7 évnél régebbi cikk

Twin Peaks, Harry Potter, Kepes, Vámos - Remek könyvek esős hétvégére
Fehérvár Médiacentrum fotójaTwin Peaks, Harry Potter, Kepes, Vámos - Remek könyvek esős hétvégére

Jó felhozatallal küldik a könyvkiadók és kereskedők a karácsony előtti időszakot. Az újdonságok között van Harry Potter legújabb sztorija, Twin Peaks titkos története, Kepes András Világképe és Vámos Miklós új regénye is.

A kutyámnak pedig nagyjából ez a véleménye a mai időjárásról...

Hogy ez hogy jön ide? Egyszerű: az időjárás nem adott más lehetőséget, mint hogy otthoni programot tervezzünk erre a hétvégére. Ilyen helyzetben pedig egy jó könyv lehet a végső mentsvár, az utolsó esély, hogy ne menjen kárba ez a pár nap. Össze is szedtem ezért öt újdonságot, amit mindenkinek ajánlok. Amint tudom, én is elolvasom majd az összes felsorolt kötetet, különösen akkor, ha Fiers kolléga kölcsönadja végre az új Harry Pottert.

1. J.K. Rowling (John Tiffany, Jack Thorne): Harry Potter és az elátkozott gyermek

A Harry Potter és az elátkozott gyermek kilenc évvel a Harry Potter és a halál ereklyéi megjelenése után mutatja be a főhőst, aki felnőtt családapaként tér vissza, hogy legkisebb fiával együtt újabb varázslatos kalandokba keveredjen. J.K. Rowling és a rendező John Tiffany történetét Jack Thorne dráma-, és forgatókönyvíró ültette át színpadra, a West Enden nagy sikerrel futó előadás szövegkönyve olvasható most magyarul.   

2. Mark Frost: Twin Peaks titkos története

A Twin Peaks egy legenda. David Lynch és Mark Frost tévétörténeti jelentőségű sorozata (25 évvel ezelőtt) arról szólt, hogy egy amerikai, középkorú, kisvárosi apa évekig szexuálisan molesztálja, majd megöli gimnazista korú lányát. De az is lehet, hogy más volt a lényeg...

Talán arról mesélt a Twin Peaks, hogy mindenkinek vannak súlyos titkai, amelyek annyira torzíthatják a személyiségét, hogy végül szörnyeteggé válik? Vagy arról szól, hogyan küzdjünk meg a bennünk élő gonosszal? Esetleg arról, hogy az amerikai őslakosok istenségei és démonai ma is uralják a Sziklás-hegységtől nyugatra fekvő hatalmas, sűrű erdőségeket?

A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő, színes illusztrációkkal kiegészített titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire, másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait. Miközben megismerhetjük az amerikai miszticizmus titkos történetét.

3. Kepes András: Világkép

Kepes András népszerű tévés személyiség legújabb könyvében saját életfelfogását tárja elénk. A Világkép a szerzőtől megszokott könnyedséggel és humorral vezeti végig olvasóit a világ ismerős-ismeretlen tájain, Kelet-Európától Dél-Amerikán át a Közel-Keletig, miközben arra keresi a választ, hogyan lehetséges egymástól látszólag távoli kultúrák békés együttélése. 

4. Vámos Miklós: Hattyúk dala

Vámos Miklós új regényének, a Hattyúk dalának középpontjában egy titokzatos kézirat áll. Az izgalmas, korokon átívelő nyomozás különlegessége, hogy az időben visszafelé halad: napjainkból indul, hogy aztán eljussunk a távoli múltba, ahol remélhetőleg minden titokra fény derül. 

5. Sacha Batthyany: És nekem mi közöm ehhez? 

Különleges alkotás Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? című könyve, ami a XX. század vészterhes történelmébe kalauzolja el olvasóját. A magyar származású, Washingtonban élő szerző saját családtörténetének ered nyomába, a háborús bűnösökkel és történelmi tragédiákkal terhes múlton keresztül mutatja be Kelet-Európa történelmének egyik legsötétebb epizódját. A kötetnek elég sok Fejér megyei vonatkozása van, ugyanis a szerző nagymamája, Esterházy Maritta Sárosdon született és nőtt föl, de korabeli naplók kapcsán szó esik a könyvben egy ottani, később Auschwitzba került családról is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek