4 évnél régebbi cikk

Ezért nézd meg az élelmiszerek címkéjét!
Fehérvár Médiacentrum fotója
serfitness.net
Ezért nézd meg az élelmiszerek címkéjét!

Néhány dolgot feltétlenül érdemes megnézni az élelmiszercímkéken, mielőtt megvásárolunk egy terméket. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor akár egészségügyi problémáink is lehetnek. Mutatjuk, hogy pontosan mi mindenre kell figyelnünk, és miért.

Lényegesebb, mint hinnénk, hogy a táplálékok, ételek, csomagolt élelmiszereken megnézzük a címkéket, mert fontos tájékoztatót tartalmaznak. Ezen láthatjuk, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott termék. 

Izbéki Ferenc gasztroenterológus elmondta, húsz gyermekből egy ételallergiában szenved, száz felnőttből kettő, néhány másik felmérés szerint három-négy is ételallergiás. Magyarországon ez a mindennapokat megkeserítő egészségügyi gond kettő-négyszáz ezer embert érinthet.

A csomagolt élelmiszer vásárlásnál leginkább az allergénekre kell ügyelnünk, amelyekből 14 jelentős van. Ezeket fel kell tüntetni az Európai Unió előírásai szerint. Ezek ugyanis allergiás reakciókat okozhatnak.

Az ízfokozók, adalékok is okozhatnak problémák, ezeket E-vel jelölik a csomagoláson. Azonban nem minden E jelent olyan összetevőt, ami gondot jelent. Azért ezeket is érdemes megnézni a címkéken.

Pontosan kell feltüntetni minden esetben az összetevőket és úgy, hogy mindenki el tudja olvasni.

További fontos részletek a Fehérvár Televízió riportjában: 

szerkesztő: Kovács V. Orsolya

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek