7 évnél régebbi cikk

Október első hétvégéjén újra jön a Móri Bornapok és a XI. Fúvószenekari Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaOktóber első hétvégéjén újra jön a Móri Bornapok és a XI. Fúvószenekari Fesztivál

A reggelek csípősebbek, a falevelek színe barnába fordult, és bizony már elfér rajtunk egy meleg pulcsi, kabát. Itt van az ősz, itt van újra, és ezen a hétvégén a második hónapjába lépünk. Ráadásul október első hétvégéje már több évtizede egyet jelent a Móri Bornapokkal, a szürettel, a fesztiválozással, az ősz köszöntésével. Idén sem lesz ez másként, lássuk mivel vár minket Mór városa szeptember 29. és október 2. között.

A Móri Bornapok hazánk egyik legrangosabb borfesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt évtizedek alatt, egészen pontosan 1934-től, amikoris első alkalommal rendezték meg a móri borok népszerűsítésére. Évről évre egyre többen érkeztek és érkeznek Mórra, köztük külföldiek is, hogy elmerülhessenek a hagyományosan október első hétvégéjén megtartott Móri Bornapok sürgés-forgásában, színes programkavalkádjában. Ígyhát nem csoda, hogy 2009-ben hivatalosan megkapta a gasztronómiai fesztivál minősítést és azóta is töretlen a sikere.

A Móri Bornapok védjegye a Kapucinus térről nyíló borutca (Fotó: fenvyespeter.hu) 

A rendezvény egyediségét képezi, hogy évente váltja egymást a néptánc és fúvószenekari fesztivál, idén ez utóbbira kerül sor szintén megannyi külföldi vendég szereplésével. Mindezeken túl lesznek kulturális és sportesemények, felnőtt- és gyerekprogramok, a Kapucinus téri Nagyszínpadon pedig neves hazai együttesek és előadók követik egymást. Mondanom sem kell, a Móri Bornapok nem lenne sem gasztronómiai sem borfesztivál gasztronómia és bor nélkül: a Kapucinus téri borutcát a termelők fabódéi szegélyezik, melyek mindegyikénél számos új boros élménnyel gazdagodhatunk, hogy aztán a lacikonyhák pecsenyéivel, frissensültjeivel, kenyérlángosaival valamint kürtőskaláccsal tölthessük meg bendőnket a túlzott jókedv elkerülése ellen. Lesznek kézműves vásárok és bemutatók, nyitott borpincék, a gyerekek kedvükre tombolhatnak a Wekerle Sándor Szabadidős Központban felállított vidámparkban és játszóházban, a Móri Emléktár Művészeti Kiállítás állandó tárlatai pedig a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogathatók. 

Nyitott pincészetek a Móri Bornapokon és Borvidéken (Fotó: belvarosivendeghaz.hu) 

Idén, 2016-ban tehát szeptember 29-től október 2-áig (csütörtöktől vasárnapig) tart a szüreti fesztivál Móron, melyhez kapcsolódik a IX. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál. Pénteken 17 órakor lesz a fesztivál ünnepi megnyitója, melyet már csütörtöktől kezdve több program is úgymond felkonferál. Csütörtökön lesz rajzkiállítás, futóváltó verseny, konyhatörténeti kiállítás, 17-kor lesz Hartmann Tamás fotókiállításának megnyitója a Lamberg-kastélyban, 18 órától pedig zenés irodalmi est kezdődik Grecsó Kirsztiánnal és Kollár-Klemenz Lászlóval az Erzsébet téri Művelődési Házban greCSÓKOLlár címmel. A napot végül Kiss Ádám stand-up műsora zárja 20.30-kor szintén a Művelődési Házban, de azt hiszem nem fogok meglepetést okozni azzal, hogy a népszerű humorista előadására már minden jegy elkelt.

Elég erős indítás ez a Móri Bornapoktól! Na de vajon tudja ezt tartani vagy tovább fokozni? A válasz: abszolút!  

Már csütörtökön is várja a látogatókat a Móri Bornapok (Fotó: moribornapok.hu)

Pénteken szintén több kulturális és sportrendezvénnyel folytatja diadalútját a móri fesztivál. A nap 10:15-kor indul Kozma Zsuzsánna "Eszmélés" című rendhagyó irodalmi órájával, amit 14 órakor gyerektenisz, tollaslabdaverseny, 15-kor pedig nagy utcai futóverseny követ. 16 órakor Büki Zsuzsanna festő-grafikus elektrogáfiákat bemutató kiállítását tekinthetjük meg a Szent István tér 7. szám alatt található Időszakos Lábasház Galériában. Itt álljunk meg egy pillanatra. Mi is lehet ez az elektrográfia? Az elektrográfia olyan alkotásokat takar, melyeket valamely elektromos eszközzel, sok esetben fénymásolóval, számítógéppel, telefaxszal készítenek azzal a céllal, hogy az adott eszköz sajátosságai érvényesülhessenek a műveken. Már csak az a kérdés, Büki Zsuzsanna vajon melyik médiumot választotta alkotásaihoz... Na de haladjunk tovább. Mint említettem, pénteken 17-kor lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója, 19-kor pedig megtudhatjuk, ki lesz az idei Borkirálynő (a 19-dik!), aki az év során udvarhölgyeivel együtt képviselheti Mór városát. A péntek végül fergeteges bulival, Rúzsa Magdi-koncerttel (21:00) és utcabállal (23:00-tól) végződik. 

És még csak most következik a hétvége!

2014-es borkirálynői választáson Sárközi Laura nyerte el a koronát (Fotó: minalunk.hu)

A döntéshelyzetekben nehezen választóknak már a szombat reggel erős kihívást fog jelentei, úgyhogy érdemes előre felkészülni a programokból. Kilenckor lesz ugyanis a Nemzetközi Díszmadár-kiállítás a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola tornatermében, lesz sakkverseny a dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskolában, Bornapi férfi és női teniszkupa, felnőtt tollaslabdaverseny, lövészverseny és megnyit a Népművészeti kirakodóvásár is a Lamberg-kastély udvarán. 10 órától szintén programpluralizmus lesz: gyerekeknek ekkor kezdődik a Csemete Bábszínházban Misi Mókus kalandjai előadás, a Csilletoló verseny, valamint a Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál művészei is hangolni kezdenek a Nagyszínpadon. Délben viszont irány a móri focipálya, ahol ekkor kezdődik a nagypályás labdarúgó verseny, melyen a borász-, a parlament-, a színész- és az újságíró-válogatott fog megmérkőzni egymással. Délután, 16-tól kezdődik Farkasházi Réka (igen a Barátok Közt Kertész Mónija) Tintanyúl című gyerekkoncertje,17 órakor lesz a fúvószenekari felvonulás, valamint a borutca borversenyének és a borházak szépségversenyének eredményhirdetése. 18-kor a fúvószenekari fesztivál gálaműsorát Bereczki Zoltán fellépése, 20 órától pedig Fenyő Miklós koncertje követi a móri Nagyszínpadon. A szombat este ismételten fergeteges utcabálba torkollik, csakhogy még jobban fogyjanak csak azok a finom borok!

Ezek után mi újat tartogathat még a vasárnap? 

Fúvószenekar a Móri Bornapokon (Fotó: moribornapok.hu)

Reggel 9-kor már újra zenétől lesz hangos Mór, térzene lesz a fúvószenekar külföldi vendégeinek előadásában, mindeközben kezdődik a bornapi felnőtt férfi és női teniszkupa. 10 órakor folytatódik a muzsika a néptánccsoportok és civil együttesek fellépésével, illetve ugyancsak 10-kor lesz koccintás a Borbarát Hölgyekkel a teremtés-kútjánál valamint az Ezerjó-fiú avatás a Lamberg-kastély udvarában található kútháznál. 11 órakor felvonulnak a Borrendek, majd bor-lovagot avatnak a Nagyszínpadon. 13-tól  a Nagyszínpad már Moderntánc-bemutatónak lesz helyszíne, 14:30-tól pedig érdemes az égre pillantani, ahol Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok tartja majd bemutatóját a város felett. 15 órakor szüreti felvonulás, 16:30-kor a móri néptáncegyüttesekkel gálaműsor, 17-től pedig humoros, zenés előadás lesz a művészetről a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány udvarán. 18 órától kezdve már újra kezdhetünk ráhangolódni az esti bulira a The Biebers együttessel, majd egy utcabál után 20:30-tól a Halott Pénz jólismert számaira ugrálhatunk a Nagyszínpad előtt.

A Móri Bornapokat végül 22 órakor tűzijátékkal koronázzák meg, utána pedig utcabál lesz a kifulladásig. Továbbá ne felejtsük el: október 1-jén, szombaton indul az Albert Expressz gőzmozdony nosztalgia járat a Nyugati pályaudvaról 9:15-kor, aminek a végállomása nem más, mint a Móri Bornapok!

Móri Bornapok: szüret, felvonukás, buli, hagyomány. Minden, ami bor! (Fotó: minalunk.hu)

A  Vörösmarty Rádió vendége volt Fenyves Péter polgármester valamint Paál Zsolt jegyző, akik elárultak egy-két előzetes információt a programsorozatról, így például az említett gőzösről is.

- "Ugyancsak vissza kell utalnom az 82 évvel ezelőtti eseményre, amikoris először rendeztek bornapokat Móron. Akkor egy filléres járatot indítottak, idén ezt elevenítjük fel a nosztalgia vonattal, ami a Nyugati pályaudvartól indulva, Székesfehérvár érintésével érkezik Mórra, ahonnan este 6-kor indul vissza. Az utazás folyamán Mórral kapcsolatos történeteket lehet majd hallani az étkezőkocsiban, és természetesen bort fogyasztani. A gőzössel futballisták is érkeznek, így szombat délelőttől izgalmas mérkőzéseket láthatnak azok, akik akkor kilátogatnak a focipályára" - árulta el Fenyves Péter polgármester. 

- "Célunk, hogy minden korosztály megtalálja a magának tetsző programot, így például minden délutánra és estére próbáltunk olyan eseményt szervezni, ami megszólít egy-egy közönséget. A csütörtöki dumaszínházas indításra valószínűleg már a csillárra sem lehet jegyet kapni, a Fenyő Miklós-koncert is olyan közönséget mozgat meg, melyben idősebbek és fiatalabbak is egyaránt megtalálhatók. A Bereczki Zoltán-koncert az operett és musical szerelmeseit vonzza, lesz egy ifjú tehetség Rúzsa Magdi is, illetve valószínűleg a vasárnapi Halott Pénz-koncert idejére is kitehetjük a "Megtelt Mór" táblát. Mivel több koncert is az éjszakába nyúlóan ér véget, így a biztonságra is különös figyelmet fordítunk, például két óránként ingyenes buszjáratok fognak indulni a megyeszékhelyig. Ettől függetlenül, mivel nagy tömeg várható, mindenkinek a figyelmét szeretném felhívni a türelemre, figyeljünk egymásra" - tette hozzá a polgármester.

Az Albert Expressz a Nyugati pályaudvarról indul, 9:15-kor és este 6-kor indul vissza Budapeste (Fotó: programturizmus.hu) 

Minderre csak azt tudom mondani, hogy kevés méltóbb módot találni a Móri Bornapoknál az ősz köszöntésére. Finom borok, ízletes ételek, szüreti felvonulás, hagyományőrző programok, sportesemények, mindezt sokféle dallammal megfűszerezve a komolyzenétől a hagyományos népzenéken át a könnyűzenéig.  A teljes program pontos időpontokkal, helyszínekkel és tartalommal a Móri Bornapok hivatalos honlapján található.

Íme a 2015-ös Móri Bornapok csalogató, aminek köszönhetően bepillantást nyerthetünk a fesztivál hangulatába:

 
Kell ennél több a mesés lombhullató évszak üdvözléséhez? Igen, egy Petőfi vers


Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek