A konyhai tűzvédelem alapvető szabályai
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels
A konyhai tűzvédelem alapvető szabályai

Ha nap mint nap meleg ételt készítesz – legyen az egy kis büfé, egy utcai sütöde vagy egy forgalmas étterem –, természetes velejáró a gőz, a füst és a zsíros páraréteg. Ezek nyoma egy idő után megjelenik a felületeken, és az elszívó berendezés mélyén is

A konyhai légtechnikai rendszer dolgához híven, csendben gyűjti magába mindazt, ami a sütés-főzés alatt keletkezik, és ha elmarad a rendszeres karbantartás, a zsír felhalmozódása tűzveszélyhez vezethet.

Szerencsére a Megvédelek.hu cégre lehet számítani, ha a légtechnikai berendezésed ellenőrzése, karbantartása van fókuszban, sőt tisztítási javaslatot is kapsz, és teljes körű tanácsadást is. A HACCP rendszeredbe is beépítésre kerül ez a kritikus elem, bátran keresd a céget, ha e téren segítségre van szükséged.

Miért ennyire fontos a tisztítás?

Az elszívó működésének lényege, hogy a főzőfelületek felett keletkező, zsírral telített levegőt elvezesse a helyiségből. Amikor a csatornák falán egyre vastagabb rétegben rakódik le a zsíros szennyeződés, elég egy szikra vagy egy túlmelegedett alkatrész, és a tűz pillanatok alatt végigfuthat a rendszer teljes hosszán.

A tűzvédelmi szabályozások előírják, hogy az ilyen rendszereket évente szakszerűen ellenőrizni és tisztítani kell. A hangsúly a „szakszerűn” van, hiszen a kívül látható felületek megtisztítása önmagában nem elég: a veszély rejtetten, a csatornarendszer belsejében alakul ki.

Hogyan zajlik egy profi tisztítási folyamat?

A karbantartás első lépése mindig egy helyszíni bejárás, ahol szakember felméri a rendszer állapotát és megvizsgálja, milyen munkálatokat kell elvégezni.

A tényleges munka előtt a környezetet letakarják, majd a nehezebben hozzáférhető csatornaszakaszoknál akár kisebb nyílásokat is készítenek a teljes tisztíthatóság kivitelezéséhez. A folyamat ezt követően a rendszer egészére kiterjed: az elszívóernyőtől a légút teljes hosszán át egészen a ventilátorig és a kivezetésig. A tisztítás végén a munkaterületet rendbe teszik, és fotókkal, jegyzőkönyvvel igazolják az elvégzett feladatokat, amelyeket később a hatósági ellenőrzésnél is be kell mutatnod.

Mivel zsíros lerakódások folyamatosan képződnek, ez a karbantartás nem egyszeri teendő. A tisztítás éves ismétlése nélkül a rendszer rövid időn belül ismét tűzveszélyessé válhat, így a rendszeresség éppen olyan lényeges, mint maga a folyamat.

Mit nyersz a rendszer karbantartásával?

Mindenek előtt biztonságot. Egy tiszta, jól működő elszívóval sokkal kisebb az esélye a tűzveszélynek. Nem mellesleg számottevően javul a konyha klímája is: kevesebb a hő, frissebb a levegő, ami a nyári hónapokban egyáltalán nem mellékes. 

A konyhai légtechnikai rendszer tisztítása a higiéniai miatt is fontos. A zsírlerakódások ugyanis visszacsöpöghetnek a munkafelületekre, így élelmiszerbiztonsági problémákat is előidézhetnek. 

A konyhai zsíros légtechnikai rendszerek karbantartása tehát a HACCP megfelelőségnek is része. A tiszta rendszer biztonságos, egészséges munkakörnyezetet jelent.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek