33 szakellenőrnél vizsgáltathatjuk be Fehérvár környékén az erdőn-mezőn szedett gombákat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
33 szakellenőrnél vizsgáltathatjuk be Fehérvár környékén az erdőn-mezőn szedett gombákat

Az ősz a gombaszedés szezonja, azonban a rendkívül finom gombák mellé akár mérgezők is keveredhetnek. Az egyik szakoldal segítségével gyűjtöttük össze a környék szakellenőreit, ahol bevizsgáltathatjuk a saját kezűleg szedett gombákat.

Az ősz egyik jelképe a gesztenye és a hulló falevelek mellett a gomba. Közkedvelt erdei-mezei növényünk ebben az időszakban végzett és amatőr gombászok százait vonzza a szabadba, ami nem csoda, az ehető gombák megfelelően elkészítve igencsak ízletes eledelnek számítanak. Az erdőt járó gombászok között vannak tapasztalt és sok esetben vizsgázott gombaszedők, és olyanok, akik ugyan csak 2-3 féle ehető gombát ismernek fel, de azt tökéletes magabiztossággal teszik és nem is igazán keresnek ezeken kívül mást.

Valamint ott vannak a teljesen amatőr kezdők (minden gombász az volt egyszer, ezt ne felejtsük el), akik valamely családtag/szomszéd/munkatárs gombászós sikerén fellelkesedve valós tudás nélkül vetik bele magukat a gombakeresésbe.

A tudást megszerezni nem könnyű, hiszen egyrészt ugyan nagy skálán mozognak a gombák kinézetének lehetőségei, mégis sok esetben találunk egymásra nagyon hasonlító ehető, illetve mérgező gombát. Ne feledjük, a teljes hazai fajszámot 3000-re becsülik, így nagyon könnyen előfordulhat a tévesztés!

A szedett gombákat mindenképpen be kell mutatni egy végzett szakértőnek, aki kiválogatja a szedett kosárból a mérgezőket, megelőzve ezzel (nem is) egy tragédiát. Az egyik legjobban összerakott hazai gombákkal foglalkozó weblap, a Fortissima Fungus kiváló térképes összeállítást készített a hazánkban elérhető hivatásos bevizsgálókról.

Ezek alapján Székesfehérvár 40 km-es körzetében 33 szakellenőr található, az oldal elérhetőségükkel együtt listázza őket (az oldalon városként Székesfehérvárt, a környéket behatároló km számlálót pedig 40-re állítva kapjuk meg ezt a találati listát), közülük a felsorolás szerint hatan Székesfehérváron találhatók.

Ha egy nagyobb kirándulást tervezünk az őszi erdőkbe, olyan helyre, ahol szabadon lehet gombászni, jó, ha már előre egyeztetünk egy környéken fellelhető szakellenőrrel a szedett mennyiség átvizsgálásáról. A kereső egy-egy messzebbre tervezett őszi túra vagy többnapos utazás esetén is hasznos lehet, hiszen megtalálhatjuk az adott környéken elérhető szakértőket.

Az oldal egyébként az októberre legjellemzőbb gombákat is összegyűjtötte, ebben a hónapban érdemes odafigyelni a most szedhető és egyaránt ehető kalaposokra. Ilyen például az olajsárga fapereszke, a fakó zsemlegomba, a disznófülgomba vagy az óriás csiperke.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek