7 évnél régebbi cikk

Hétfőn még ősz, péntektől már kánikula - Így alakul a héten az időjárás
Fehérvár Médiacentrum fotójaHétfőn még ősz, péntektől már kánikula - Így alakul a héten az időjárás

Augusztus utolsó hete nem indul igazán jól a nyárimádóknak. Jó hír azonban, hogy az ősz-nyár meccsét egyértelműen úgy tűnik, hogy most még az utóbbi nyeri, hiszen fokozatos felmelegedés után péntektől ismét itt a kánikula.

Szerencsénkre megúsztuk vasárnap az időjárással kapcsolatos problémákat. Az előrejelzett hidegfront megérkezett délutánra, de csak a hűvösebb levegő riogatta az arra érzékenyebbeket. Az eső mintha figyelte volna a fehérvári programokat, és csak azoknak végeztével tette látogatását városunkban. Ezúton is nagyon köszönjük az égieknek, hogy megkegyelmeztek Székesfehérvár legfőbb programsorozatának és így utólag már tényleg kijelenthetjük, hogy az idei Királyi Napok királyi időjárással telt.

Sajnos a most induló hét már nem lesz ennyire pompázatos, sőt, mondhatnám úgy is, hogy kissé morbid hangulatában lesz az időjárás. Az a hidegfront, amely vasárnap délután érkezett, lelassul térségünkben és emiatt a hétfőnk zömében felhős, borongós, és akár esős idővel is telhet. Hűvös időre számíthatunk, még a legmelegebb délutáni órákban is mindössze 16-18 fokra készülhetünk. A csapadék súlypontja valahol a környékünkön lesz, de talán kicsit keletebbre, valahol a Duna környékén, ezért még bizonytalan, hogy napközben számíthatunk-e, és ha igen, akkor mennyi esőre. Azért javaslom, hogy vigyük magunkkal hétfőn még az esőkabátot. Az esernyőt ezzel szemben nem ajánlanám, csak ha valaki el akarja játszani az Északi boszorkányt, mivel a nap szinte egészében erős, néha viharos lökésekkel kísért lesz az északi szél és bizony megreptetheti az óvatlan esernyőviselőt. Összegezve nyár vége ide, közeledő ősz oda, hétfőn pocsék idő lesz.

Ez bárkivel előfordulhat, aki ma esernyővel próbálkozik (Fotó: Flickr/Nigel Goodman)

No, de azért ne bátortalanodjatok el, és ne pakoljátok el a szekrény aljába a fürdőrucikat, mert jön még a hétfői őszre kamion. Bocsánat, nem kamion, hanem hamisítatlan nyári idő. Olyannyira támad a nyár a hét közepétől kezdve, hogy gyakorlatilag teljesen eltűnhetnek a felhők, csapadékra keddtől már nincs kilátás, lassanként a szél is gyengül, és a kezdeti még kissé hűvös időt felváltja szép lassan a meleg, majd a hét végétől a kánikulai meleg idő.

A hajnalok, reggelek azért már sejtetik a közelgő őszt, hiszen egy kardigán elkel majd, de napközben szépen lépegetünk felfelé a hőmérsékleti skálán, és valamikor pénteken, szombaton elérhetjük a 30 fokot, majd vasárnap, jövő hétfő, kedd tájékán akár 32-33 fokot is mérhetünk majd délutánonként árnyékban! Ismétlem árnyékban! Azaz napon ennél akár 5-6 fokkal melegebbet is érezhetünk. Amennyiben ez az időjárási forgatókönyv következne be, amire a jelenlegi prognózisok igen nagy esélyt adnak, úgy bizony érdemes lesz kihasználni a szabad vízben fürdőzőknek ezt az időszakot, mert a hét végére ismét jó hőmérsékletűek lesznek tavaink és ki tudja, hogy vajon nem ez lesz-e az utolsó alkalom idén. Úgyhogy talpra magyar, böjtöljük ki a hétfőt, aztán irány a nyár!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek