5 évnél régebbi cikk

Jönnek a márciusi ifjak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Jönnek a márciusi ifjak

A Vasvári Pál Gimnázium diákjai lesznek a főszereplői az idei utcaszínházi előadásnak a nemzeti ünnepen. A produkciót ezúttal is Matuz János írta és rendezte.

Nincs március tizenötödike utcaszínház nélkül – ez már hosszú évek óta így van Székesfehérváron. A Márciusi ifjak című darabot két alkalommal mutatják be a közönségnek március tizenötödikén a Városház téren: délelőtt 10 óra 15 perckor, délután pedig 15 órakor. A Vasvári Pál Gimnázium diákjai már javában gyakorolják az egyes jeleneteket, az összpróbákra pedig az előadás előtti napokban kerül sor.

A szereplők kezdik felvenni a ritmust. Tátrai Réka remek munkát végzett a koreográfiával, öröm volt nézni a fiatalokat!" – foglalta össze az elmúlt napok próbáit Matuz János.

A diákok mellett az iskola énekkara is közreműködik a produkcióban Tarné Szabó Magda vezényletével. Falvay Miklós médiaművész és munkatársai pedig különleges számítógépes animációval teszik még látványosabbá a darabot. A forradalom tiszteletére összeállított műsor zenei vezetője Cserta Balázs. Idén is elhangzik a megzenésített Nemzeti dal és a már korábban nagy sikert aratott, ritmizált tizenkét pont is.

Az utcaszínházi előadás mellett programok sora várja az érdeklődőket. Már tizennegyedikén, csütörtökön számos megemlékezés lesz városszerte iskolák és más városi intézmények szervezésében – sajnos közülük évek óta több egyidőben kezdődik, ez az idén sincs másként. Ugyancsak csütörtökön, fél kettőkor kezdődik a Penna Regia díj ünnepélyes átadása a színházban.

Március tizenötödikén a Palotavárosban délelőtt kilenc és fél tizenegy között működik a gyerekek nagy kedvence, a Huszártábor, lópatkolással, mozsárágyú-bemutatóval, lovagoltatással és ágyúsimogatóval a Fehérvári Huszárok Egyesülete valamint az I. András Királyi Lovagrend szervezésében a Rác utca és a Halász utca közötti füves területen. A belvárosban pedig József-napi vásári forgatag közepette ünnepelhetünk. Vándorjátszóház, kézműves bemutatók és óriás társasjáték is színesíti a napot a megemlékezések mellett.


Az utcaszínházi előadás szereposztása és stábja
Mesélők: Fürst Daniella, Kádár Regina
Petőfi Sándor: Árgyelán Ádám
Szendrey Júlia: Tátrai Réka
Vasvári Pál: Végh Botond
Szikra Ferenc: Füzes Péter
Sükei Károly: Nyári Ádám
Irinyi József: Katona Réka
Szekrényessy városkapitány: Kiss Gergő
Fuchs nyomozó: Gallai Péter
Landerer Lajos nyomdatulajdonos: Csizmadia Máté Noel
Pilvaxosok: Bontovics Vanda, Király Csenge, Péter Janka, Fülep Blanka, Tóth Bálint Kristóf, Nagy Kornél, Botos Bence
Titkosrendőrök (később pilvaxosok): Radvánszki Máté, Molnár Botond, Farkas Angéla, Csikós Anna
Zenei közreműködők: Erős Áron, Erős Regő, Helmrich Márton, Schuller Vivien, Verő Johanna
Koreográfus: Tátrai Réka
Társrendező: Nyári Ádám
Animáció: Falvay Miklós
Zenei vezető: Cserta Balázs
Írta és rendezte: Matuz János 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek