Sikeres a konyhai zöld-és élelmiszerhulladékok gyűjtése
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Sikeres a konyhai zöld-és élelmiszerhulladékok gyűjtése

Februártól működik városunkban az a szolgáltatás, amelynek részeként a lakótelepen élők külön gyűjthetik a konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot. A program sikeres, így várhatóan a jövőben a családi házas övezetekben is kihelyeznek gyűjtőládákat.

A még februárban bevezetett szolgáltatás első lépéseként Tóvárosban, Palotavárosban és Szedreskerten élők kaptak egy kis méretű 5 literes zárható edényt, valamint a lépcsőházak elé barna kukákat helyeztek ki. A Depónia ügyvezetője elmondta, az előző hónapok tapasztalatai pozitívak, így a napokban további huszonötezer háztartásban osztottak ki gyűjtőedényeket.

A nyár megmutatta, hogy a korábban felmerült aggodalmak, mint például bűzhatás, nem következtek be, így további városrészeket is belevontunk a gyűjtésbe.

A konyhai hulladékok gyűjtése egy országos program része, melynek célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudják újrahasznosítani a maradék anyagokat. Steigerwald Tibor elmondta, érdemes külön gyűjteni, hiszen ezzel sokat tehetünk a környezetünkért.

"Ha az eddigi módon, a saját kukánkba gyűjtjük a biohulladékokat, akkor ennek nagy része hulladéklerakóba kerül, amely nem igazán környezetbarát módszer. Viszont ha külön gyűjtjük, akkor ez a hulladék biogáz üzembe kerül. Ez azt jelenti, hogy ott helyben elektromos energiát állítanak elő belőle, a maradék anyag pedig szántóföldi növénytermesztésre, trágyaként kerül felhasználásra"-tudtuk meg a Depónia ügyvezetőjétől.

Várhatóan 2025 januárjától a családi házas övezetekben is elindítják majd a szolgáltatást.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek