6 évnél régebbi cikk

Legyünk mindig kulcsrakészek!
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Legyünk mindig kulcsrakészek!

Fontos a biztonság akkor is, ha kinn, és akkor is, ha benn vagyunk. A lényeg, hogy a kulcs nálunk legyen, a zár pedig megfelelően működjön. Szakértőnktől kaptunk néhány tippet a zavartalanul záródó ajtókhoz.

Mint ahogy az autónkat, úgy azokat a szerkezeteket is érdemes időnként karbantartani, amiket nap mint nap használunk. Az ajtózár ilyen, mégis kevesen gondolják, hogy a mechanikájának szüksége van tisztításra, karbantartásra.

Ennek nagyon egyszerű módja van.” – magyarázza Herman Bernadett zárszakértő. – „Magunk is el tudjuk otthon végezni, ha beszerzünk egy fémtisztító spray-t, amellyel megtisztítjuk az igénybe vett zárszerkezetet. Ezt követően elég, ha a WD-40-ként ismert kenőolaj és vízkiszorító spray-vel, vagy kifejezetten erre a célra gyártott zárkenő olajjal belefújunk a zárba, majd a kulcsot elforgatjuk benne, hogy a kenés átjárja annak minden részét.” Fontos, hogy csak egyet fújjunk a kulcslyukba és a zárnyelv nyílásába is, mert ha túl sok a kenés, akkor összeszedi a port, és a zárba ragadt piszkot, ami nem tesz jót a szerkezetnek. A kenőolajjal könnyebben fordul majd a kulcs, és elkerüljük annak lehetőségét, hogy az erőltetés miatt beletörjön a zárba. „Csak kenőolajat használjunk, azt is minimális mennyiségben, a háztartási étolajok illetve a műszerolajok erre a célra nem alkalmasak!” – figyelmeztet Herman Bernadett. Ezt a karbantartást évente egyszer ajánlja a szakember.

Ajtót azért zárunk, hogy biztonságban legyenek értékeink a lakásban. Minél több ponton záródik, annál jobb – gondolhatjuk. Azt azonban kevesen tudják, hogy akárhány ponton záródik egy ajtó, zárszerkezete pillanatok alatt feltörhető. „Az általában olcsóbb árkategóriájú, kínai gyártmányú fémajtókkal érdemes vigyázni!” – meséli tapasztalatait Herman Bernadett. Leggyakrabban ilyen ajtóra cserélik le a panellakások bejáratát.  – „Ezek az ajtók 14+1 ponton záródnak, ma már két zárbetéttel forgalmazzák ezeket, és nagyáruházakban is megvásárolhatók. Ilyen esetben is azt javaslom, hogy legalább az egyik zárbetétet beszereléskor cseréljük, és akkor már sokat tettünk a biztonságunkért. Ezekre a zárakra ugyanis fel vannak készülve a betörők, nagyon könnyen kinyitják. Gyakran találkozunk olyan esettel is, amikor a betörő visszazárta az ajtót, és csak később derült ki, hogy idegen járt a lakásban.

Tehát nem az ajtóval van a gond, hanem a zárbetéttel, amit megéri cserélni a biztonságosabb mindennapokért. A belső gyors zárat is felelősséggel használjuk, de jobb, ha kiiktatjuk, ugyanis sok a hozzátartozó bejutását is akadályozza – tanácsolja a szakember. Sürgős esetekben ugyanis – akár rosszullét esetén – életveszélyes is lehet.

Ha útnak indulunk

Az autókulcs központi kérdéssé válhat, pláne, ha több száz kilométeres távolságba utazunk, és esetleg nyaralás közben elvesztjük a tengerpart homokos strandján. Az okos ember ilyenkor szemrebbenés nélkül előveszi a pótkulcsot – amit természetesen nem az autóban tart – és folytatja útját. Ellenkező esetben kicsit költségesebb és időigényesebb procedúra elé nézhetünk, ami nem kifejezetten tesz jót a nyaralásnak. Aki elővigyázatos, pótkulcsot visz magával, és olyan helyen tartja, ahol bármikor elérhető. Ha még itthon szembesülünk azzal, hogy nincs meg a pótkulcs, érdemes csináltatni, másoltatni egyet, ugyanis ez már a kulcsmásolóban is elérhető szolgáltatás – tudtuk meg Herman Bernadettől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek