7 évnél régebbi cikk

Különleges szilveszterek világszerte
Fehérvár Médiacentrum fotójaKülönleges szilveszterek világszerte

Az év utolsó napja és a következő esztendő első napja a világ minden részén a múlt bajainak feledését és a csillogó optimizmus megszületését jelenti. Szinte mindenhol fogadkoznak, új életet kezdenek, és hiszik, egycsapásra jobb lesz az élet. De vannak furcsaságok is a Földön szilveszter éjszakáján vagy éppen újév napján.

Ausztráliában a nyár közepe van ilyenkor, de ott is szokás fogadalmakat tenni szilveszter éjjelén vagy újév napján, de ezek a kívánságok akkor valósulhatnak meg a leginkább, ha az eskütételt a földkerekségen először felkelő Nap „szeme láttára” teszik. Ezért Ausztrália keleti partjain sokan töltik az év első hajnalát a tenger mellett, hogy fogadalmaikat megtehessék. Az ausztrálok szilveszter éjjelén – azt mondják – a földkerekség legnagyobb tűzijátékait rendezik. A Korall-tenger és a Tasman-tenger partján, Brisbane-ben, Newcastle-ban, Sydney-ben legalább fél órán át nappali fényt adnak a robbanó pirotechnikai eszközök. 1896. december 31-én volt Sydney legelső olyan szilvesztere, amikor megteltek az utcák emberekkel, ugyanis ebben az évben állíttatta be a városi tanács az új típusú gázlámpákat.

Ausztráliában Szilveszter éjszakáján nemcsak a kávézók, szórakozóhelyek, de a piacok és boltok is nyitva vannak. Ezen az éjjelen a szigetkontinens keleti partján leginkább skót szokás szerint kacsát vagy libát esznek, mert annak zsírja kitart az új évben is.

(Csak az ausztrálok gondolják úgy, hogy náluk kel fel leghamarabb az esztendő első Napja, ám ez nem igaz! A Bering-szoros közepén található Diomede-szigetek nagyobbik tagján, az orosz fennhatóság alá tartozó Ratmanov-szigeten pillanthatják meg a meteorológiai állomás lakói minden évben legkorábban a felkelő újévi Napot. Érdekesség, hogy a kisebbik szigeten, Krusenstern-szigetén, amely az Egyesült Államokhoz tartozik, utolsóként láthatják az év első lenyugvó Napját. Bár a két sziget között mindössze 3,8 km a távolság, mégis 24 óra az időeltolódás! Így fordulhatott elő, hogy Lynne Cox hosszútávúszó 1987-ben az amerikai oldalról átúszott a Diomede-szigetek orosz oldalára, és ezzel „24 órát töltött” a négy fokos vízben, pontosabban éppen egy nap telt el az időszámításból.)

Minden afrikai államban munkaszüneti napnak számít az újév, bár nagy hagyományok nincsenek a kontinensen. A Dél-Afrikai Köztársaság fővárosának egyik lepusztult negyede Hillbrow, melynek lakói a pretoriai rezsim megszűnése után furcsa hagyományt vezettek be. Szilveszter éjszakáján a megrongálódott bútorokat, háztartási gépeket egész egyszerűen kihajítják az ablakon, ezzel jelezve, hogy megszabadulnak a múlt hibáitól. A johannesburgi rendőrség mindent elkövet a hagyomány megfékezéséért, hiszen nem ritka a halálos áldozat sem. Volt olyan, akit egy hűtőszekrény csapott agyon.

A japán talán a világ legtürelmesebb népe. Robotol, dolgozik egész évben, miközben ingázik a legkorszerűbb vonatokon, és eltűri a zsúfoltságot úgy, hogy nem szitkozódik, udvarias mindenkivel szemben. Az évnek van egy napja, amikor a felgyülemlett frusztrációtól meg kell szabadulni. A japánok között sokan akadnak, akik szilveszter éjszakáján a sötét hegyi úton felsétálnak az ashikagai Sensoji-templomhoz, ahol belesikoltják átkaikat, szitkaikat a csillagos égboltba. Teszik mindezt azért, mert év közben ilyen nem engedhető meg, sőt embertársaiknak közvetlenül soha nem mondható ki átok.

Ecuadorban Guayaquil városát 1895-ben a sárgaláz tizedelte. Abban az évben a halottakat ruháikkal együtt koporsókba tették, és a fertőzés megfékezéséért elégették őket az utcákon. Mára szilveszteri szokássá vált, hogy ismert emberek, politikusok, popsztárok, egyéb ikonok bábmását elkészítik, és éjszaka az utcán felgyújtják azokat.

Quitóban, Ecuador fővárosában is népszerű szokássá vált, hogy bábukat készítenek, amiket éjfél környékén meggyújtanak, hogy az elmúló év rossz dolgai eltűnjenek. Aki a bábut készítette, annak illik is a tűz felett táncolnia.

Skóciai szilveszteri hagyomány, hogy fáklyákkal, gyertyákkal, zseblámpákkal, öngyújtókkal, csillagszórókkal az utcára vonulnak az emberek, hogy ott búcsúztassák az óévet és köszöntsék az újat. Edinburgh-ban legutóbb nyolcvanezren vonultak az utcára szilveszterkor, és mindenkinek a kezében világított valami.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek