7 évnél régebbi cikk

A 9 legjobb ingyenes dolog az interneten
·Kultingyen·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA 9 legjobb ingyenes dolog az interneten
·Kultingyen·Utolsó frissítés: undefined

Teljesen ingyen persze semmit nem adnak, néha kell kompromisszumot kötnünk, például reklámok elviselésével. De azért van jónéhány olyan dolog az interneten, amiért nem kell fizetnünk. Összeszedtünk egy nagyobb csokorral ezek közül, amikre érdemes lenne több figyelmet szentelni. Bármilyen meglepő ugyanis, de menő dolgok is lehetnek ingyenesek.

Egy piac, ahol semmiért nem kérnek pénzt: Ingyen elvihető dolgok
A Facebookkal együtt eljött a minden eddiginél aktívabb közösségek kora is, amikor is az oldal fejlesztői kitalálták a csoportokat. Mindenféle csoportba beléphetünk érdeklődési köreink alapján, ehhez elég csak a fejlécben található keresőbe begépelni a megfelelő kulcsszavakat. Világszerte terjednek azok a csoportok, amiknek lényege, hogy a tagok bedobálják egy-egy többnyire fényképes posztban azokat a tárgyakat, amikre nincsen szükségük. Ezekre aztán bárki lecsaphat, pusztán a szállítást kell megoldania. Mivel a csoportok nagyon népszerűek, ezért egyre több a területi alapon szerveződő társaság.

Ingyen elvihető dolgok (Fotó: Facebook/fmc.hu)

A tízperces e-mailcím: 10 Minute Mail
Ezen az oldalon egy pusztán 10 percig létező e-mailcímet kreálhatsz magadnak. Vagyis kreálnod sem kell, mert ahogy megérkezel az oldalra, már indul is visszafelé a számláló. Az oldal közepén látható cím a tiéd, alatta látod a létezése alatt ide érkező leveleket. Ideális arra, hogy mindenféle oldalakon regisztráljon az ember, ahova nagy valószínűséggel soha nem fog még egyszer feltévedni, illetve kiváló kötelező hírlevélre feliratkozásra, meg egyéb idejét múlt marketinghuszárok és adatbázis-építők csőbe húzására. Egyébként már van konkurencia is - sose találnátok ki - 20minutemail.com néven.

A 10MinuteMail kezdőlapján azonnal egy generált címmel fogad (Fotó: 10MinuteMail/fmc.hu)

Ingyen zenét mindenkinek!: Spotify
Amióta internet az internet a különböző jogdíjas tartalmak terjedése, beszerzése, fogyasztása azóta az egyik legforróbb téma. Mondhatnánk azt is, hogy a kalózok és a jogtalan felhasználók ellen öröknek tűnő - és innentől talán esélytelennek is - szélmalomharcot folytatnak a jogtulajdonosok. Ugyanis mindig lesz egy újabb, egy gyorsabb, egy jobb, egy nagyobb. A Svédországból indult Spotify egy olyan kompromisszumos modell, ami jó mindenkinek: az alapverzió használata díjmentes, cserébe csak néha reklámok hallgatását kell elviselnie a felhasználóknak. Csak le kell tölteni a honlapról a klienst és már mehet is a zenehallgatás, akár a legfrissebb megjelenésektől kezdve az örökzöldekig bezárólag. Mivel egyre inkább közösségi médiafelületként is működik a szolgáltatás, ezért lehetőség van mások követésére, de a Spotify is folyamatosan ajánlgat a zenehallgatási szokásainknak megfelelő előadókat és számokat. Ha pedig egy megadott zenéhez hasonlókat keresünk, arra is van megoldás: csak generáljunk a nekünk tetsző zenéről egy rádiót és csak tekerjük fel a hangerőt.

A Spotify kliens (Fotó: Spotify/fmc.hu)

Nyugató zajok alváshoz, stresszoldáshoz, munkához, élethez: A Soft Murmur
Van az az embertípus, akinek alváshoz, munkához és úgy általában az élethez szüksége van valamilyen alapzajra. Ha a Spotify túl sok és elvonja a figyelmet, akkor célszerű valamilyen természetes alapzajra szert tenni. Nem arra gondolok feltétlenül, hogy szedjük fel a munkahelyünkön a parkettát és az iroda közepén rakott tűz pattogása mellett harmonikusabb lesz a munkavégzésünk is. Sokkal inkább jó megoldás - nem mellesleg lényegesen költséghatékonyabb is -, ha felkeressük az A Soft Murmur oldalt, ahol az környezet alapzajait (ambient) állíthatjuk össze aktuális hangulatunknak megfelelően, úgy mint: eső, villámlás, hullámok, szél, tűz, madarak, tücskök, kávéház, tányérkongatás és fehér zaj. 

A Soft Murmur kezdőoldala egyben maga a szoftver is (Fotó: asoftmurmur.com/fmc.hu)

Fizess be sárga csekkeket sorbanállás nélkül: iCsekk
Hát végre kitalálta ezt is valaki! A civilizáció egyik rákfenéje a sárga csekk, de legalábbis a magyar emberek életének megkeserítője. Minden hónap első napjaiban lehajtott fejjel állunk sorba a postán és biccentéssel köszöntjük a mögénk préselődőket. Izgatottan nézzük, hogy az előttünk állók közül kinek van vastagabb köteg sárga fecni a kezében, ahelyett, hogy valami értelmes tevékenységet folytatnánk. A végén pedig még egy kaparós sorsjegyet is ránk sózhatnak. De ennek most vége. Az iCsekk segítségével könnyen és gyorsan fizethetjük be online a sárga csekkeket, pusztán egy okostelefonra, a csekken látható QR-kódra, illetve a bankszámlánkon rendelkezésre álló megfelelő mennyiségű pénzre van szükség a mutatványhoz.

Az iCsekk kezdőoldala (Fotó: icsekk.hu/fmc.hu)

Tanuld meg a világ összes nyelvét: Duolingo
Manapság az emberek nagy része beszél legalább egy idegen nyelvet. Vagy legalábbis azt hiszi magáról, hogy bőven elég az, amit például az angol számcímek lefordításával megjegyzett. Hát nem. Viszont van megoldás! A Duolingo segítségével bárki megtanulhat minimum angolul, és ezen felül még egy rakás másik nyelvet is. Rossz hír a lustáknak: létezik mobilos verzió is, szóval bárhova magával viheti az ember az adott napi leckét, így nem lehet ara fogni a tanulás elmaradását, hogy a dolog helyhez kötött.

A Doulingo kezdőképernyője a belépés után (Fotó: Duolingo/fmc.hu)

Tanulj ingyen a világ legjobb egyetemein és főiskoláin: Coursera, Academic Earth, Class Central
Bármennyire is hihetetlen, a világ legnevesebb egyetemein és főiskoláin is tanulhatsz ingyen. Ehhez nem kell mást tenned, mint felkeresni az intézmények honlapjait és az ingyenes, nyitott és online kurzusokra jelentkezni. Itt van néhány díjmentes óra a Yale-en, a Harvardon és  az MIT-n. Ha nincs ennyire konkrét elképzelésed, akkor külön erre specializálódott gyűjtőoldalak is létrejöttek már (Coursera, Academic Earth, Class Central stb.), ahol érdeklődésednek megfelelően kell csak beállítgatnod a szűrőket, majd a számodra szimpatikusra jelentkezni. Rossz hír: ha nem megy legalább az angol, akkor előbb a fentebb már említett Duolingón érdemes nyelvtanulás céljából körbenézni.

A Coursera kezdőoldala (Fotó: coursera.org/fmc.hu)

Tanulj meg háromszor olyan gyorsan olvasni, mint ahogy most tudsz: Spreeder
A neten annyi infóba fut bele az ember napi szinten, hogy a két szem lassan nem lesz elég, jó lenne növeszteni legalább még kettőt. A B-megoldás, hogy megtanulunk gyorsabban olvasni. Mondjuk háromszor olyan gyorsan, mint ahogy épp ezeket a mondatokat olvasod. A Spreeder szerint ez korántsem lehetetlen, kortól és nyelvtől függetlenül működik a dolog és azt spórolhatsz a módszerükkel, ami a legdrágább dolog a világon: időt. Az egészben a legjobb pedig az, hogy nem csak az olvasás sebességet növelik a többszörösére, hanem egyúttal fejlődik a szövegértési képességed is. 

A Spreeder kezdőképernyője (Fotó: spreeder.com/fmc.hu)

Ingyenes online pszichológus: 7 Cups of Tea
Miközben a bolygó lakosainak száma már bőven meghaladta a 7 milliárdot, az okostelefonok elterjedésével a kapcsolattartás könnyebb és olcsóbb, mint valaha, mégis egyre többen vallják magukat magányosnak. A 7 Cups of Tea azoknak lehet segítség, akik nem tudják kinek kiönteni a lelküket: a honlapon szakképzett "hallgatók" figyelnek mindenkire, aki problémájával, titkával felkeresi az  oldalt. A beszélgetés megkezdése előtt csupán egy robotnak be kell kategorizálnunk 32 témakörből, hogy miről szeretnénk társalogni és néhány pillanaton belül meg is érkezik csevegőpartnerünk. A honlap angol nyelvű, ha nem stabil a nyelvtudásunk akkor előbb a Duolingón érdemes csiszolgatni,

A 7 Cups of Tea kezdőképernyője (Fotó. 7cupsoftea.com/fmc.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek