3 évnél régebbi cikk

Négy fehérvári oktatási intézményben lesznek iskolaőrök
Négy fehérvári oktatási intézményben lesznek iskolaőrök

Székesfehérvár négy szakképzési intézményében kezdik meg működésüket szeptemberben az iskolaőrök. A jelenlétre nem az erőszakos cselekedetek miatt van szükség, inkább prevenciós jelleggel igényelte a szolgálatot a Székesfehérvári Szakképzési Centrum.

Idén ősztől az országban 491 helyszínen, 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben lesznek jelen iskolaőrök. Fejér megyében a móri Perczel Mór Technikum, Szakképző és Kollégium,

Fehérváron az Árpád, a Hunyadi Mátyás, a Váci Mihály és a Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola számára igényelte a szolgálatot a Székesfehérvári Szakképzési Centrum.

Kulcsár Szilvia, a centrum főigazgatója elmondta: „Nem azért kértünk iskolaőröket, mert nálunk olyan mértékű lenne az iskolai erőszak, hogy erre szükség lenne. Inkább szeretnénk kihasználni a lehetőséget. Olyan iskoláknál kértük a szolgálatot, ahol vagy nagyon nagy az iskola területe, vagy egymástól távol álló épületekben folyik az oktatás. Ilyen az Árpád, a Váci, a Vörösmarty vagy a móri Perczel Mór. Az Árpádban átmenő gyalogos forgalom is van, és úgy gondoltuk, a diákjainkat így is tudjuk védeni.”

A főigazgató hozzátette: több iskolában működik bűnmegelőzési tanácsadó, így nem jellemző, hogy komolyabb gondok adódnának.

A Vörösmarty Mihály Technikumban és Szakképző Iskolában is a terület nagysága miatt van szükség iskolaőri jelenlétre. Szépné Holczer Piroska, az intézmény igazgatója elmondta: „A város szélén található a területünk, sok fával és bokorral. Gyönyörűséges, de hát ennek vannak hátrányai is. A portás nehezen látja be a területet, ezért úgy gondoltuk, hogy a diákok biztonsága illetve a vagyonvédelem szempontjából tudnának segíteni az iskolaőrök. Így illetéktelen személyek nem látogathatják intézményünket.

Emellett az iskolaőr az igazolatlan hiányzások számát is csökkentheti, mert a diákok nem hagyják el az iskolát, amikor még tanítási idő van.”

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van, ahol igénylik.

Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, rendőrségi alkalmazott, akinek joga lesz például veszélyesnek ítélt diákot leállítani, igazoltatni, rendőröket hívni, testi kényszert alkalmazni a diákon, bilincset tenni rá, rendőrbotot és vegyi szert, feltehetően gázspray-t használni.

Az iskolaőröknek lesz szolgálati igazolványuk és jelvényük, emellett egyenruhájuk is, Iskolaőr felirattal. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek, és állandóan ott lesznek a problémásabbnak ítélt iskolákban, vagy ahol igénylik. Már a jövő tanévtől munkába állnak, előtte rövid, egy hónapos képzésen vesznek részt.

A jelentkezőnek meg kell felelnie az iskolaőrökről szóló BM-rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek. A képzés pedagógiai és gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modulból áll. A rendőrség honlapján olvashatók a jelentkezés feltételei, melynek határideje július 24-e. A képzések várhatóan augusztus 3-án indulnak.

Borítókép: Megyeri Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek