Amit a nyers mézről tudni érdemes
Fehérvár Médiacentrum fotója
termeszetizei
Amit a nyers mézről tudni érdemes

A hírekben azt olvashatjuk, hogy az idei influenzajárvány talán minden eddiginél keményebb, és nem is igazán akar csitulni. Ennek pedig az is oka lehet többek között, hogy nincs kellőképpen felkészítve az immunrendszerünk a kórokozókkal szembeni védelemre.

Nagy segítségünkre lehetnek például az olyan nyers mézalapú immunerősítők, mint a természetízei.hu vitamézes Lionectar készítményei. Ezekből gyümölcslé, tea, limonádé, koktél, és akár még shake is készíthető, így télen-nyáron kiváló vitaminforrások lehetnek, pláne, hogy hosszú felszívódású C-vitaminnal vannak megspékelve. 

Itt az egyik fő hangsúly azon van, hogy hőkezelés és tartósítás nélküli nyers méz az alapjuk, amelyben értékes ásványi anyagok, aminosavak és nyomelemek találhatók épp ezért. Vagyis étrend-kiegészítőként és funkcionális élelmiszerként is megállják a helyüket. Az már csak hab a tortán, hogy liofilizált gyümölcs található bennük. Mai cikkünk a nyers mézről fog szólni, és annak jótékony hatásairól, hogy lássuk, miért érdemes ezt az összetevőt figyelni a mézes készítményekben.

Mit nevezünk nyers méznek?

A nyers méz az a méz, ami nem volt hőkezelésnek, tartósításnak alávetve, és semmilyen ultrafinom szűrésen nem esett át. Ennek köszönhetően sokkal több hatóanyag (virágpor, enzim, antioxidáns) található benne, mint a pasztörizált mézekben. Tulajdonképpen a nyers mézet a méhész kiemeli a kaptárból, átszűri a szennyeződésektől, és már az üvegekbe is kerül.

Jótékony összetevők

A nyers méz glükózból és fruktózból, illetve vízből áll, és persze rengeteg ásványi anyagból, nyomelemből, vitaminból, aminosavból, fehérjéből és flavonidból. Mivel nagyon magas cukortartalom mellett alacsony a pH értéke, így a kártékony baktériumok nem tudnak megmaradni benne.

Ez pedig azt jelenti, hogy tartósításra sincs szükség, hiszen a benne lévő szerves savak, lizozim, méhviasz, nektár, virágpor, valamint a propolisz is fokozzák ezt a tulajdonságát. Ugyanakkor a probiotikus baktériumok megmaradnak benne. Ennek eredményeként gyógykezelésekben és szépészeti eljárások során is gyakran használják. 

Kevésbé tökéletes külső mögött

Vannak, akiket az tántorít el a nyers méztől, hogy nem olyan szép, nem annyira átlátszó, mint a feldolgozott verzió, és nincsenek benne buborékok sem. De ez senkit ne ijesszen meg, mert épp ezért minden jótékony enzim, ásványi anyag és fehérje megmarad benne.

Érdemes még tudni

Vannak olyan esetek, amikor a pasztörizálás kifejezetten szükséges. A kisgyermekeknek készült bizonyos formuláknál fontos, hogy hőkezeléssel megsemmisítsék a Clostridium botulinum baktérium esetleges spóráit.

Azt sem árt tudni, hogy az organikus vagy bioméz nem biztos, hogy nyers méz is egyben. Itt a termék tanúsítvánnyal rendelkezik, hogy biogazdálkodásból származik, de attól még nem garantált, hogy nincs hőkezelve.

Bízunk benne, hogy sikerült némi megerősítést adni, hogy miért érdemes a legtöbb esetben a nyers mézek mellett dönteni. Vásárlás előtt pedig mindig nézzük meg a termék címkéjét, hogy lássuk a komponenseket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek