Fair24 °C
2020. július 8. szerda Ellák
Menü

Soha rosszabb május első hetét: jár a pacsi az időjárásnak

Soha rosszabb május első hetét: jár a pacsi az időjárásnak
Kivételesen elégedettek vagyunk az időjárással (Fotó: 1Funny.com)

Az elmúlt hetek folyamatos panaszkodása végre meghozta az eredményét: a május úgy kezdődik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Alig lesz nap, amikor a csúcshőmérséklet húsz fok alatt lesz, és úgy néz ki, hogy a hétvégére sem romlik el az idő.

Valószínűleg az örömtől remegő ujjakkal gépelte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt az e-mailt, amiben elküldte az MTI-nek, hogy milyen időjárás várható május első hetében. Az elmúlt időszak botrányos átlaghőmérsékletei, havazásai és leginkább a rendszerint hétvégére elromló időjárásai után most végre egy igazi, a naptárnak megfelelő tavaszi hetet kapunk. Valljuk be, meg is érdemeltük már. 

Május elsején, hétfőn nem valószínű csapadék, több órára kisüt a nap. Délutántól keleten, délkeleten, estétől szórványosan számítani lehet záporesőre. A Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik a szél. A minimumhőmérséklet 0-5 fok között alakul, de főleg az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A nappali maximumok 18-22 fok között alakulnak.

Kedden a hajnali órákban az ország nyugati és középső harmadában, napközben pedig a Dunától keletre várható zápor, keleten helyenként zivatar, de több órára a nap is kisüt. A legalacsonyabb hőmérséklet 6-12 fok között valószínű (északnyugaton várhatók az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékek). A legmagasabb hőmérséklet általában 18-24 fok között várható, de északnyugaton néhol csupán 16, 17 fok valószínű.

Szerdán több helyen várható zápor, s akár erős széllel is kísért zivatar. A leghidegebb órákban 6-12 fok lehet. Napközben jellemzően 22-27 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön és pénteken a több órás napsütés mellett elsősorban délután, kora este alakulhat ki több helyen zápor, zivatar. Csütörtökön mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a szél.

Pénteken a Dunántúlon lehet élénk, zivatarok környezetében pedig átmenetileg erős a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 8-13 fok között valószínű. A nappali maximumok csütörtökön 21-26, pénteken 18-23 fok között alakulnak.

Szombaton napos idő várható. Az ország keleti felében elszórtan fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A leghidegebb órákban 7-12 fok lehet. Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap a több órás napsütés mellett szórványosan várható zápor, zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-13, a legmagasabb hőmérséklet 18-23 fok között alakul.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár