Heavy rain20 °C
2020. június 5. péntek Fatime
Menü

Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 1. rész

Tíz hetem van a nyaralásig. Úgy döntöttem, ez alatt naplót vezetek a tervezett átalakulásomról. Még Nektek sem késő, tartsatok velem, ha akartok! Ha nem, akkor legalább szurkoljatok légyszi, mert nem lesz egyszerű menet..

A minap a hároméves lányom megkérdezte: Anya, mi van a pocakodban, kisbaba?  Neeem, dehogy! – válaszoltam nevetve. De tény, hogy négy évvel ezelőtti kis lakhelye még mindig annyira tágas, hogy kábé úgy nézek ki, mint négyhónapos terhesen …  Szóval ideje nagy levegőt venni, és belevágni a diétába. Már megint. Mert ez persze már a sokadik eset… Tipikus jojó-lány voltam mindig is. De nem ám ez az öt-tíz kiló plusz-mínusz! Tizenöt le, harminc fel. Nem apróztam el. De majd most! Tíz hetem van hátra a nyaralásig. Ha nem is ultra last minute a helyzet, de azért olyan sok csodát már nem tudok tenni addig. Belenyugodtam, nem leszek egy Rubint Réka. Viszont még épp elég időm van júliusig, hogy némileg látványos változást érjek el. Drukkoljatok!

Jelenlegi súlyom egy ötvenkilós nő számára rémálom, egy százkilósnak viszont álom. Szóval minden nézőpont kérdése. Na, valahogy így látom én is önmagamat. Egyik pillanatban pozitívan (a férjem szeret, úgy ahogy vagyok, blabla..), aztán meg negatívan (mégis hogy a csudába híztam meg ennyireee?). De ha tényszerűen nézem: bizony az egészségemnek hosszú távon egy alacsonyabb súly jobbat tenne.

Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 1. rész
A kiinduló állapot (Fotó: KVO)

Mit is tűztem ki célul?
Kerülöm a drasztikus módszereket. Úgyhogy reális célt igyekszem kitűzni magam elé: legalább öt kilót leadok, de az sem baj, ha kicsit többet. Ez nálam nagyjából egy ruhaméretnyi csökkenést jelent. Szóval ha azt várod, hogy valami balerinaalkatú lány fotóiban gyönyörködhetsz irigykedve tíz hét múlva, akkor inkább ne olvass tovább! Ez nem egy fogyasztószer reklám, és nem is óhajtok szedni semmit. Azt szeretném megmutatni, hogy mit tehet egészséges keretek között egy hétköznapi nő azért, hogy jobban érezze magát és csinosabb legyen.

A módszerem
Régen én is mindig a kalóriákat számoltam. Ma már tudom, hogy a szénhidrátot kell. Először kismamaként próbáltam ezt, akkor muszáj volt. A terhességi cukorproblémák miatt napi 180 gramm szénhidrátot ehettem csak. Szóval szépen beírtam egy füzetbe mindent, amit megettem.  Ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, nagyjából napi 160 gramm szénhidrátnál kell meghúzni a határt. Kipróbáltam az ősszel, ezzel a tempóval cirka két kilót tudok leadni havonta. Nem rossz, de talán most megpróbálom beérni 140 gramm szénhidráttal… Szorít az idő, nehogy a fürdőruha is szorítson…

Hátráltató tényezők
Pajzsmirigy-alulműködés, eltávolított epe és egy úgynevezett Gilbert-szindróma. Egészségügyi téren ezek fogják vissza nálam a fogyás sikerét. A pajzsmirigy miatt lassabb az anyagcsere, és nehezebben mennek le a felszedett kilók. Az epeműtét óta a zsíros, és fűszeres ételeket kerülnöm kell, és egyszerre csak kisebb adagokat ehetek.  A Gilbert-szindróma meg azt jelenti, hogy a májam nem bírja az éhezést, szóval több okból is a sokszor keveset elvet kell követnem. Szóval alapból simán lehet úgy fogyni, hogy az ember szalonnás rántottát reggelizik zöldségekkel, pörköltet ebédel nokedli helyett salátával… csak nem nekem. Mondjuk amúgy sem szeretem a húst. Az édességeket annál inkább, meg a tésztákat és a péksütiket. Szerencsére már ezekből is vannak szénhidrátcsökkentett változatok. Meg is mutatok majd Nektek minden héten egy nasit, amivel éppen igyekszem kihúzni a nehezebb napokat. De a lényeg: sok gyümölcs és zöldség, zsírszegény tejtermékek, és sok-sok víz!

És akkor lássuk a kiinduló súlyt! Ti megnézhetitek, mit mutat a mérleg, de én egyelőre inkább oda se nézek…

  Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 1. rész
(Fotó: KVO)

Ezen túl minden héten beszámolok majd arról, mennyit haladtam. És most jöhetnek a drukkok meg a lájkok!  Egy hét múlva találkozunk!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
  Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
 • Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés
  Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés
 • Újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ Zrt.
  Újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ Zrt.
 • Csaknem 500 milliárd forint beruházást tervez három és félezer vállalkozás
  Csaknem 500 milliárd forint beruházást tervez három és félezer vállalkozás
 • Feloldják a részleges látogatási tilalmat
  Feloldják a részleges látogatási tilalmat
 • Véglegesítette a kormány az új nemzeti konzultációt
  Véglegesítette a kormány az új nemzeti konzultációt
 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába
  Korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába
 • Trianon 100. évfordulójára emlékeztek a magyarok
  Trianon 100. évfordulójára emlékeztek a magyarok