7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Bëlga-koncert, Jackie és óriásfonal workshop
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Bëlga-koncert, Jackie és óriásfonal workshop

Amikor már azt hitted, hogy nincs új a nap alatt, akkor jött a címben szereplő szó az életedbe: óriásfonal. Ezen az unalmasnak ígérkező februári vasárnapon magad is kipróbálhatod, hogy mi is ez. Ha nincs hozzá kedved, akkor vár a mozi és Jackie vagy a LEGO Batman, pénteken pedig még diavetítés is lesz a Pagonyban. Erős koncert is várható a hétvégén: jön a Bëlga a FEZEN Klubba.

Koncert: Bëlga
Mikor?: Február 11., szombat 20:00
Hol?: FEZEN Klub

Kevés eredetibb együttes tevékenykedik Magyarországon, mint a Bëlga. Az is lehet, hogy a kevés nem jó megfogalmazás, mert a náluk eredetibbek száma inkább a nulla felé konvergál. Elképesztő belegondolni, hogy mindezt közel húsz éve tolják (1998-ban alakultak). A sajátos világlátásuk nem, csak néhány tag személye változott az évek során. Megjárták a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpadait, most pedig Fehérvárra jönnek. Eredetileg arra gondoltam, hogy a Kavbojt teszem ide zenei illusztrációnak, de aztán inkább az egyetlen, orrhangon kiválóan énekelhető refrénű dal, a Hazakísérlek mellett döntöttem. "És A-s vagy, vagy B-s? C-s? Úúúú."

Gyerek: Diavetítés
Mikor?: Február 10., péntek, 16:30
Hol?: Pagony, Székesfehérvár, Király sor 66.

Az egyik kedvenc programom gyerekkoromban a diavetítés volt. Hétvégente néha előkerült a nagy, barna kartonhenger, amiből kivették a szüleim a fehér vásznat. Az felkerült a falra, jött a diavetítő, a gyorsan forrósodó fémdobozával. Sötétítőfüggönyök el, és már indult is Ali baba és a negyven rabló vagy A kiskakas gyémánt félkrajcárja, esetleg a Moby Dick. Vagy amihez éppen kedvünk volt. Felnőttként most ezt a Fehérvári Pagonyban lehet minden pénteken délután fél öttől újra átélni - elsősorban azért már gyerekkel. 

Lakberendezés: Óriásfonal workshop
Mikor?: Február 2-től
Hol?: Tornárium

Miközben hétvégén a férfiak meccset néznek, a nők a karosszékben csattogó kötőtűkkel kötnek. Ismerős a kép? Nem, nekem sem. Ez valami utópisztikus dolog, talán sosem volt, és sosem lesz. Már csak azért sem, mert manapság kötőtűkkel kötni már nem annyira menő, mint puszta kézzel. Igen, jól olvasod: két kézzel. A Youtube-on már komoly szakvideók foglalkoznak az óriásfonal kötéssel, ide is biggyesztek közülük egyet. Aki nem csak nézni szeretné, annak jó hír, hogy egy kellemes vasárnapi workshop keretében maga is kipróbálhatja a dolgot. Azon felül, hogy remek ruhadarabokat lehet készíteni a technikával, még saját kecónk lakberendezőjévé is válhatunk segítségével. 

Sport: Uszoda + szauna
Mikor?: Minden nap
Hol?: Csitáry G. Emil Uszoda, Székesfehérvár

Tél van, hideg van, de attól még lehet nyaralósat játszani. Mi sem alkalmasabb helyszín erre, mint az uszoda, ahol eleve fürdőruciban kell lejteni. A fehérvári uszoda pedig egy igazán jó kis uszoda, tiszta, igényes öltözőkkel, szekrényekkel és tusolókkal. A víz hőmérséklete isteni, az 50 méteres medence két részre osztva (jól és kevésbé jól úszók számára), ha pedig úgy döntünk, még szaunázni is lehet. Családi programra legalább annyira alkalmas, mint egyéni lazításra. Személyes tipp: ha tehetjük, hétvégénként ebédidőben menjünk, olyankor mindig van üres pálya.

Mozi: Jackie
Mikor?: Február 9-től
Hol?: Barátság Mozi

John Fitzgerald Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt. Mindössze két évig volt az ország első embere, amikor 1963. november 22-én Dallasban meggyilkolták. Nagy hatású vezető, aki 1961-ben megígérte a Holdra szállást, mai napig híres és idézett beszédeket mondott ("Ich bin ein Berliner!"), Marlene Dietrich és Marilyn Monroe szeretője volt. De ez a film nem róla, hanem feleségéről, Jacqueline Bouvier Kennedyről szól, akit csak Jackie néven ismer a világ. Aki a karjaiban tartotta vérrel borított férjét az autóban, mely a texasi kórház felé száguldott a haldokló elnökkel. A nőről, aki 31 évesen minden idők egyik legfiatalabb elnökfelesége lett és akinek váratlanul nagyon keménynek kellett lennie. 

Mozi: Lego Batman - A film
Mikor?: Február 9-től
Hol?: Cinema City

Na, mi következik abból, ha egy film kasszát robbant a 2010-es években? Úgy van! Legalább 2-3 folytatás. Amikor 2015-ben bemutatták A LEGO-kalandot, borítékolni lehetett a folytatást. Az igazán profik azt is sejthették, hogy nem maradhat ki belőle az első rész egyik legeredetibb karaktere, LEGO Batman. Aztán tessék: ő lett a főszereplő. A történet Gothamben játszódik, a főellenség Joker, de van Batgirl, Robin és Alfred is. Olyan ez az egész, mint egy klasszikus Batman-film, csak viccesebb. És persze 2-3 év múlva egy újabb epizódért kiált.

Fehérváron túl: X. Budapesti Mangalica Fesztivál
Mikor?: Február 10-12., péntek-vasárnap
Hol?: Szabadság tér, Budapest

A tél végének közeledtét tökéletesen jelzi Magyarországon a hagyományos Budapesti Mangalica Fesztivál. Bár jóval hangulatosabb volt, amikor még a Vajdahunyad várában rendezték, de a rendezvény kinőtte a helyet. A mangalica fesztivál az évek során franchise-zá nőtte ki magát és már több vidéki nagyvárosban is megrendezik az év folyamán, de az igazi nagy buli a szokásos februári, budapesti teríts-meríts és táncolj. (A rendezvény kistestvéréről, a Fehérvári Mangalica Fesztiválról tavaly mi is írtunk egy árérzékeny beszámolót.) Aki bírta gyerekkorában a disznóvágások hangulatát, az nosztalgikus három napot tölthet a füstölt hús szagától megrészegülten a fabódék között. Azok, akiknek nincs ilyen típusú gyerekkori élményük, most pótolhatják. Legrosszabb esetben pedig egy-két szál kolbász, sonka vagy némi tepertő is hazakísérhet minket a buli végén.

Fa Nándor partraszállása
Mikor?: február 10., péntek 20:20
Hol?: Fehérvár TV adás minden fehérvári háztartásban

Az történt, hogy Fa Nándor 93 nap után kikötött Les Sables-d’Olonne-ba. A földkerülő vitorlázó a nyolcadik helyen ért célba a Vendée Globe-on. Erről itt írtunk, a Nándival készült első interjúk egyikét pedig itt lehet megnézni. Aki viszont jobban szereti a TV-s összefoglalókat, azoknak a Fehérvár TV-t érdemes nézniük, este 20:20-tól ugyanis egy remek összefoglalót sugároznak Nándiról, a Vendée Globe-ról, meg hát a tengerész életről...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek