Rain24 °C
2019. június 17. hétfő Laura
Menü

Borravalót mindenkinek?

Borravalót mindenkinek?
(Fotó: worldwanderista.com)

Mindannyian szeretünk étterembe járni és jókat enni. Lakománk végeztével jön a fizetés és a borravaló. Amíg egyes helyeken már alapból a számlához csapnak egy úgynevezett szervízdíjat, addig máshol magunk döntünk a jutalmazásról. Na már most az a helyzet, hogy a felszolgálási díjat kötelezővé akarják tenni és bizony első körben nem nagyon nyerte el a vendéglátósok tetszését. Nézzük, hogyan reagált erre Fehérvár!

A sztori ott kezdődik, hogy az éttermekben, illetve a szállodákban a vendégek időnként megfeledkeznek a borravalóról, így a pincér hoppon marad. Erre jött a válaszlépés: néhány vendéglátóhelyen már alapból tartalmazza a számla a jattot. Aztán a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége gondolt egy merészet és a kötelező szervízdíj bevezetését tűzte ki céljául. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a tervek szerint az összes vendéglátóhelyen a számla már tartalmazni fog egy bizonyos összeget a vendég "elégedettségének kifejezésére", amelynek mértékét 8-15 százalékosra saccolják. Ebből a pénzből aztán minden éttermi vagy szállodai dolgozó legálisan részesülne, mindenkinek megköszönnék a munkáját. Persze ezen felül még osztogathatunk klasszikus értelemben vett borravalót is, de ezek után ki fog?

Ehhez hozzájön még az a tény, hogy az idén már 18 százalékra csökkent a vendéglátás forgalmi adója és jövőre ez a szám már csak 5 százalék lesz. Tehát ennek a tervezetnek kimondottan az éttermek színvonalának javítása a célja, illetve hogy hazacsábítsák a külföldön dolgozó nagyérdeműt. Ez mind szép és jó, de a balatoni vendéglátósok tiltakozása kíváncsivá tett és ezen felbuzdulva megindultam a városba és kicsit körbekérdeztem, hogy ki hogy látja ezt az új szituációt Székesfehérváron.

Éttermek után kutatva a főutcán rögtön nyilatkozni vágyó emberekbe botlottam: "Ha most kötelezővé tennék a felszolgálási díjat, akkor igazából azzal a lendülettel elveszne az egész morális értéke. A vendéglátósoknak és az üzemeltetőknek biztos, hogy jó lesz, de az érzés, hogy a vendég jó szándékból ad elveszik. Elveszik maga a gesztus." A következő néhány vendégtől is hasonló nyilatkozatokat kaptam: "Ha kedves a pincér, akkor adok, ha nem, akkor meg nem. Így viszont, ha úgy vesszük, mindig adnom kell." Eléggé egyöntetűek voltak tehát a válaszok. De mi van az érem másik oldalával, mi a helyzet az éttermekkel?

Borravalót mindenkinek?

Mi a helyzet a fehérvári éttermekkel? (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu)

"Egyre több vendéglátásban dolgozó szakembertől hallom, hogy nagyon nehéz képzett munkaerőt találni, ugyanis versenyképes fizetés hiányában a szakmabeliek nagy része külföldön próbál szerencsét. A turisztikai áfa csökkentésével úgy gondolom, sikerülne az országban tartani a képzett munkaerőt, a kevésbé megterhelő adók mellett pedig minőségi javulás lenne megfigyelhető a magyar vendéglátásban. A munkáltatóknak azonban gondot okozhat az általános szervízdíj, mert így az árak emelkedésével megjósolható a jelentős keresleti visszaesés a magyar piacon." – mondta Pálkerti Lilla üzletvezető. Majd hozzátette: szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha a munkáltató az adókedvezményből származó extra bevételéből részesítené a dolgozókat.

Lilla szerint a borravaló nagyon jó motiváció a munkaerőnek, miszerint, ha valaki jól dolgozik, azt értékelik, viszont az egyáltalán nem javítana a szolgáltatás minőségén, ha a dolgozók tudnák, hogy akkor is megkapják a szervízdíj összegét, ha nem fektetnek annyi energiát a munkájukba.

Ahogy számítani lehetett eléggé vegyes a fogadtatás. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
  Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
 • Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar
  Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar

A hét embere

Eseménynaptár

 • Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
  Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
 • Horvát táncház a Kolo-val
  Horvát táncház a Kolo-val
 • Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
  Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
 • Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
  Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
 • Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
  Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
 • Növeli a kínai forgalmát a német vasút
  Növeli a kínai forgalmát a német vasút
 • Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
  Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
 • Egyre többen választják a szakképzést
  Egyre többen választják a szakképzést
 • Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
  Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
 • Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
  Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
 • Tovább bővült az új autók piaca
  Tovább bővült az új autók piaca
 • Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
  Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
 • Újabb béremelés az egészségügyben
  Újabb béremelés az egészségügyben