2 évnél régebbi cikk

Egyre több gombát eszünk
·Gasztrogomba·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/RitaE
Egyre több gombát eszünk
·Gasztrogomba·Utolsó frissítés: undefined

Sokféleképpen elkészíthető, változatos íz-világú és kreatív alapanyag vagy épp hozzávaló: az elmúlt években folyamatosan nőtt az egy főre jutó gombafogyasztás.

Az ősz a fő szezonja a gombszedésnek, ugyan rengeteg gombafajjal találkozhatunk tavasszal és nyáron is, a fő idény mégis csak a maga nyirkosságával a gombák számára kiváló körülményeket adó ősz.

A gombaszedéssel kapcsolatban vannak szabályok, melyeket fontos betartani. Ilyen például, hogy mindig vizsgáltassuk be a szedett gombát, ehhez korábban már adtunk egy kis segítséget egy különleges térkép bemutatásával, mely a gombavizsgálati helyeket mutatja be hazánkban.

Székesfehérváron továbbra is a Városi Piacon található bevizsgáló helyet ajánljuk a szedett gombák bevizsgáltatására. Érdemes azonban előre tájékozódni, hogy bizonyos hónapokban mely gombákkal találkozhatunk túráink során, ide kattintva akár hónapra leszűrve megismerkedhetünk az épp szedhető gombákkal.

Azt sem árt tudni, hogy egyszerre maximum 2 kilogramm gomba szedhető, az e feletti mennyiség esetén már írásos engedélyt kell kérni az adott erdészettől, ráadásul a szabály megszegése pénzbírsággal büntethető.

Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom léphet életbe, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulnánk. Ide kattintva egyébként egy elég részletes törvényi összefoglalót találtok a gombaszedéssel kapcsolatban.

Szerencsére hazánkban az étkezés terén egyre inkább visszakerül korábbi meghatározó helyére a gomba. Csak egy érzékletes példa: Míg 2010-ben a megyénket is magában foglaló Közép-Dunántúlon az egy főre jutó éves gombafogyasztás 0,6 kilogramm volt, addig ez a szám 2019-re elérte az 1 kilogrammot.

Érdekesség, hogy a gombafogyasztás a nagyvárosokban éli reneszánszát, míg például a fővárosban az egy főre jutó éves mennyiség 1,4 kilogramm, addig a megyei jogú városokban (mint Székesfehérvár) 1,1 kilogramm, a községekben pedig mindössze 0,6 kilogramm ez a szám.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek