9 hónapnál régebbi cikk

Áldást kaptak a fehérvári utazók Maroshegyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gáspár Péter
Áldást kaptak a fehérvári utazók Maroshegyen

Szent Kristóf ünnepét július 25-én tartja a katolikus hagyomány. Az utasok, vándorok, hajósok védőszentjének képét ma is sok autós és motoros hordja magával.

Július 25-e Szent Kristóf napja, az utazók védőszentjéről elnevezett maroshegyi templom minden évben ekkor tartja hagyományos búcsúját. A keddi, koraesti szentmise keretében a hívek az úton járók patrónusához fohászkodhattak, majd a szertartás a járművek megáldásával fejeződött be a Vásártéren.

Szent Kristóf ünnepén a szentmisét Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát celebrálta, a püspököt pedig elkísérte az ünnepre Matusz Hugó pannonhalmi perjel is. A szentmise kezdetén Tóth Tamás kanonok, esperes-plébános köszöntötte a vendégeket, a búcsún az ökumenikus kórus énekelt Dóczi István és Tóka Szabolcs vezetésével.

Szent Kristóf a katolikus egyház 14 segítő szentjének egyike. A segítőszentek a Krisztus utáni első századok keresztény vértanúi. A hagyomány szerint ezek a szentek a haláluk előtt ígéretet kaptak Istentől, hogy a hozzájuk fordulókat nagy bajokban megsegíthetik. A néphit szerint, ha a Kristóf-képre pillantunk, azon a napon megmenekülünk a betegek szentségének felvétele nélküli, hirtelen haláltól. Ha Kristófhoz imádkozunk, elérhetjük a jólétet, és az egészséget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek