira jól vagy túl hamar elfárad a szeme.

Mi a megoldás?

A gyerekek vonatkozásában még nincs túl sok választás, esetükben szemüveggel javítható a helyzet, amelyet a lencse felszíne miatt picit nehezebb megszokni, mint egy közellátóknak vagy távollátóknak tervezett lencsét, de azért nem is olyan vészes a dolog.

A felnőtteknek viszont szerencsére nemcsak a szemüveg vagy a kontaktlencse jelenthet megoldást, hisz ma már lézeres látásjavító eljárással is orvosolható a probléma.

A nagy múltú Focus Medicalnál elérhető, csúcskategóriás lézeres szemműtéttel ugyanis teljesen meg is lehet szabadulni az asztigmiától, hisz az elképesztően precíz lézerrel képesek úgy átformálni a szaruhártya felszínét, hogy megszűnjön a fénytörési hiba, és viszlát fejfájás, viszlát szemfáradtság, viszlát szemüveg!

Aki megelégelte, hogy már egy filmet sem tud végignézni fejfájás nélkül vagy ledolgozni pár órát kínzó szemfáradtság nélkül, az jelentkezzen be mielőbb a Focus Medicalhoz, ahol percek alatt visszaadhatják az éles látás, illetve a fejfájásmentes mindennapok élményét!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek