9 hónapnál régebbi cikk

Még a nyáron elkezdődik a Szent György kút felújítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Még a nyáron elkezdődik a Szent György kút felújítása

Heteken belül elkezdődik a Szent György kút felújítása. A 101 éves alkotást hamarosan elszállítják a helyéről.

Nincs túl jó állapotban a székesfehérvári Szent György kút, állítottuk vasárnap megjelent cikkünkben. Akkor azt írtuk, hogy a „szobor feje gyakorlatilag eltűnt, és a földre kényszerített tűzokádó sárkány alakja is lassan, de biztosan elkopott az évszázados időjárásnak kitéve, ideje lenne lassan, ha valamely felújítási projektben helyet kaphatna a gyönyörű kút megmentése”.

Kapcsolódó
Szent György lassan elveszíti a harcot

Pedig ezúttal nem örök riválisával, a sárkánnyal harcol, sőt, kivételesen a tűzokádóval vállvetve küzdenek egy közös ellenséggel szemben. Sajnos úgy fest, eredménytelenül.

Cikkünk nem volt teljes, nem tartalmazta a szobor helyreállításával kapcsolatos, már megkezdett előkészületeket. Ahogy az írásunkhoz fűzött kommentből is kiderül, Szent György remélhetőleg ezt a harcot sem fogja elveszíteni”.

Cser-Palkovics András hozzászólásában kifejtette, hogy a kút helyben nem újítható fel, ezért el kell szállítani, amit a Városgondnokság már meg is rendelt.

„A Szent György kút elbontása, majd azt követően a bontott elemek raktározása Nyakas Pál kőfaragó kivitelezésében 2023.07.31-i határidővel valósul meg. Azt követően lehet pontosítani a rekonstrukció pontos időtartamát és költségeit. Pénzügyi akadálya nem lesz ennek, hiszen fontos értékmegőrzésről van szó” – írta hozzászólásában Székesfehérvár polgármestere. 

A városvezető hozzátette: nem egyszerű dolog a betonalkotások felújítása, ráadásul nem is sok szakember foglalkozik ezzel.  A munka azonban a várban található szobrok esetében már évekkel ezelőtt megkezdődött az alapítvány és város közös finanszírozásában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek