7 évnél régebbi cikk

A Tankcsapda, Dub FX és a Milky Chance helyett a vihar volt a FEZEN harmadik napjának főszereplője
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Tankcsapda, Dub FX és a Milky Chance helyett a vihar volt a FEZEN harmadik napjának főszereplője

Hatvan fok napon, ötvenkilenc és fél árnyékban, később viharossá fokozódó szél, elmaradt, megrövidített, később befejezett, más helyszínen megtartott koncertek. A FEZEN harmadik napjának eseményei.

Már péntek délután elkezdtek szállingózni a hírek arról, hogy egészen nagyméretű vihar várható az esti órákban. Van nálad pulcsi? Hozzak kabátot? Jól van, látom jó cipőt választottál. Ez utóbbi bókot a brutálisan elnyűtt sportcipőm kapta. Mivel azonban az időjárás mostanában igencsak próbára teszi az időjósok szakértelmét - és nem egyszer előfordult már, hogy egy viharos-esős hétvégén csoki barnára sültem - pénteken, a FEZEN harmadik napjára indulva már kissé szkeptikusan álltam hozzá a szóbeszédhez. Az égen egy kósza bárányfelhőt sem lehetett látni. 

Így hát körülbelül öt órakor megérkeztem a bejárathoz. Befelé ballagva okosodtam a fesztiváltérképből, majd kellő intenzitású karmozgással próbáltam vele valami kis hideg levegőt csalni addigra már stoplámpaként pirosló arcomra. Mindez azonban - a gatyarohasztó meleg és a beígért vihar - gyorsan feledésbe merült, amikor odaértem a Fehérvár Színpadhoz, ahol már javában dübörgött a Depresszió. A korai időpontra való tekintettel a kezdetnél még kisebb tömeg tombolt, így a hangulatot a zenekar frontembere moderálta: mindenki guggoljon le - igen még te is ott hátul, a világos pólóban könnyű észrevenni - és amikor mondom, mindenki ugorjon! És leguggoltunk, és ugrottunk. Aztán egyre többen lettek, a tömegben kezek meredtek a magasba, és nem sokára ütemesen röpködni kezdtek a hajzuhatagok.

Éppen csak véget ért a koncert, az eggyel arrébb lévő Harman Színpadon, kissé lágyabb dallamokkal felcsendült a Mary Popkids első száma. A zenekar előttem eddig ismeretlen volt, de jól esett egy kis pihenő mind a fülemnek, fejemnek, lábaimnak, úgyhogy egy hozzávetőlegesen árnyékos sörpadról ismerkedtem tovább a zenéjükkel. Jó volt! 

Egy fél órás lecsüccs és egy pohár sör után aztán visszaballagtunk a Fehérvár Színpadhoz, ahova már minden égtáj felől szállingózni kezdtek a Powerwolf rajongók. Nem telt bele sok idő, meg is jelentek a fehérre festett arcú tagok, élükön a magyar szállal is rendelkező énekessel, hogy aztán a tömeg egyhangú Powerwolf-Powerwolf skandálására, hangszereiket nem kímélve megkezdjék a zúzást. A frontember itt is ügyesen fokozta a hangulatot a számok közötti kis műsorokkal, a rajongók rajongtak, a pogózók pogóztak, a tömeg imádta. Az alábbi videó minősége lehet, nem a legjobb, de saját készítésű és élethűbben tudja visszaadni a hangulatot ezer szónál is. Készülésekor két srác is belibben a képbe, éppen akkor, amikor leállítottam a felvételt, de végül egy fotó erejéig újra összeálltak.

Srácok a FEZEN-en, háttérben dübörög a Powerwolf (Fotó: Révy Orsolya)

Körülbelül a koncert felénél azonban, egy régen látott barátnővel megörülve egymásnak, újra a Harman Színpadnál kötöttem ki, ahol éppen akkor kezdett a reggae beütésű Milky Chance. Ez volt az a pont, amikor már kezdtük látni, hogy ebből a viharból mégiscsak lesz valami, - pontosabban inkább érezni mivel a feltámadó szél kavarta homokból szemünkbe is jutott valami. A színpad lámpái rezegni kezdtek, nem tudtuk, mi lesz. A koncert végül félbe szakadt, de később - amit sokan csak utólag tudtak meg -  a színpad melletti backstage bejáratánál befejezték a showt. 

Tulajdonképpen ekkor kezdett kicsit szétesni minden, - pontosabban az időjárás, és emiatt a fesztivál is. A következő nagy koncert a Within Temptation volt. A tömeg, ahogy illik, a színpadhoz ért fél 9-re, azonban az együttes csak nem érkezett meg, helyettük a szélben merészen himbálózó lámpákra szegeződtek a pillantások. Pár perc múlva bejelentették, hogy legyünk szívesek elhagyni a murvás területet. Ekkor két ötlet merült fel bennem: vagy nagyon durva lesz a show, vagy az egyik reflektor fogja az említett helyen végezni. Szóval levonultunk, körbeálltuk, vártuk mi fog történni, mert ennyi info után már csak találgatni tudtunk. Körülbelül húsz perc múlva megérkezett a hír: a Within Temptation és a Tankcsapda is vállalja a showt az időjárás ellenére, yuhúúú! Újabb negyed óra múlva az énekesnő kirobbanó erővel betört a színpadra, elkezdték a zúzást, a szél erejét pedig a hajlobogtatásba fordították. Hiába, egy rockkoncert az rockkoncert, még ha a világ a feje tetejére is áll!

Within Temptation a vihar ellenére is fellépett a Fehérvári Színpadon (Fotó: Horváth Reni)

Az este fénypontja a Tankcsapda-koncert volt, és bár végül le kellett rövidíteni az időjárás miatt, így is teljes értékűnek éltük meg. Színpadra léptek, zenéltek és még a régi kedvenc számok is felcsendültek a repertoárban. Tankcsapda örökké tart.

Tankcsapda a FEZEN nagyszínpadán (Fotó: Horváth Reni)

Sajnos én is lemaradtam Dub FX koncertről, úgy tudtam, hogy elmarad, aztán később kiderült, hogy csak más helyre került - a Harman Színpadról a Rézangyal sátorba. Nem igazán lehetett hozzájutni a változásokról szóló információkhoz, hiányzott a hangosbemondó, a térerő, amivel tudakozódni lehetett volna a fesztivál oldalairól, a kivetített képernyőn is kevés volt a kiírás - ráadásul az is hosszú megszakításokkal és rövid ideig volt látható -, így többen is lemaradtunk a végül valamilyen formában megtartott koncertekről. 

Persze, lehetett volna jobban tájékoztatni a fesztiválozókat, de a szervezőket sem tudom hibáztatni. Az időjárásról nem tehettek, és valószínűleg a helyszín(ek) biztosítása, biztonságossá tétele volt számukra a legfontosabb. Mindazonáltal reméljük, a tapasztalatokat a szombat estére már átültetik, mivel mára is viharos időjárást mondanak, és a rossz idő ellenére minden fesztiválozó jól érzi majd magát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek