Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 2. részHogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 2. rész
A fogyókúra első egy-két hete lelkileg a legnehezebb. Ilyenkor még nem hiányoznak veszettül a kedvenc, hizlaló kajáim, majd csak akkor, ha már hosszabb ideje megvonom őket magamtól. Most még maga a tiltás zavar igazán. Hogy mennyi mindent nem szabad. Hirtelen elkezd borzasztóan idegesíteni, hogy a barátnőm, aki életében nem érte még el az ötven kilót, gátlástalanul tömheti magába a pizzát, a vaníliás karikát, egy kis kólával leöblítve… Ez mekkora igazságtalanság már!
Aztán itt van a türelmetlenség. Amikor pár hét után látszani kezd a diéta eredménye, az mindig motiváló. De látványnak most még se híre, se hamva (ezért egyelőre mérlegre sem állok), egyelőre a kezdeti lelkesedés hajt előre.
Ahogy már említettem az előző írásomban, ilyenkor nagyon szigorú vagyok magamhoz. Pontos tervet készítek, feljegyzek egy füzetbe mindent, amit megeszek, precízen számon tartva a szénhidráttartalmukat. Az egészet most nem osztom meg veletek, mert kicsit unalmas lenne. De egy napi mintaétrendet azért megmutatok példaként. No meg kedvcsinálónak.
Mintaétrend
Reggeli: pirítós két szelet szénhidrátcsökkentett kenyérből, egy pohár kefir, néhány szelet felvágott és sajt, egy paradicsom, tejeskávé (30 gr szénhidrát)
Tízórai: három korpás keksz, egy alma, egy kis pohár natúr joghurt (20 gr szénhidrát)
Ebéd: zöldborsófőzelék virslivel (40 gr szénhidrát)
Uzsonna: müzliszelet (14 gr szénhidrát)
Vacsora: tonhalsaláta vegyes zöldségekkel (uborka, paradicsom, jégsaláta, paprika például), főtt tojással, sajttal, két szelet szénhidrátcsökkentett kenyér (25-30 gr szénhidrát)
(Összesen: 130-135 gr szénhidrát)
Hétvégén pedig, ha nassolhatnékom támad, bizony sütit is szoktam készíteni. A lisztet általában zabpehellyel helyettesítem, amit robotgépben megőrlök. Kelt tésztát mondjuk nem ideális belőle készíteni, de kevert, amolyan bögrés sütikhez, piskótákhoz ideális. Ezekből mutatok meg most egyet. A kedvenc csokitortámat későbbre tartogatom. (Nehezebb időkre...)
Recept
Kefires-gyümölcsös süti
Hozzávalók: (Mindent a kefirespohárral mérjünk ki!) 1 pohár kefir, két pohár őrölt zabpehely, fél pohár nyírfacukor, egy zacskó sütőpor, fél pohár olaj, 3 tojás, gyümölcs ízlés szerint
A gyümölcs kivételével mindent jól összekeverünk, és beleöntjük a tepsibe. Ki is olajozhatjuk előtte, de én inkább csak egy szilikonos sütőpapírt terítek az aljába. Végül rádobáljuk a gyümölcsdarabokat. Piros gyümölcsökkel, eperrel, málnával, meggyel igazán finom és mutatós. A képeken én szilvával készítettem, és egy kis fahéjat is tettem bele.
Itt még sütés előtt (Fotó: KVO)
A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és nagyjából fél óráig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Én erre a célra egy kiszuperált kötőtűt tartok a konyhában. Belebököm a tésztába, és ha nem ragad rá a massza, akkor kész. (Azért a gyümölcs közelében a levétől egy kicsit mindig lágyabb lesz a tészta.)
Sütés után valahogy így néz ki (Fotó: KVO)
Aztán jöhet a jól megérdemelt vasárnap délutáni kávé, és mellé néhány szelet süti. Én bizony ki szoktam számolgatni az egész tepsi szénhidráttartalmát, aztán nagyjából megsaccolom, hogy mennyit ettem belőle. Kicsit tudományos uzsonnázási módszer, de valamit valamiért...
Azért így nem is olyan vészes a diéta... (Fotó: KVO)
Az elkövetkező hetekben minden héten igyekszem megosztani veletek valamilyen diétás finomság receptjét. És ahogy már az eheti kezdőképemből is megsejthettétek, a mozgásról is lesz szó...