Fél napig cirkált egy katonai drón Székesfehérvár környékén
Fél napig cirkált egy katonai drón Székesfehérvár környékén

A honvédségi drón szerdán körbenézett Maroshegyen, Öreghegyen és Feketehegy-Szárazréten, de járt Börgönd és Szabadbattyán felett is.

A Magyar Honvédség legkorszerűbb drónja körözött Székesfehérvár térségében, vette észre a feol.hu. A drón útját szerdán reggeltől kora délutánig a Flightradar repülőkövető oldalon is nyomon lehetett követni.

Az N812QM lajstromszámú, Skylark 3 típusú harcászati megfigyelő drón fél nyolckor jelent meg a radarokon és fél négyig maradt a levegőben. A drón Börgönd és Szabadbattyán környékén is feltűnt, és különösen sokat időzött Székesfehérváron Maroshegy, Feketehegy-Szárazrét és Öreghegy körzetében.

A Magyar Honvédség a lap megkeresésére közölte, hogy az ilyen típusú repülések rendszeresek, és mindig a légtérhasználati szabályok szigorú betartásával történnek, figyelembe véve a lakosság biztonságát.

Az izraeli Elbit Systems által gyártott Skylark 3 drónt földi irányítás mellett működtetik, és akár öt órán át képes folyamatosan a levegőben maradni. Hatótávolsága eléri a 100 kilométert, és közel két kilométeres magasságban is repülhet. A drón stabilizált nappali és infravörös kamerákkal van felszerelve, valamint alkalmas elektronikai és kommunikációs felderítésre is.

A Skylark 3 drón katapult segítségével indul, majd a küldetés befejeztével ejtőernyővel tér vissza a földre. A típust 2023-ban állították szolgálatba a Magyar Honvédségnél, azóta több alkalommal is bevetették, legutóbb Pápa térségében is megfigyelték:

Borítókép: Elbit Systems
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek