6 évnél régebbi cikk

10 tipp a tavaszi nagytakarításhoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
10 tipp a tavaszi nagytakarításhoz

Íme néhány hasznos jó tanács ahhoz, hogy ne kelljen a drága szabadidődet feláldozni a tavaszi nagytakarítás oltárán, mégis csillogjon-villogjon a lakás!

A hétköznapi rohanásban nehéz időt találni a tavaszi nagytakarításra. Talán nem is készültél el vele az ünnep idejére. Nem érdemes azonban erre áldozni a hosszú hétvégét, sőt semmilyen más hétvégét sem. Tippjeink segítségével könnyedén, gyorsan és szinte észrevétlenül úszhatod meg a tavaszi nagytakarítást.

1. Készíts listát!
Írd össze előre, pontosan milyen teendőket is szeretnél elvégezni a lakásban. Így meg tudod állapítani, mi az, ami feltétlenül sürgős, és mi az, ami akár hetek múlva is ráér. Bevásárolni is ezzel a listával indulj, így nem kell takarítás közben is a boltba szaladgálnod, mert valamilyen szükséges eszköz nincs kéznél.

2. Oszd el több napra a tennivalókat!
Listádon a felsorolt elintéznivalókat, mint például a hűtőszekrény kiürítése is fertőtlenítése, vagy a csillárok portalanítása, oszd el fél-egy órát igénylő részfeladatokra. Bármikor, ha délutánonként, reggelenként akad egy kis időd, pipálj ki egyet-egyet a tennivalók közül. Így fel sem merülhet, hogy egész napokat kell töltened kimerítő súrolással és suvickolással, és jut időd a pihenésre is.

3. Tisztítsd a mikrót citromlével!
Sok időt takaríthatsz meg, ha egy pohár citromos vizet teszel a mikrohullámú sütőbe, és néhány percig forralod. Hibátlanul leoldja a zsíros szennyeződéseket, gyakorlatilag utána csak le kell törölnöd egy szivaccsal.

4. Készíts házi tisztítószert!
Keverj két deci vízhez három evőkanál ecetet és 100 gramm szódabikarbónát! Remek vízkőoldó, fehérítőszert készíthetsz így a fürdőszobai, konyhai felületek tisztán tartására. Súrolópor helyett használjunk durva szemcséjű port!

5. Növényeket a zuhany alá!
Ezt a praktikát lehetőleg a fürdőszoba takarítása előtt vessük be! A szobanövények leveleit legegyszerűbben úgy portalaníthatjuk, ha beletesszük őket a fürdőkádba és lezuhanyoztatjuk. Felfrissülnek tőle, viszont a virágföldet utána el kell tüntetni a kádból...

6. Ne feledkezz meg a gumikesztyűről!
Akármilyen tisztítószert használsz is, érdemes gumikesztyűt húznod a takarításhoz. Így megkímélheted a bőrödet a maró hatású szerektől.

7. Újságpapírt az ablakra!
Egyszerű de nagyszerű: ablakpucolásnál nincs jobb eszköz a fényes, csillogóan tiszta felület elérésére, mint az újságpapír. De szigorúan a fekete-fehér változatot használjuk! Ha már itt járunk, ne feledkezzünk meg az ablakkeretek portalanításáról sem!

8. Vond be a gyerekeket!
Kisgyerek mellett sem feltétlenül ördöngösség a nagytakarítás! A legjobb trükk, ha őket is bevonjuk. Igazából a család minden tagjára oszthatunk feladatot. Így hamarabb is végzünk, a gyerekek pedig büszkék lesznek magukra, ha ők is kapnak kisebb-nagyobb feladatokat.

9. Hallgass zenét!
Nem muszáj, hogy a takarítás feltétlenül "nemszeretem" tevékenység legyen. Szóljon közben a kedvenc zenénk, akár táncolhatunk is kicsit! Így simán élménnyé varázsolhatjuk még a felmosást is.

10. Ne görcsölj rá!
Ha poros a szekrény teteje, attól még nem dől össze a világ! Nyugodtan borítsuk fel a terveinket, ha odakint süt a nap, vagy a kedvenc filmünk megy a tévében! Dobjuk félre a porrongyot, a tennivalók úgyis megvárnak. A családi ebéd sem attól lesz élmény senkinek, ha makulátlanul csillog minden felület a lakásban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek