2 évnél régebbi cikk

Olcsó és környezetbarát tisztítószerek
·Zöldtakarítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Rodnae
Olcsó és környezetbarát tisztítószerek
·Zöldtakarítás·Utolsó frissítés: undefined

Talán egyre többen érezzük a fontosságát, hogy gyermekeinktől, unokáinktól kölcsönkapott Földet minél kevésbé szennyezzük. Kezdjük a környezetbarát tisztítószerekkel, amelyek hatékonyak és nem mellesleg sokkal olcsóbbak, mint csilli-villi társaik.

Manapság egy otthon tisztán tartásához szükséges szerek/vegyszerek összköltsége igencsak tetemes összegre rúghat. Lássuk csak azt a bevásárlólistát: egy tisztítószer a fürdőszobába, hogy csillogjon-villogjon minden, nem árt mellé egy vízkőoldó sem például a zuhanykabinra, na, meg persze valami hatékony, igazi nehézsúlyú versenyző a WC csírátlanítására. Jó esetben a fürdőszobai fényesítő megfelel a konyhába is, de lehet, hogy nem. Mindenképpen kell egy ablak- és tükörpucoló, az egészet pedig megfejelhetjük egy padlótisztítószerrel.

Ez kezdőcsomag alsó hangon 3000 forint, de ha igazán bevállalósak vagyunk, plusz bepakolhatunk a kosarunkba még egy kis kárpit- meg szőnyegtisztítót, tűzhelypucolót és olyan zsíroldót, aminek a használatát azért túl is szeretnénk élni, na meg betárazhatunk - horribile dictu - gyors reagálású hadtestként nedves törlőkendőcskéket is. Ekkorra pedig a végösszeg már masszívan tud menetelni bőven 10 ezer forint fölé. 

Ha a bankszámlánkban keletkezett károkon túl is lépünk, a fenti - főként nehézsúlyú vegyszerek -környezetünkben, földünkben vizeinkben okozott pusztításával azért érdemes egy kicsit foglalkoznunk. Nem utolsó sorban, ha kevesebb fajta tisztítószert viszünk haza, kevesebb műanyaghulladékot is termelünk, és kevesebb szemetet kell elszállítania a Depóniának, és Földünket is kevésbé terheljük a soha le nem bomló műanyaggal.

Jó, jó, de azért a tiszta otthon érezte mégiscsak fontos! - Vallom én is ezt háziasszonyként.

Ugyanakkor egyáltalán nem bánom azt sem, ha a mosdó, WC, padló fényesítésére, fertőtlenítésére használt tisztítószer ára a jó ízlés határain belül marad, ráadásként pedig elvégzi a rá rótt feladatot. 

Íme négy olyan megbízható és pénztárca kímélő tisztítószer, amelyet kipróbáltam és jó szívvel ajánlok!

Citromsav

Az egyik személyes kedvencem, mert fugatisztításban igazi nagyágyú, de vízkőoldásra is kitűnő, ráadásként nincs erős szaga.

Fugatisztításhoz egy kis vízzel el szoktam keverni, hogy erősen pépes állaga legyen. Ráöntöm a járólapra, és kefével alaposan átdörgölöm, majd felmosok utána. Igazi főnyeremény, pillantok alatt újra fehérré varázsolja a fugát, és mivel életem egyik óriási tévedését követtem el, amikor a fürdőszobába át nem gondolt módon fehér, ráadásul enyhén recés járólapot választottam, enélkül a csodaszer nélkül már meghatározhatatlan színvilágú járólapom lenne, ugyanis a szimpla felmosás nem hozza meg soha a kívánt hatást. Színes fugára ugyanakkor nem ajánlott, mert hamar elrendezi, és szép fehérré varázsolja...

Rendszerint teszek egy kicsit belőle a felmosó vízbe is, illetve a WC tisztítását is azzal kezdem, hogy öntök bele egy kis citromsavat, néhány másodpercet várok, majd a WC kefével alaposán átkefélem.  

A citromsavat a konyhában is bátran használhatjuk: egy szórófejes palackot töltsük fel meleg vízzel, majd oldjunk fel benne 2-3 evőkanál citromsavat, és fújjuk le a vele a munkapultot, tűzhelyet, mosogatót. Ahogy fent is említettem szuper vízkőoldó, így a kávéfőzőt, vízforralót is vízkőteleníthetjük vele, ráadásul sokkal biztonságosabb, mintha ugyanezt erős vegyszerekkel tennék meg, amelyek így esetlegesen a szervezetünkbe is bekerülhetnek.

Szódabikarbóna

Igazi Jolly Joker a takarításban, hiszen kiváló zsíroldásra, vízkőoldásra és súrolószernek is tökéletes, mivel kellően szemcsés. A konyhában nagy segítség lehet, ha kicsit odapörköltünk a lábos aljának: a leégett ételmaradékoktól könnyen megszabadulhatunk, ha rászórunk egy kis szódabikarbónát, majd kevés vízzel felöntjük, annyival, hogy pépes állagot kapjunk, és így mossuk el a lábast, serpenyőt.

Eldugult lefolyóra, illetve WC tisztításához sem kell drága szereket venni, csak öntsünk bele 3-4 evőkanál szódabikarbónát, majd a tetejébe nagyjából két deci ecetet, és hagyjuk vígan pezsegni. A mennyiséggel óvatosan, mert magasra tud törni, ha túltoljuk a mennyiségeket.

A szódabikarbóna hatékony folteltávolító, illetve szagtalanításra is kiváló.

Ecet

Remekül használható vízkőoldásra, szagtalanításra, valamint vízzel hígítva természetes öblítőként is jó hatásfokú, akkor is kipróbálhatjuk, ha a különböző öblítőszereket nem bírja a bőrünk. 

A hűtő tisztítására is bátran bevethetjük. Ez az a hely, aminek én nem szívesen ugrok neki bármilyen vegyszerrel, hiszen ételt teszünk be. A vízzel kevert ecet azonban kellő tisztaságot és biztonságot is ad.

A fürdő-WC kettősében bárhol bevethetjük vízkőoldásra, szappanmaradék eltávolítására. Az ecet-szódabikarbóna páros lefolyótisztításban elért elévülhetetlen érdemeit pedig fent már kiveséztem.

Alapja lehet a házi ablak- és tükörtisztítónknak: egy félliteres szórófejes palackot töltsük fel fele-fele arányban vízzel és ecettel. Javasolnak a keverékbe még nagyjából egy evőkanál, 70 százalékos gyógyszertári alkoholt is - ezt én még nem tettem bele soha, de így sem volt rossz az eredmény.

Mosószóda

A mosószóda, lánykori nevén nátrium-karbonát, kimondottan környezetbarát mosó-és tisztítószer, hiszen a természetben is előforduló vegyület, lebomlik és a gombák sem különösebben kedvelik. Jól oldja a zsíros szennyeződéseket, vízlágyításra alkalmas. A felmosóvízhez szoktam használni ecet társaságában - arra figyeljünk, hogy amikor találkoznak a langyos vízben, heves reakcióba lépnek és felpezseg, ha túl sok a víz, kifuthat.

Ha ragaszkodunk a bolti mosószerekhez, akkor is érdemes használni melléjük mosószódát, mert kevesebb mosószer plusz mosószóda kellő hatékonyságot ad, utóbbi ára pedig jelentősen kedvezőbb, mint bármelyik mosószeré. A színes és a sötét ruhákhoz ne használjuk önmagában, mert enyhén fakíthatja azokat, de mosódióval együtt már ez kiküszöbölhető probléma.

A mosásnál maradva: különösen zsíros foltok esetén remekül használható folttisztításra, kevés szódabikarbónával keverve pedig a tisztítóhatás tovább fokozható.

Mivel gyakorlatilag a hideg zsíroldó környezetbarát alternatívájaként tekinthetünk rá, ezért különösen hatékony zsíros felületek tisztításához, mosogatáshoz. 

Környezettudatosság témában izgalmas tippeket és hasznos információkat találhattok a Depónia Facebook-oldalán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek