7 évnél régebbi cikk

Miért van vakablak a Városháza épületén? Utánajártunk!
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért van vakablak a Városháza épületén? Utánajártunk!

Itt engedélyezett a kártyajáték hivatal dolgozói részére? Netán ez rejti a szobát, ahol a parkolóőrök lesnek tilosban parkoló áldozataikra? Esetleg ez az offline Facebook, Fehérvár üzenőfala? Ilyen találgatások mennek a közösségi oldalakon, és bár hiába megmosolyogtatóak ezek a feltevések, az ablak "bedeszkázásnak" oka sokkal prózaibb.

Nekiállnak ugyanis a Városháza felújításának. Február végén megkezdik a nyílászárók cseréjét, amit március végéig - az épületben rendezett programokhoz és a hivatali munkavégzéshez igazodva - várhatóan be is fejeznek. A kezdődő felújítás első lépéseként a szakembereknek ki kellett emelniük az egyik földszint ablakkeretet. Erre azért volt szükség mert egyrészt ez az ablakkeret szinte az egyetlen épen maradt "kordokumentum", másrészt ez szolgált mintaként, hogy az új nyílászárók szakmai (konszignációs és profilfelmérési) rajzait elkészítsék.

Megnéztük a helyet belülről is. Nem ultiztak bent pihenő parkolóőrök.

Érdekesség, hogy a nyílászárókat az épület 1937-1938-as nagy átépítésekor szinte teljes egészében kicserélték. Egy kapu és két ablak maradt csak meg az eredeti, illetve korábbi elemek közül - ezeket most restaurálni fogják. 

Az örökségvédelmi engedélyt már megkapta a város, és a kivitelezőt is kiválasztotta egy közbeszerzési eljárás keretében a közgyűlés. Jelenleg a jóváhagyott rajzok alapján a nyílászárók gyártása zajlik, valamint a fontos kordokumentumnak számító régi elemek restaurálása indul.

A nyílászárók cseréjével párhuzamosan megindult a Városház téri épület tető- és külső homlokzati felújításához szükséges tervdokumentációkra kiírt közbeszerzési eljárás, a patinás épület megújulása ezekkel a munkálatokkal folytatódik majd. A külső homlokzati nyílászáróik részleges cseréjéhez a fedezetet az Önkormányzat biztosítja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek