7 évnél régebbi cikk

Ilyen a földfelkelte és a földlemente a Holdról nézve
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen a földfelkelte és a földlemente a Holdról nézve

Egy japán űrszonda HD minőségben rögzített képeket a Hold felszínéről. A Kaguya 2007-2009 között készült fotóiból a napokban került nyilvánosságra egy animáció, amelyen először láthatjuk milyen is a földfelkelte és a földlemente a szomszédos égitest felszínéről nézve.

A Kaguya még 2007 és 2009 között teljesített szolgálatot a Hold felszínétől 100 km-re. Ez az űrszonda volt az első, amely HD minőségű képek készítésére alkalmas kamerákkal felszerelve érkezett az égitesthez. A japán űrügynökség, a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) és a helyi NHK tévétársaság együttműködésében a misszió befejezése után - és már közben is -  nyilvánosságra hozták az elkészült képeket és videókat. A napokban azonban a fotókból egy animáció is készült, amelyen először láthatjuk a Földet, amint előbukkan és eltűnik a Hold horizontja mögött. 

A videók és a képek igazi ritkaságnak számítanak, hiszen ehhez hasonló felvételeket évente csak két alkalommal lehetséges rögzíteni: ilyenkor a Földnek és az azt megvilágító Napnak, valamint a Holdnak és még ráadásul a jelenséget rögzítő eszköznek is egy síkba kell rendeződnie. Íme a frissen készült animáció a holdi földlementéről:

Két, már korábban nyilvánosságra hozott videó a Kaguya missziójáról:

És végül néhány fotó:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek