3 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy a karácsonyi díszek szimbólumok?
·Stílusünnep·Utolsó frissítés: undefined
Tudtad, hogy a karácsonyi díszek szimbólumok?
·Stílusünnep·Utolsó frissítés: undefined

Nem mondhatom, hogy életem során kevés karácsonyfát öltöztettem díszbe, de soha nem jutott eszembe, hogy valamit is szimbolizálnának. Pedig így van! A fára aggatott díszek a bőséget és az egészséget jelképezik.

Maga a fenyő az örök életet és az áldozatkészséget szimbolizálja. Az ágak spirális elrendezése az életspirált jelenti. A fenyőfa levelei közé tekeredett lámpasor a paradicsomi kígyót idézi. A többnyire csillag formájú csúcsdísz a jó hír hordozója. A gömb a teljességé, de törékenysége az élet változásaira, mulandóságára figyelmeztet.

 
Az angyalhaj maga a titok, a megfoghatatlan. Finomsága és fátyolszerű átlátszósága a misztikus hangulatot erősíti. Azt jelképezi, hogy nem láthatunk, nem érthetünk meg mindent, amíg nincs bennünk elég hit és alázat.

Kezdetben még csak almát, diót, mézespogácsa-alakot, különböző édességeket, illetve textilből készült díszeket aggattak a karácsonyfára. A XIX. század végén elkezdődött a csillogó üvegdíszek gyártása, innentől pedig nem volt megállás, ma már több ezerféle dísz közül választhatunk.

 
A karácsony alapszíne a piros és a zöld. Ha újítani szeretnél, bátran válaszd az arany- vagy ezüstszínt. A dekorációkban a divatos lila is nyugodtan számításba jöhet.

A szaloncukor édes íze az égiek ajándéka. A finomság emeli az ünnep hangulatát. Ez a modern kori szokás nem tartozik szorosan a hagyományos szimbólumokhoz, mégis elengedhetetlen része lett karácsonyfánk díszítésének.

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek