1 évnél régebbi cikk

A mennybe jutott szentek után a tisztítótűzben szenvedő lelkek ünnepe
·Tudományünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A mennybe jutott szentek után a tisztítótűzben szenvedő lelkek ünnepe
·Tudományünnep·Utolsó frissítés: undefined

Mindenszentek és halottak napja is egyházi ünnepből lett hétköznapjaink része, az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés ideje.

Az egyház tanítása szerint az élő és holt hívek titokzatos közösségben három csoportot alkotnak: a küzdő egyház a földön élő lelkek közössége; a szenvedő egyházba a már elhunyt, de még a tisztítótűzben szenvedő lelkeké, míg a diadalmas egyház a már a mennyekbe jutott, üdvözült híveké. Utóbbiakat nevezzük mindenszenteknek.

Mindenszentek ünnepét IV. Gergely pápa 884-ben tette egyetemessé, a VIII. században tevődött át a pünkösd utáni első vasárnapról november 1-ére, és a XX. században lett halottak napja vigíliája, vagyis előestéje. November 1-jén azokat a szenteket ünnepeljük, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba.

Egyházi ünnepről van szó, ami ma Magyarországon hivatalosan munkaszüneti nap. Máig élő szokás mindenszentekkor is ellátogatni a temetőbe, gyertyát gyújtani, rendbe tenni a sírokat.

A régiek úgy tartották, ezen a napon a halottak hazalátogatnak, ezért sok helyen kenyeret, sót hagytak nekik az asztalon. A néphit szerint azonban éjszaka kerülni kell a templomokat, mert azokban ilyenkor állítólag a halottak miséznek, és ha valaki meglátja őket, hamarosan ő is meghal.

November 2., halottak napja a szenvedő egyház ünnepe, vagyis a földön küzdő egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte a X. század végén, hogy miután mindszentekkor megemlékezünk a mennyország szentjeiről, másnap emlékezzünk az összes elhunytról. A XIV. században vált hivatalossá, később pedig egyházi ünnepből pedig fokozatosan a halottakról való megemlékezés felekezettől független napjává. E nap fókuszában is a temetőlátogatás, a sírok feldíszítése, gyertyagyújtás áll, a hagyomány szerint pedig tilos a munka, nehogy megzavarjuk a halottak nyugalmát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek