7 évnél régebbi cikk

Egy magyar kisfilm is az Oscar-esélyesek közé került - UPDATE: a filmet Oscarra jelölték!
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy magyar kisfilm is az Oscar-esélyesek közé került - UPDATE: a filmet Oscarra jelölték!

A Mindenki című magyar kisfilm is szerepel azon a tízes listán, ahonnan az Amerikai Filmakadémia januárban kiválasztja az Oscar-jelölteket. 53 éve nem volt ilyen közel magyar film ebben a kategóriában a díjhoz.

2017. január 24-én jelentik be az Oscar-díjak végeleges jelöltlistáját. Ekkor derül ki, hogy Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje ott lesz-e a legjobb öt között az élőszereplős rövidfilmek (short film - live action) listáján vagy sem. A magyar filmek közül eddig egyet jelöltek ebben a  kategóriában a díjra: Szabó István 1963-as Koncert című vizsgafilmjét.

UPDATE, 2017. január 24.: A filmet Oscarra jelölték! A jelöltek teljes listáját ide kattintva olvashatod el.

A Mindenki főszerepeit két gyerekszínész (Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya), valamint Szamosi Zsófia alakítják. A 25 perces film egy kislány általános iskolai beilleszkedése és a kórus körül bonyolódik. A film 34 éves rendezője az a Deák Kristóf, aki korábban Steven Spielberg részben Magyarországon forgatott München című filmjében is dolgozott asszisztensként, ahogy az a Nemes Jeles László is, akii idén a Saul fia rendezőjeként vehette át a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. 

Érdekesség, hogy amennyiben a Mindenki bekerül az öt Oscarra jelölt kisfilm közé, úgy először fordulhat elő a díj történetében, hogy azonos címmel két különböző filmet, két különböző kategóriában jelölnek végső győzelemre is esélyesnek: a Mindenki angol címe ugyanis Sing, és ugyanezzel a címmel hamarosan mozikba kerül egy egész estés animációs film is, ami szinte borítékolható, hogy ott lesz a saját kategóriájában a legjobb öt között.

A Mindenki előzetese:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek