6 hónapnál régebbi cikk

Egy kút, két évforduló: 85 éves a Törökkút
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Egy kút, két évforduló: 85 éves a Törökkút

Városunk egyik meghatározó jelképe, a Városház téren található Törökkút ugyan az 1938-as ünnepi évben került átadásra, mégis inkább a török hódoltság alól történő felszabadulásnak állít emléket.

Az 1938-as ünnepi év, Szent István királyunk halálának 900. évfordulója nagyszabású ünnepségsorozattal vált emlékezetessé. Az ünnepi emlékév központja Székesfehérvár volt, az Országgyűlés 1938. augusztus 18-án kihelyezett székesfehérvári ülésén államalapító királyunk halálának 900. évfordulója alkalmából emelte állami ünnep rangjára Szent István ünnepét (1938. évi XXIV. törvény).

Természetesen ezen jeles alkalom mellett számos más ünnepi eseményre is sor került, így például számos alkotást, köztéren felállított művet avattak fel. Ezek között volt a Törökkút, mely egy ici-picit kakukktojás is volt a többi alkotás között. 1938 ugyanis duplán ünnepi év volt, Szent István királyunk halálának 900. évfordulója mellett erre az évre esett a török hódoltság alóli felszabadulás 250. évfordulója. Az alkotás főleg utóbbi esemény apropóján készült, de természetesen elhelyeztek rajta olyan utalásokat, melyek államalapító királyunk halálának évfordulójához kapcsolódik.

Az eltelt 85 évben generációk sokasága oltotta szomját nyaranta a mai Városház tér kútjának vizéből, sétált el mellette az őszi vagy tavaszi napsütésben, kortyolt közvetlen közelében finom forralt bort a téli zimankóban. Ugyanakkor valószínűleg kevesen tudják összekötni alkotója kapcsán egy másik, nem is oly messze elhelyezkedő alkotással.

A közelmúltban foglalkoztunk Székesfehérvár kecses táncosnőjével, a Kossuth utca - Táncsics utca - Hősök tere hármas találkozásban elhelyezkedő szobor alkotója pedig az a Medgyessy Ferenc, akinek nevéhez a Törökkút is kapcsolódik. Az 1881. január 10-én született Kossuth-díjas szobrászművész 1958-ban bekövetkezett haláláig több mint száz köztéri alkotást készített, a Köztérkép Medgyessyről írt szócikke így fogalmaz életműve kapcsán:

„Szintézise az antik művészet s a XX. századi modern európai plasztika hatásának, amelyet ~ művészegyéniségén átszűrt, sajátossá tett. ~ életműve egységes. Következetesen építette oeuvre-jét, hibáit is egyéniségének jóízű részévé, erényévé idomította. Volt bátorsága csak szobrot csinálni, s ereje kizárólag képzőművészeti eszközökkel élni. Az új plasztikai gondolkodásmód adja művészete korszerűségét és egyetemességét. A magyar szobrászat egyik megújítója volt, törekvései a francia Maillollal, Despiau-val kötötték össze.”

A Törökkút domborműve egy mozgalmas csatajelenetet ábrázol, a Köztérkép így foglalja össze a Medgyessy Ferenc művét:

„Utal arra, hogy milyen sok harc árán sikerült a törököket kiűzni a területről. A város török alóli felszabadulása 1688-ban következett be: Gróf Zichy István vicegenerális 1687. október 17-én visszafoglalta Csókakőt, majd még ebben az évben Battyán, Palota elfoglalása következett. Battyánban a török őrség harc nélkül feladta a várat. Székesfehérvárt ezzel körülzárták, majd 1688. május 4-én gróf Batthyány Ádám tábornok átveszi a parancsnokságot, és visszafoglalták a várost.”

A dombormű alatt egy felirat olvasható:

"1543-1688 Szent István állja itt mindig a vártát."

A Törökkút avatására 1938. május 19-én, mindössze 15 nappal a város visszafoglalásának 250. évfordulója után került sor. Szerencsére kiváló állapotban van, így a mai napig Székesfehérvár egyik legfontosabb történeti emlékművének számít.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek