5 évnél régebbi cikk

10 millió korsó sörrel több fogyott idén – a FEZEN látogatók is jobban szeretik
Fehérvár Médiacentrum fotója10 millió korsó sörrel több fogyott idén – a FEZEN látogatók is jobban szeretik

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon: emelkedett a sörfogyasztás, bár még így sem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói csúcsát.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest. Ez mintegy 10 millió korsóval több, mint tavaly. Az abszolút csúcsra a 90-es években jutott a sör Magyarországon, akkor az egy főre eső éves átlagfogyasztás 100 liter körül volt, szemben a mai alig több mint 60 literrel.

Az elmúlt évek tapasztalatainak egyértelmű ténye: ahogy emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás. Amire vélhetően a fesztiválszezon is készséggel rásegít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a FEZEN-lakók is sokkal jobban kedvelik a folyékony kenyeret – legalábbis gyors közvélemény-kutatásunk ezt bizonyította.

A megkérdezett tíz fiú közül heten és tíz lány közül négyen a sör mellett tették le a voksukat. Felmérésünk talán nem reprezentatív, ám a tényleges helyzetet hűen tükrözi, csütörtök éjféltől ugyanis több helyen tárták szét a kezüket a kiszolgálók, amikor sört kértek tőlük. De vissza a közvélemény-kutatásunkhoz és az adatokhoz! 

A FEZENEN megkérdezettek között volt, aki egyértelműen úgy nyilatkozott: melegben csakis a sör!

Márpedig melegből bőven kaptunk idén, néhány hőmérsékleti csúcs is megdőlt, úgyhogy várhatóan a harmadik negyedéves sörfogyasztási adatok újabb emelkedést mutatnak majd, akárcsak 2015-ben. Legutóbb ugyanis két éve dőltek meg sorra a hőmérsékleti rekordok, és akkor 173 ezer hektoliterrel több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző esztendőben. Ez mintegy 35 millió korsó sörnek felelt meg. Korábban pedig a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt nagyobb a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban.

Ám míg a belföldi sörfogyasztást 2015-ben a rendkívül forró nyár növelte, tavaly ezzel szemben a tavaszi, második negyedéves időszak volt a legerősebb, nem kis részben a magyar labdarúgó válogatott EB-menetelésének köszönhetően. Összességében a teljes éves belföldi fogyasztás 2016-ban nem változott, 6,1 millió hektoliter volt, csakúgy, mint 2015-ben. Ez 88 müncheni Octoberfest fogyasztásának felel meg.

(fotó: MTI)

Az adatok szerint több magas minőségű és drágább prémium sört ittak a magyar fogyasztók tavaly. Mintegy 100 ezer hektoliterrel több fogyott a prémium és szuper prémium kategóriájú sörökből, amely mintegy 10 százalékos növekedés. A középkategóriás termékek forgalma alig valamivel volt kevesebb a 2015. évinél. A múlt év hosszú idő óta az első olyan év volt, amikor csökkent az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök forgalma. Itt 3,6 százalék volt a visszaesés.

Tavaly összesen 6,7 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető belföldi sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a piachoz import söreivel hozzájáruló Carlsberg Hungary Kft. Ez 2,5 százalékos növekedés 2015-höz képest. A javulás kizárólag az exportnak tudható be, amely 40 százalékkal nőtt egy év alatt.
(forrás:MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek