7 évnél régebbi cikk

Megjelentek Fehérváron a fenyőfaárusok avagy: mi dönt a természetes fenyő és a műfenyő között?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMegjelentek Fehérváron a fenyőfaárusok avagy: mi dönt a természetes fenyő és a műfenyő között?

Közeledik a karácsony. Ha ez nem esett volna le a naptárból, vagy az ünnepi programok sorozatából, akkor sétálás közben végképp rádöbbenhetünk az ünnep gyors közeledtére. Fehérvár parkolói és terei ugyanis megteltek fenyőfákkal, melyek legtöbbje majd egy-egy család otthonában teljes harci díszben, csillagszórók, füzérek és gyertyák fényében fogja őrizni az ajándékokat szenteste. No de miért választanak sokan igazi fenyőfát a praktikusabbnak tűnő műfenyő helyett?

A karácsony előtti napok mindenről szólnak, csak a nyugalomról nem. Főszerepben a fejvesztett rohanás, a sütésről-főzés és sürgés-forgás, az ajándékok gyors iramban történő beszerzése - vagy éppen elkészítése -, a takarítás, a rokonlátogatások megszervezése és persze némi csetepaté az egymás lába alatt lévő családtagok között. Éppen ezért szenteste után, valamint a két ünnep között köszönt be az igazi karácsonyi béke és szeretet, amikor lehet közösen karácsonyi filmeket nézni, eszegetni a finomságokból, likőröket iszogatni és kipihenni az év fáradalmait.

Ez az idilli állapot azonban még alsó hangon is két hétre van tőlünk, most kezdődik majd csak az igazi őrültekháza, a teendők között pedig kiemelt szerepet kap a karácsonyfa beszerzése. Milyet vegyünk, honnan vegyük, milyen magasat válasszunk és hogyan szállítsuk haza? Egyetlen teendő mégis mennyi megoldandó kérdés! Ennek ellenére sokan mégis vállalják ezt a hercehurcát azért, hogy igazi fenyőfával köszönthessék az év legszebb ünnepét. A kérdés megmarad: miért?

A választ a Fehévár TV lentebbi videójában megszólaltatott Vargha Istvánné adta meg:

- Hozzászoktunk a normand fenyőhöz és egyáltalán a fenyő illatához. A régi időket, a gyerekkorunkat is felidézzük ezzel, és szeretnénk ezt az érzést a gyerekeinknek és unokáinknak is átadni - mondta.

Bevallom, nekem műfenyőm van. Tény és való, a választásban hangsúlyos szerepet kaptak a kényelmi szempontok: csak egyszer kell elmenni érte (és olcsóbb is, mert csak egyszer kell megvenni), nem hullanak le sose a tűlevelei (így megúszom a söprést is), nem kell a kukában végeznie és vannak azok a jópofa spray-k is, amikkel nem csak műhavat, de mű-fenyőfaillatot is elő lehet állítani. 

Ugyanakkor a fehérvári hölgy szavai ismerősen csengenek számomra. Édesanyámat egy időben én is évről évre megkérdeztem: miért nem veszünk inkább műfenyőt, az sokkal egyszerűbb. Az persze már csupán a véletlen műve, hogy ez a kérdés valahogy mindig egy fagyos téli estén, valamelyik szupermarket sötét parkolójában, lefagyott kezeimet dörzsölve és a számtalan fenyőfa között válogatva csusszant ki a számon. De ő is ugyanezt mondta nekem évről évre: az igazi fenyőfa, a fenyőnek az a jellegzetes illata a gyerekkorát, a régi időket, az akkori karácsonyokat idézi számára. E mondatára végül mindig meghajtottam a fejem és kiválasztottuk a fát, amit aztán december 24-én együtt díszítettünk fel.

Akárhogy is dönts, segítünk a vásárlásban a Hogyan válassz karácsonyfát? Műfenyő, luc, normand, ezüstfenyő és társaik című cikkünkben. Ebben hasonlóan beszélünk a műfenyőről, de ugyanígy bemutatjuk a természetes fenyőfák különböző típusait és jellegzetességeiket.  A Fehérvár TV alábbi összeállításában pedig tájékozódhatsz arról is, hogy jelenleg körülbelül mi mennyibe kerül a fenyőfapiacon.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek