6 évnél régebbi cikk

Karácsony szállodában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Jánka Péter
Karácsony szállodában

Egyre elterjedtebb szokás szállodában tölteni a karácsonyt. De kik és miért mennek hotelba a szeretet ünnepén?

Szép dolog a hagyomány. Szemet gyönyörködtető látvány a többfogásos ünnepi vacsora, jólesik mindenkinek örömet szerezni és az összes családtagnak elkészíteni a kedvencét. Ha mégoly lendületesen is vetjük bele magunkat a karácsonyi készülődésbe, fadíszítésbe, sütés-főzésbe, legkésőbb a hegyekben tornyosuló mosogatnivaló látványánál sokan felsóhajtanak: nem is lenne rossz egy szállodában tölteni az ünnepeket! Ahol békésen hátradőlhetünk vacsora után kellemes zenét hallgatva, és nem vár ránk több órás pakolás és romeltakarítás. Ahol a mosogató gőze helyett szaunában és pezsgőfürdőben élvezhetjük a forróságot. És talán a gondolataink is jobban elszakadnak a hétköznapi taposómalomtól, ha kicsit eltávolodunk mindennapi környezetünktől.

Ha pedig osztunk-szorzunk, listázzuk az extra kiadásokat, amit az otthoni karácsonyra fordíthatunk, akár arra is rájöhetünk, hogy nem is kerülne feltétlenül többe néhány szállodában töltött éjszaka.

Mint megtudtuk, valóban egyre több család kap kedvet ehhez a lehetőséghez: „Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy az ünnepeket – leginkább a karácsonyt – egyre többen töltik szállodai körülmények között." – tudtuk meg Jánka Pétertől, az egyik népszerű hévízi szálloda értékesítési és marketingvezetőjétől. – "Kollégáimmal azt figyeltük meg, hogy karácsonykor sok esetben a családok ily módon adják egymásnak ajándékba a közös időtöltést. Egyszerűen az az ajándék, hogy reggeltől estig együtt van az egész család, egymásra figyelnek és pihennek. A háziasszonyoknak pedig nem kell azon stresszelniük, hogy miből hány félét főzzenek.”

A szakember további beszámolójából azonban kiderült: karácsonykor nem elsősorban a családok azok, akik a szállodai ünneplést választják: „Nagyon érdekes, hogy egyre több egyedülálló idősebb vendég választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját. Akiktől a gyerekek már kirepültek, külön családjuk van, esetleg az ország több különböző pontján élnek a rokonaik. Ők viszont nem szeretnék az ünnepeket egyedül tölteni. Ez szokott lenni a másik fő ok, amiért a karácsonyt valaki szállodai keretek között tölti.”

Jánka Péter hozzátette: a szállodai karácsonyozás ma már olyan népszerű, hogy sokkal előbb megtelnek a szállodák foglalásokkal erre az időszakra, mint akár szilveszterre: „Az utóbbi években szintén jellemző, hogy csoportosan is érkeznek vendégek kikapcsolódni. Több napra, akár több hétre is, összekötve a karácsonyozást és az új év köszöntését. Nemcsak belföldről, hanem külföldről, Svájcból, Németországból, Oroszországból is.”
 
Hogyan ünneplik a szentestét egy hotelben?

A szép körülmények adottak, a pihenésre minden lehetőség megvan a szállodában. Ahogy az év bármely más szakában, jókat ehetünk, szaunázhatunk, lubickolhatunk a medencékben, masszíroztathatunk – mindez már önmagában kikapcsolódás. Karácsonykor azonban ennél többre is vágyunk, zenében, díszítésben, ízekben, illatokban jellegzetes hangulatra. Jánka Péter elmondása szerint azoknak, akik a szállodát választják a karácsonyozás helyszínéül, ebben sem kell csalatkozniuk: „Hévízen jellemzően gyógyszállodákról beszélünk, nem kifejezetten családi hotelekről. Ebből fakadóan a karácsonyi, szilveszteri programok sem feltétlenül gyerekcentrikusak. Nálunk 24-én például a hévízi zenetanárok adnak műsort. Gyertyagyújtással és ünnepi gálavacsorával várjuk a vendégeket, akiket a szobákban is vár majd apró meglepetés. 25-én reggel mindkét szállodánkban élő zene kíséri majd a reggelit. Esténként is karácsonyi dallamok csendülnek fel gitár illetve hegedű húrjain. És természetesen a város is rengeteg karácsonyi programot szervez. Szilveszter éjjelén pedig brazil táncos-zenés program és Polgár Peti várja a látogatókat.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek