7 évnél régebbi cikk

7 érdekesség, amit nem tudtál a cirkuszok világáról
Fehérvár Médiacentrum fotója7 érdekesség, amit nem tudtál a cirkuszok világáról

Jelen állás szerint már csak pár évtizedig láthatóak elefántok a magyar cirkuszokban. És azt tudtad, hogy a cirkuszsátrat két nap alatt építik fel, de a lebontásához elég egy fél nap? A vasárnapig Fehérváron vendégeskedő Richter Flórián Cirkusz névadó-tulajdonosa mesélt a vándorcirkuszok közönség elől rejtett világáról.

Cirkusz van a városban - méghozzá az ország egyik legjobbja. A Richter Flórián Cirkusz vasárnapig összesen nyolc előadáson mutatja be történetének legdrágább műsorát. Kedden már nagyjából állt a sátor, a gyerekek ámulva simogathatták az elefántot, a tevéket, a lovakat vagy éppen a zebrákat, miközben Richter Flórián néhány olyan dolgot árult el nekünk, amiről nem, vagy alig hallhattunk eddig. Íme tehát hét érdekesség a vándorcirkuszok világából:

1. A cirkuszi műsor csak egy része saját produkció

A műsorszámok csak egy része az adott társulat tulajdona. Ez vonatkozik akár az állatos produkciókra is. A többi előadót külföldről szerződtetik, és ezek között vannak olyanok is, mellyekkel már két évvel korábban szerződést kell kötni a kiválasztott szezonra. A Richter Flórián Cirkusz kínálatából most ilyen az öt motoros, akik a halálgömbben száguldoznak és Yuri Gottani, a lézeres ember is.

 

2. Nem feltétlenül az állatos cirkuszi számok a legdrágábbak

A Richter Flórián Cirkusz idei műsorában például a legdrágább műsorelem a már említett öt portugál motoros, akik egy úgynevezett halálgömbben motoroznak. A világ egyik legjobb és egyben legdrágább cirkuszának a Cirque de Soleil-t tartják, de ennek a társulatnak csak olyan produkciói vannak, amikben emberek szerepelnek. Az állatos számok sem olcsóak természetesen, különösen akkor, ha külföldről szerződtetik az állatot és vele együtt az idomárját is.

 

3. A legtöbb cirkusz nemzetközi társulattal dolgozik

A Fehérváron túrázó cirkusz parkolójában például francia, spanyol, olasz és német rendszámú autókat is láthatunk. A társulat vezetője elmondta, hogy nagyjából tíz országból érkeztek az idei műsor előadói: a portugál motorosokon kívül érkeztek még többek között  Brazíliából, Németországból, Romániából, Spanyolországból, Olaszországból, Ukrajnából is vendégelőadók vagy éppen a technikai stáb tagjai.

4. Néhány évtized múlva már nem láthatunk elefántot a cirkuszokban

A Richter Flórián Cirkusz elefántja most 41 éves, az utolsó olyan indiai elefántok egyike, melyet még cirkuszi célra, legálisan szállítottak Európába. Szandra - és általában az elefántok - 65-70 éves korukig élnek. Mivel az elefánt időközben védett állat lett, így nagy valószínűséggel néhány évtized múltán már sem ennek, sem más társulatnak nem lesz elefánt a repertoárjában, ha a most még aktív állatok elpusztulnak. Tehát ha valaki mindenképpen elefántot akar látni egy cirkuszi porondon, a következő évtizedekre mindenképpen ütemezzen be egy cirkuszlátogatást, különben lecsúszhat a buliról.

Szandra, a Richter Flórián Cirkusz 41 éves elefántja (Fotó: Horváth Reni)

5. Az elefánt eszi a legtöbb kaját

Egy nap alatt nagyjából 4-5 guriga 3-400 kilós széna fogy el a Richter Flórián Cirkusznál. Az állatok szalmán fekszenek, így ebből is elmegy 2-3 bálányi naponta. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egy nap alatt több tonna szénát és szalmát vásárolnak az állatoknak. Ehhez jönnek még a zöldségek és gyümölcsök, valamint egyéb vitaminkészítmények is. Csak az elefánt napi 20 kiló zöldséget pusztít el, a többi állat összesen 80 kiló friss zöldet kap.

6. Két nap alatt építik, fél nap alatt bontják a sátrat

14-16 fő technikus és egy sátormester építi fel két nap alatt az 1200 fő befogadására alkalmas cirkuszi sátrat Richter Flóriánék esetében. A bontás ehhez képest alig fél napot vesz igénybe: a vasárnap délután háromkor kezdődő előadás után azonnal megkezdik a pakolást, és negyed hattól a hajnali órákra már össze is csomagolnak - pusztán 10-12 óra alatt. A nagy sátron felül hatan foglalkoznak az állatok istállóinak építésével és elbontásával is. A szükséges engedélyeket fél évvel az érkezésük előtt szerzik be, és akkor kezdik el szervezni az előadásokhoz szükséges infrastruktúra (pl. víz, áram, szemétszállítás stb.) szervezését is.

7. Csak egy hónap pihenőt tartanak a cirkuszosok évente

Richterék éves szinten 10-11 hónapig aktívak, ebből 7-8 hónapot tesz ki a magyar turné. A legtöbb városban egy hétig lehet őket elcsípni, Győrben két héten keresztül épnek fel, míg a nyári hónapok közül kettőt is teljes egészében Zamárdiban töltenek. A magyarországi műsorok után október végén, november közepén karácsonyi előadásokkal készülnek, melyekre leginkább külföldön kerül sor. A Richter Flórián Cirkusz közel egy évtizede visszajáró vendég Hollandiában, ahol már többször is megtekintette őket Beatrix királynő, aki maga is nagy lórajongó és néhány magyar ló nevét már kívülről tudja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek