Egy alkotás jutott Fehérvárnak a Stremeny-életműből
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Egy alkotás jutott Fehérvárnak a Stremeny-életműből

A köztéri szobrok és alkotások erősen meghatározták Stremeny Géza szobrászművész életét, alkotásai közül egy Székesfehérváron található, a Gyümölcs utcai díszkút napjai azonban manapság már szárazon telnek.

Stremeny Géza szobrász 1937. június 10-én született Budapesten. Középfokú tanulmányai után 18 esztendős korától, 1955-től egészen 1962-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. Tanulmányai után főleg színházak, színpadi produkciók számára készített maszkokat, ékszereket és más, az előadásokhoz használt fémtárgyakat. 1975-től kezdődően egészen a nyolcvanas évek közepéig egy másik, egészen ritka feladat találta meg: művészi kivitelű cégéreket készített, az ötvösséget és iparművészeti látásmódot egyaránt igénylő munkái Budapesten, Gyulán, Orosházán és Szentendrén találtak otthonra. Pályája további szakaszáról így ír a Köztérkép:

„A funkcionális jellegű plasztikák mellett a 80-as évek közepétől számos megbízást teljesített: nagyméretű lemezdomborítások, domborművek, kőből faragott szobrok készültek műhelyében, kerültek közösségi rendeltetésű épületek belső terébe vagy köztérre. Az alapvetően figurális, groteszk szemléletű műveinek erénye a szellemes környezetbe illesztés, illetve az architektonikus adottságokhoz való alkalmazkodás. A megbízásra készült munkák mellett művészetének erőteljes ágazata a portrészobrászat.”

Rengeteg egyéni kiállítása volt, művei megtekinthetőek voltak többek között Mezőhegyesen (1989), Budapesten (1994), Budaörsön (1997) és Szolnokon (1998), de csoportos kiállításokon alkotásai eljutottak Németországba is.

A Köztérkép Stremeny Géza köztéri alkotásai közül összesen 58 darabot tart számon, ezek jelentős része Budapesten és a főváros agglomerációjában található. Székesfehérváron mindössze egy alkotása van a kiváló szobrászművésznek, ez pedig nem más, mint a Gyümölcs utcában, a Nemes Nagy Ágnes Leánykollégium előtti téren (hivatalos nevén Allende park) található díszkút.

A kút 1987-ben került a helyére, a kollégium előtti tér díszeként. Sajnos napjainkban már nem üzemel eredeti funkciójában, medencéje csontszáraz és a környéke sem túlzottan szép. Reméljük, hamarosan egy alapos felújításban részesül, mert maga a Gyümölcs utca eleve a város egyik leghangulatosabb utcája, melynek közepén a tér és a kút megérdemli, hogy szép állapotban fogadja az arra járó fehérváriakat és kollégistákat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek