Egy jó pofa tanksör jöhet?Egy jó pofa tanksör jöhet?
Merthogy több barátom is szenvedélyes sörfogyasztó, ami azonban nem jár együtt azzal, hogy részegesek is lennének. A sörfogyasztásnak ugyanúgy létezik kultúrája, mint a bor, vagy más italok esetében.
Ennek a kultúrának a legfrissebb "találmánya" az úgynevezett tankos, vagy tartályos sör. A technológia lényege, hogy ötszáz vagy ezer literes fémtartályokba steril plasztik zsákokat helyeznek, amit szintén steril rendszeren keresztül tartálykocsikból töltenek fel jellemzően pasztőrözetlen sörrel.
A fémtartályokat zöld fénnyel megvilágított, optimális hőfokra hűtött helyiségekben tárolják, a sört pedig nem szén-dioxiddal csapolják, hanem préseléssel. A fémtartályokba kerülő nagynyomású levegő összenyomja a zsákot, a sör tehát extra szén-dioxid nélkül, eredeti állapotában, rendszeresen karbantartott és tisztított rendszeren keresztül kerül a korsóba. Italunk így megőrzi eredeti ízét és beltartalmi értékét, azaz a lehető legkellemesebb arcát mutatja felénk.
Az eljárást a Velké Popovice-i gyár dolgozta ki először, mára azonban a legfontosabb piaci szereplők mindegyike alkalmazza. Így például a Pilsner is, amelynek tanksörét augusztus 21-ig a Magyar Király Hotel előtt is meg lehet kóstolni.