Partly cloudy19 °C
2020. május 27. szerda Hella
Menü

Délutántól semmi jóra ne számítsunk: markáns hidegfront éri el Fehérvár környékét

Délutántól semmi jóra ne számítsunk: markáns hidegfront éri el Fehérvár környékét
Királypingvinek (Fotó: Flickr/Antarctica Bound)

Eddig kegyeibe fogadta az időjárás a Királyi Napok programjait és nagyrészt kiváló időben kerültek megrendezésre az események. Az idén úgy néz ki, hogy keretbe foglalja az idő a programsorozatot, hiszen esővel kezdődött és esővel is végződhet a fesztivál. És hogy honnan tájékozódjunk az időjárás aktuális helyzetéről, a várható folytatásról és mire figyeljünk, ha mi is észlelést küldünk be, megtudhatjuk az alábbiakból.

Remekül sikerültek mindenféle szempontból az idei augusztus 20-i programok országszerte és szerencsére Fejér megye székhelyén, Székesfehérváron is. Nem panaszkodhattunk az időjárásra sem, hisz tulajdonképp a legjobb idő talán pont az ünnepnapra esett. A Királyi Napok zárónapján azonban főként a délutáni, esti órákra egy hidegfront hatására elromlik az idő, erős szél támad északnyugati irányból, és a dél környéki 25-26 fokról késő délutánra, estére már erőteljesen visszaeshet a hőmérséklet és csak 18 fokra számíthatunk, de az erős szélben ezt kevesebbnek érezhetjük majd. A nap első felében lehet még némi napsütés, de a nap második felében már sok lesz felettünk a felhő, a napot egyre kevesebbszer láthatjuk majd. A csapadék érkezése és mennyisége rendkívül bizonytalan. Az időjárási modellek sem egyeznek meg annak idejéről.

Talán a legvalószínűbb, hogy a délután második felében, de leginkább este, késő este érhet ide térségünkbe a front csapadéka záporok, zivatarok formájában. Mivel a Nemzetközi Néptáncfesztivál, illetve az ezt követő városi tűzijáték is ebben az idősávban lesz, ezért érdemes figyelni az égen kívül az aktuális, legfrissebb időjárási előrejelzéseket, illetve a radarképeket, amelyen látható lesz majd a várhatóan kialakuló csapadékzónák, zivatargócok helyzete, vonulása, valamint tájékozódhatunk a szél erejéről is. Erre legalkalmasabb majd az Országos Meteorológiai Szolgálat akár mobilról is figyelhető honlapja, applikációja. Remek megoldás lehet akár az amatőr meteorológusok által üzemeltetett oldalak is, amelyeken az amatőr megfigyelők (akik az országos meteorológiai szolgálat megfigyelő hálózatához képest jóval sűrűbb hálózattal rendelkeznek) töltik fel, jelzik az éppen észlelt időjárási jelenségeket, amelyek egész pontos tájékoztatást tudnak adni az országban uralkodó időjárási helyzetről. Ilyen oldalak például az idokep.hu, vagy a metnet.hu is.

Délutántól semmi jóra ne számítsunk: markáns hidegfront éri el Fehérvár környékét

Időjárást jelenteni bárhonnan könnyen lehet lFotó: og.mobilyser.net)

Arra azonban felhívnám mindannyiótok figyelmét, hogy a hivatalos prognózist csak az országos szolgálat adhat ki. Aki az amatőr oldalakra észlelést, vagy képet küld el, az viszont tényleg legyen valós, ne legyen túlzó, illetve a valóságtól bármilyen irányban jelentősen eltérő, hiszen ezekből mások nem megfelelő következtetéseket vonhatnak le, esetleg pánikba is eshetnek, és beláthatatlan következmények is kialakulhatnak. A legnagyobb közösségi oldalon, vagy bárhol máshol ne osszatok meg leellenőrizetlen híreket, beírásokat, képeket, mert ezek is nagy gondot okozhatnak. Azaz mindenkinek ajánlom, hogy vasárnap különös figyelmet szenteljen majd az időjárásnak. Reméljük, hogy az előrejelzett hidegfrontunk sokat szelídül majd a nap folyamán és mindenféle felfordulás nélkül átsurran a kertek alatt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hétvezér Galéria - virtuális kiállítás
  Hétvezér Galéria - virtuális kiállítás
 • Fehérvári iskolások csatlakoztak a Közlekedési Kultúra Napjához
  Fehérvári iskolások csatlakoztak a Közlekedési Kultúra Napjához
 • Megéri elektromos autót venni
  Megéri elektromos autót venni
 • Már több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol
  Már több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol
 • Szemkápráztató felvételen láthatjátok a napsugarak után vágyakozó ezerarcú Velencei-tavat
  Szemkápráztató felvételen láthatjátok a napsugarak után vágyakozó ezerarcú Velencei-tavat
 • Eredményt hirdettek a múzeumok karantén-témájú pályázatán
  Eredményt hirdettek a múzeumok karantén-témájú pályázatán
 • Javultak a népességi adatok
  Javultak a népességi adatok
 • Zöldség palántákkal népszerűsítik a hobbikertészkedést
  Zöldség palántákkal népszerűsítik a hobbikertészkedést
 • Egyre többen kérik a munkahelyi bértámogatást
  Egyre többen kérik a munkahelyi bértámogatást