6 évnél régebbi cikk

Divat borbélyhoz járni, vágod?
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Divat borbélyhoz járni, vágod?

Szép és ápolt szakállat szeretnél? Fordulj a borbélyhoz! Nem, nem egy retro plakátról vettem ezt a szöveget. Ez a felszólítás ma is teljesen megállja a helyét, újra divat lett ugyanis borbélyhoz járni. Hogy ez mikor és hogyan történt? Erről beszélgettem a szakma jeles székesfehérvári képviselőjével, Kókány Balázzsal.

„A borbély (a latin barba, „szakáll”szóból) egy olyan foglalkozást jelöl, amibe hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazítása tartozik. Régebben kisebb műtéteket (például sebek összevarrása) és fogászati beavatkozásokat (főleg foghúzás) is végeztek. A házi használatra készült borotva és villanyborotva fejlődése és elterjedése, valamint a szakállviselet visszaszorulása okán manapság a borbély egykori munkájából elsősorban a hajvágás maradt meg, amit ma már általában a fodrászok végeznek.”  Így hangzik a borbély szakma meghatározása a Wikipédián. Nagyjából ennyire voltam képben én is. Abban a hitben éltem le életem első harminchét évét, hogy ez a szakma már kihalt.

Egészen addig, amíg bele nem botlottam Kókány Balázs Távirda utcai borbélyműhelyébe. Mentségemre legyen mondva, egyáltalán nem vagyok érintett szakáll témában (na jó, ez nem teljesen igaz, végül is van egy szakállas férjem), mindenesetre leesett az állam, amikor beléptem a kis szalonba. A nosztalgikus és a modern stílust ötvöző belső térben bármelyik kifinomult ízlésű úriember méltósággal helyet foglalhat a borbély székében, hogy megigazíttassa a szakállát, megborotválják és a legmodernebb kozmetikumokkal ápolják az arcszőrzetét és a bőrét.

Jómagam az ajtóban állva elég bambán csak annyit kérdeztem (oké, akkor Balázs éppen hajat vágott): ez most akkor egy fodrászat vagy egy borbélyműhely? Szerencsére nem zavart ki az ifjú mester, hanem inkább készségesen elmesélte, miért is döntött úgy három évvel ezelőtt, hogy borbélyüzletet nyit Székesfehérváron.

A székesfehérvári borbélynak mindig tele a naptára (Fotó: Horváth Reni)

„Ahogy egyre divatosabb lett újra a szakáll viselése, úgy támadt fel fokozatosan az igény, hogy  legyen valaki, aki rendszeresen gondozza, ápolja az arcszőrzetet. Régen a borbély feladata elsősorban az arc teljes megborotválása, a haj igazítása volt, hogy leegyszerűsítse a férfiak mindennapi küszködését a borotválkozással. A mai borbélyoknak  – merthogy egyre többen vagyunk – a szakálldivat teremtett létjogosultságot. Korábban fodrászként dolgoztam, de meguntam a női hajat vágni. Egyre több férfi vendégem kérte, hogy a haja mellett a szakállát is igazítsam meg. Végül úgy döntöttem, erre szakosodom. Elvégeztem egy továbbképzést, és belevágtam a saját üzletbe.”

Milyen is a jó borbély? Hasonlóan bármilyen, az emberek személyes higiéniájával foglalkozó szakmához, elsősorban bizalmat kell tudnia ébreszteni a hozzá érkezőkben. „A feleségem szerint azért ez a tökéletesen nekem való szakma, mert a tizenhét évestől a hatvanöt évesig bárkivel megtalálom a hangot. De elengedhetetlen a precizitás, a jó kézügyesség és a kreativitás is.”  

Balázs számára nagyon fontos, hogy műhelyét senki ne keverje össze a gyorsvágó szalonokkal. Mindent megtesz azért, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson, egy-egy szakálligazítász akár egyórás ápolószeánsszá változtasson. A borotva, az olló és a hajvágógép mellett ugyanis nagy igényességgel összeválogatott kozmetikumokat is használ a minél színvonalasabb végeredmény érdekében.  „Amikor először megborotváltam valakit, akkor sem arra koncentráltam, hogy nehogy megvágjam, valahogy ez ösztönösen ment. Inkább arra figyeltem, melyik fázisban milyen anyagokat használjak. A fazonokat és az ápolást illetően is sok trükköt tudok ellesni az internet segítségével is.” Egy teljes kezelés a következő alaplépésekből áll: elsőként speciális olajat visz fel az arcbőrre, majd átmasszírozza. Ezek után ráhelyez egy forró törölközőt, hogy megpuhítsa a bőrt. Miután kihűlt, megborotválja, ezt követi az arcszesz végül a hidratáló krém használata. Bőrtípustól, arcszőrzettől függően ez háromnegyed órás művelet is lehet. "Az a cél, hogy semmiképp ne kapkodjunk. Otthonos, baráti légkörben végzett minőségi szolgáltatást szeretnék nyújtani hosszú távon is a vendégeimnek. Az egészség is kiemelt szempont nálam, ezért például szakállszőkítést nem vállalok, mert nagyon károsnak tartom.”

Csak, hogy egyértelmű legyen, hol járunk (Fotó: Horváth Reni)

Balázsnak szinte csak visszajáró vendégei vannak. Egy-, két- háromhetente, ugyanabban az időpontban érkeznek, a szalonban jó ismerősként kávéval, üdítővel, sörrel kínálják őket. „Lényeges, hogy ez egy olyan hely legyen, ahol a férfiak egymás között fesztelenül beszélgethetnek”. Na ezen a ponton jövök rettenetesen zavarba, hogy én meg nőként csak úgy betoppantam közéjük. Végül is a pipakészletek, kipreparált halak és régi borotvakések közé nem is igazán illettem bele a képbe. „Az üzlet dizájnját magam álmodtam meg – meséli Balázs. – Sokszor úgy érzem magam, mintha egy bolhapiacon lennék. De mindent kiteszek, amiről valamiért úgy érzem, passzol a hangulathoz. A legtöbb dekorációs elemet egyébként a vendégektől kaptuk.”

Balázs sokszor úgy érzi magát a műhelyben, mintha bolhapiacon járna (Fotó: Horváth Reni)

Ha körülnézek a szalonban, egyrészt retro hangulat uralkodik. Másrészt valahogy minden modern, akkor épp hip hop zene lüktet a hangszórókból, és amitől egy csapásra a huszonegyedik században érzem magam: Balázs épp azt magyarázza valakinek a vezeték nélküli headsetjébe, hogy az időpontfoglalás január óta kizárólag az online felületen történik. „Rengeteg idő ment el korábban a telefonos ügyintézéssel. Szeptemberben elkezdtem rászoktatni a vendégeimet, hogy online foglaljanak. Nagyon jó kis rendszer, fel van benne tüntetve a szolgáltatások időtartama, ára, könnyű benne eligazodni. Eleinte tartottam tőle, de kifogástalanul működik és sok terhet levesz a vállamról.” Amire pedig szükség is van, hiszen Balázs egy két és fél éves kisfiú apukája, és minden szabad percét igyekszik a családjával tölteni. „A reggeli órákban gyorsan edzek egyet munka előtt, a délután azonban a kizárólag a családé, a közös programoké.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek