7 évnél régebbi cikk

Kutyabarát bevásárlóközpont lett az Alba Plaza
Fehérvár Médiacentrum fotójaKutyabarát bevásárlóközpont lett az Alba Plaza

Nem ismeretlen dolog, hogy egy nő a karjában, a táskájában, vagy éppen négylábon, pórázon viszi plázázni kedvenc ölebét. Ez a különös vásárlási szokás az Alba Plázában is megvalósulhat, hiszen már a fehérvári bevásárlóközpontban is plázázhatnak a kutyák. Persze csak az alapvető előírások, valamint a pláza házirendjének betartása mellett.

Kutyabarát hely lett az Alba Plaza - olvasható a Dog Plusz Egyesület honlapján. A fehérvári üzletközpontban már több mint fél éve vezették be a kezdeményezést, hogy kutyákkal is be lehet menni az épületbe. Azóta már több kutyussal grasszáló gazdit is láthattunk a pláza folyosóin. Első körben persze itt is érvényesek azok az alap szabályok, melyek a kutyák közösségi területen való szereplésére érvényesek. Tehát a plázázó ebeknél is kötelező a póráz, a középtermetnél nagyobb kutyák esetén pedig a szájkosár használata is.

Az Alba Plaza házirendjében tovább szűkítik a behozható kutyusokra vonatkozó előírásokat. Eszerint a bevásárlóközpont területére csak jól szocializálódott, parancsszavakra hallgató, tiszta, egészséges kutyát lehet bevinni , valamint kérik, hogy a gazda tartsa magánál a kutya oltási könyvét. A kutya védelmében a mozgólépcsőn is csak ölben szabad felvinni az ebet, de a lift használata is megengedett, ez nagyobb testű kutyáknál a legfontosabb. Az ételudvar és a kávézók területére azonban a kedvenceket nem lehet bevinni, a többi üzlet pedig saját hatáskörben jogosult dönteni a kérdésben, melyet a gazdáknak kötelessége tiszteletben tartani. A kutyáért a gazdi tartozik felelősséggel, az esetlegesen okozott károkat köteles megtéríteni.

Az Alba Plaza üzemeltetési igazgatójával, Szabó Gabriellával beszélgettünk a nem mindennapi ötletről és megvalósításáról.

- Egy közös gondolkodás eredménye volt a döntés, hogy a kutyákat is beengedjük az Alba Plaza területére. Tegnap is láttunk kutyákkal érkező vásárlókat, és nagyon helyesek. Természetesen nincs arról szó, hogy a kutyák elárasztották volna a plázát, azért az nem lenne jó, de vannak olyan gazdik, akik sehova nem mennek a kutyájuk nélkül. Ezek a gazdák, akik így viszonyulnak a kutyáikhoz tudják, hogyan kell őket bevinni egy közösségi területre. Tehát nincsenek szabadon kóboroló a kutyák az Alba Plaza területén, hanem teljesen szocializált kutyákat lehet behozni. Az üzletek körében sem volt ellenvetés, de azt a jogot meghagytuk nekik, hogy a saját hatáskörükben eldönthessék ezt a kérdést. Egy ruhásüzletben például nem biztos, hogy szerencsés egy nagyobb testű kutya jelenléte, az ételudvar területére pedig mi sem engedjük be őket.

Nem az Alba Plaza az egyetlen, ami örömmel várja a kutyussal érkező gazdikat. A budapesti Allee tavaly, 2015 szeptemberében döntött ebben a kérdésben, azóta már 55 üzletben látják szívesen a kutyásokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek