7 évnél régebbi cikk

Fa Nándor három helyet javított a Vendée Globe-on és újabb videóüzenetet küldött
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFa Nándor három helyet javított a Vendée Globe-on és újabb videóüzenetet küldött
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined

Fa Nándor feljött a 16. helyre a Vendée Globe-on. A földkerülő vitorlásverseny fehérvári résztvevője csütörtök délelőtt újabb, ezúttal angol nyelvű videóüzenetet is küldött a Spirit of Hungary fedélzetéről.

A hét elején még a 19. helyen állt Fa Nándor a Vendée Globe-on, ma reggelig azonban három helyet javított. A földkerülő vitorlásversenyen a fehérvári vitorlázó egy nyolc hajós bolyban halad a Baktérítő térségében. Előbb az új-zélandi Conrad Colemant megelőzve jött fel a 17. helyre, majd a francia Vincent Riou kiesésével lett 16. Korábban a szintén francia Bertrand De Broc is a verseny feladására kényszerült.

Fa Nándor és hajója az Egyenlítő pénteki átlépése óta folyamatosan javít helyezésén. Közvetlenül a verseny startja után 26. helyen állt, majd napokon keresztül a 22., az elmúlt tíz napban pedig már a 19. helyen hajózott. 

A magyar vitorlázó ma délelőtt újabb, ezúttal angol nyelvű videóüzenetet küldött, melyben elmondja, hogy éppen a passzátszelekkel hajózik, nagyon örül, hogy ilyen jól és a tervek szerint halad, a hajóval és vele minden a legnagyobb rendben és természetesen mindent beleadva folytatja a versenyt.

A mezőnyt továbbra is Alex Thomson vezeti Hugo Boss nevű hajójával. A Spirit of Hungary honlapján bukkantunk egy tavalyi interjú hangfelvételére, amin Fa Nándor beszélget angolul a brit versenyzővel a Transat Jacques Vabre 2015-ös nevű verseny rajtja előtt. Az egy évvel ezelőtt készült interjúból kiderül, hogy a Le Havre-i rajt előtt csupán nyolc napot vitorlázott Thomson a Hugo Boss fedélzetén és leginkább csak más hajósok beszámolóira hagyatkozik. Fa Nándor megjegyzi: úgy látta, hogy a Hugo Boss furcsán reagál a hullámokra, keményen ütközik a felületen. MÍg a Spirit of Hungary egy adott szakaszon szinte teljesen szárazon kel át, addig ugyanott Alex Thomson hajója csurom vizesen megy keresztül. A beszélgetés legérdekesebb része azonban az, amikor a brit vitorlázó azokra az alkatrészekre panaszkodik, amelyek egy ütközés utáni meghibásodása pár nappal ezelőtt kis híján a Vendée Globe feladására kényszerítették. A rövid beszélgetést itt tudod meghallgatni:

A fotó a fenti interjú készítése közben készült. Balra Fa Nándor (Spirit of Hungary), jobbra Alex Thomson (Hugo Boss)
(Fotó: spiritofhungary.hu)

A versenyzők pontos pozícióját ezen az interaktív térképen keresztül lehet nyomon követni.

A Vendée Globe november 6-án rajtolt 10 ország 29 versenyzőjével. A világ legkeményebbnek tartott földkerülő vitorlásversenyén a résztvevőknek egyedül, külső segítség igénybevétele és kikötés nélkül kell megkerülniük a Földet. A rekordot Francois Gabart tartja, akinek mindössze 78 napra, 2 órára és 16 percre volt szüksége, hogy megkerülje a Földet vitorlásával. Fa Nándor legjobb helyezését az 1992/1993-as versenyen érte el, amikor 128 nap után ötödik helyezettként ért célba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek