6 évnél régebbi cikk

Filléreket ér egy atlétikai vb-érem a labdarúgó Európa Ligához képest
Fehérvár Médiacentrum fotójaFilléreket ér egy atlétikai vb-érem a labdarúgó Európa Ligához képest

Már csak egy lépés, a Partizan Beograd elleni párharc választja el az Európa Liga csoportkörétől a Videotont FC-t, amely a sportszakmai siker mellett anyagilag is nagyot kaszálhat a sorozatban. Már a csoportkörbe jutás 2,6 millió eurót jelentene a klubnak, miközben a közelmúltban zárult atlétikai világbajnokságon egy aranyéremért "csak" 60 ezer dollár (körülbelül 51 ezer euró) ütötte a győztes markát.

A Vidi eddig remekül menetel az Európa Liga selejtezőjében, a máltai Balzan (2-0, 3-3) és az észt Nõmme Kalju (3-0, 1-1) elleni továbbjutást még nevezhetjük akár elvárható akadályvételnek is, a francia Girondins Bordeaux (1-2. 1-0) kiejtése azonban már minden tekintetben meglepetésszámba ment. Az utolsó akadályt a Partizan Beograd jelenti, a legendás UEFA-kupa-menetelés során egyszer már búcsúztatott szerb gárda legyűrése esetén a sportszakmai siker mellett a pénzes bőségszaru is megnyílna a Vidi számára.

Korábban már sikerült a fehérvári csapatnak a bravúr, az Európa Liga 2012/2013-as kiírásában a csoportkörben szerepelt. Akkor hat pontot szerezve a KRC Genk és az FC Basel mögött a harmadik helyen végzett a kvartettjében. A Videoton FC a főtáblára jutásért és az ottani teljesítményéért 580 millió forintot kapott.

A Videoton anyagilag is jól járna a csoportkörbe jutással, ráadásul játékosai értéke is jelentősen növekedne (Fotó: vidi.hu)

Azóta azonban jelentősen növekedtek a pénzdíjak a kisebbik európai kupasorozatban, a csoportkörbe jutásért immár 2,6 millió eurót (767 millió forint) lehet kasszírozni (az előző évekhez képest megduplázódott ez az összeg). A kieséses szakasz pénzdíjait is jelentősen megemelték, bár azok még így is jócskán elmaradnak a Bajnokok Ligája által garantált prémiumoktól. Ha egy csapat az EL-ben bekerül a csoportba, és ott minden mérkőzését megnyeri, amivel kiérdemli a legjobb 32 klub közötti részvételt, a fix díjakból összesen 5,35 millió euróra tesz szert. Hogy jön ki ez az összeg? A már említett, bejutásért kifizetett 2,6 millió eurón kívül a győztes meccsek 360 ezer eurót érnek, a döntetlenért 120 ezer jár, míg a csoportgyőzelemért további 600 ezer euró. Érdekesség, hogy a BL-ben csak a csoportkörbe jutásért 12,6 millió euró a jutalom.

Ha nem sikerülne továbbjutni, akkor is csinos összeg érkezik Fehérvárra az UEFA-tól, nagyjából másfél millió eurót kapna a Videoton.

A csoportkörbe jutás esetén már klasszis gárdák ellen is szurkolhatnának a fehérvári szimpatizánsok (Fotó: vidi.hu)

Érdekesség, hogy amíg az európai klubfutball második számú sorozatában ilyen jó kereshet egy csapat, addig a közelmúltban véget ért atlétikai világbajnokságon ezeknek a pénzeknek a töredékét fizették az atlétáknak. Igaz, nem könnyű összehasonlítani egy egyéni sportágat egy csapatsportággal, de tény: egy Európa Liga szereplés nem említhető egy lapon egy világbajnoki címmel. Sportszakmailag semmiképp, anyagilag azonban messze lekörözi azt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hivatalos tájékoztatása szerint Londonban az első nyolc helyezett kapott pénzdíjat az egyéni számokban: az első helyezett 60 ezer dollárt, azaz átszámolva 15,4 millió forintot, míg a nyolcadik 4 ezer dollárt, vagyis egymillió forintot tehetett zsebre. A londoni világbajnokságon érmes magyarok közül Márton Anita második helye 40 ezer (1,2 millió forint), Baji Balázs bronzérme 20 ezer dollárt (5,1 millió forint) ért.

Nem kérdés, markáns különbség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek