7 évnél régebbi cikk

Rémisztő halloweeni dekorációk papírból az origami világnapjára
·Életmóddiy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaRémisztő halloweeni dekorációk papírból az origami világnapjára
·Életmóddiy·Utolsó frissítés: undefined

A papírhajtogatás japán megfelelője az origami. Van, aki szenvedéllyel űzi, van, aki mindenféle kézügyesség és türelem hiányában messziről elkerüli, és megint mások pedig megmaradnak a kishajó-csákó-papírrepülő klasszikus hármasánál. Mivel ma ünnepeljük az origami világnapját és a Halloween is egyre közeledik, akkor lássuk a kellemeset összekötve a hasznossal, milyen dekorációkat hajtogathatunk papírból az év legrémisztőbb napjára.

Október 24-én született Lillian Oppenheimer, aki nem csupán világszerte népszerűsítette az origamit, de egyben ő volt az Angol illetve az Amerikai Origami Szövetség  (BOS, Origami USA) alapítója is. Születésének napja vált tehát a papírhajtogatás világnapjává.

Az origami - azon túl, hogy számos formát készíthetünk vele papírból -, több jó tulajdonsággal is bír. A papírhajtogatás összehangolja a szem és kéz munkáját, így egyszerre edzi a jobb és bal agyféltekét, fejleszti a kreativitást, a memóriát, a térérzékelést és a tájékozódást. Az origamival kapcsolatban már az 1600-as évekből vannak feljegyzések, bár ekkor még nem voltak a hajtogatásnak szigorú szabályai, a papírt akár vágni is lehetett. 

Október 31-én lesz Halloween, úgyhogy nézzük, milyen rémisztő dekorral, papírból készült formákakkal tudod otthonodat vérfagyasztó hellyé varázsolni.

Hálók és pókok 

Ugorjunk is bele egyből a mély vízbe. Az első forma kissé bonyolult - ezen nem segít a videó spanyol nyelvű felirata sem -, de türelemmel és elszántsággal kivitelezhető. A következőkre van szükséged az elkészítéséhez: olló, vonalzó, szike, rotring, ragasztó. A háló kivágásához kell egy E-alakhoz hasonló, valamint egy hosszúkás sablon - ez utóbbival fogod majd össze a háló két végét -, valamint egy pók forma. No és persze fényes, keményebb papír, lehetőleg fekete és narancssárga színekben. 

 Papírkarmok

Kis szusszanás, könnyebb feladat következik. Mindössze tíz darab A4-es papír kell, és máris félelmetes karmaiddal ijesztgetheted a népet. Jelmezes bulihoz tökéletes választás. 

Szellem

A szellemhajtogatás sem túl nehéz, csak egy 15x15 cm-es papír és egy fekete filctoll kell hozzá. Ez a forma többedmagával lóghat a plafonról, ijesztgetve a gyanútlan vendégeidet, de akár életnagyságban is függhet egy arra alkalmas, elsötétített helyen, esetleg UV-fénnyel megvilágítva. Persze ez utóbbihoz jóval nagyobb papírra van szükséged.

 Batman, párdon csak denevér

Mi a jobb a papírdenevérnél? A röpködő papírdenevér! Egy ilyen elkészítéséhez nyújt segítséget az alábbi videó, amiből kiderül, hogy ez a forma is megoldható egyetlen fekete papírból. Mármint elrontásonként egyből. Kiváló üdvözlési forma egy halloweeni bulin, csak ki ne ömöljön az áldozat kezéből a finom welcome drink.

Varázsdoboz, amitől garantáltan hátrahőkölsz

Igazi halloweeni bulikellék ez a rémisztő varázsdobozka. Minden vendégnek lehet adni egyet-egyet, aminek felnyitásakor a kiugró meglepetés láttán garantált a sikoly és/vagy nevetés. 

Ettől a bohóctól frászt kapsz

Ez az origami-bohóc is kiváló eszköz az ijesztgetésre, ráadásul elkészítése sem túl bonyolult. Mindössze egy mindkét oldalán különböző színű papír kell hozzá, két ügyes kéz, türelem és némi idő. 

 Papírjósda Halloweenre is

A kishajók, csákók és papírrepülők után ez a papírjósda a gyerekkor negyedik legnépszerűbb papírformája. A játék lényege, hogy először színt majd számot kell választani, végül elolvasni az alatta lévő üzenetet. Halloweeni bulin csinálhatsz ilyenből egy egész bödönnel, üzenetként pedig mindenféle rémisztő dolgot írhatsz bele. 

 Kezek kar nélkül

Ezeket a papír csontkezeket ajánlanám mennyezeti dísznek, sok mulatságos helyzetet tud szülni, ha egy óvatlan vendég belefut egybe. Vagy éppen a hajában, nyakán érzi a dermesztő ujjak érintését...

 Koponya 

A koponya is klasszikus halloweeni elem, de akárcsak a szellemnél, úgy ennél is javasolnám a nagyobb méretű elkészítését. Micsoda ajtódísz lehetne belőle! Különösen, ha belülre teszed...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek