Partly cloudy8 °C
2020. február 20. csütörtök Álmos
Menü

Egy francia edző élete Székesfehérváron

Egy francia edző élete Székesfehérváron
Matthieu Donnard, a DKKA kosárlabda edzője. (Fotó: Horváth Reni)

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy a magyar kosárlabda válogatott parádés szerepléssel nyolcaddöntőbe jutott az Európa-bajnokságon, visszahelyezve országunkat a sportág térképére. A remek szereplést követően beszélgettem a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia francia edzőjével, Matthieu Donnard-ral, aki szerint szép jövő áll a magyar kosárlabda előtt.

- A kérdés adja magát, hogyan kerül egy francia edző Székesfehérvárra?

- Júniusban otthon, Franciaországban tartózkodtam, amikor hívott egy ügynök ismerősöm. Mint elmesélte, Dávid Kornél, Matus Gabi és Farkas Sándor szeretné, ha ellátogatnék ide egy nyári táborba edzéseket tartani. Nagyon örültem a meghívásnak, mert szeretem Közép-Európát, Magyarországot különösen, így nem is haboztam sokat, elfogadtam a meghívást. Nagyon jól éreztem magam, jól sikerült a nyár és végül megszületett egy megállapodás, mely szerint visszatértem az Akadémiára dolgozni.

- Fehérváron melyik korosztállyal dolgozol?

- A 16 és a 18 éves korosztályokkal dolgozom egy tehetséggondozó program keretében. Ez egy speciális program, mely segít a legtehetségesebb gyerekeknek egy magasabb szint elérésében. A cél, hogy fizikálisan, mentálisan is jobb játékosokká váljanak.

Egy francia edző élete Székesfehérváron

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia növendékei Matthieu Donnard segítségével nyerhetnek bepillantást a francia edzésmódszerekbe (Fotó: Horváth Reni)

- Milyennek látod a magyar kosarasokat?

- A legutóbbi Európa-bajnokság, a most zajló kontinenstorna megmutatta, milyen erős is a magyar válogatott, mely tulajdonképpen könnyedén lépett tovább a csoportjából, és csak a végső győzelemre is esélyes Szerbia állította meg. A magyar kosárlabda egyértelműen fejlődik, halad előre, ugyanúgy mint például Szlovénia is ebből a térségből. A legfőbb gond az, hogy nem jön ki még több klasszis játékos a magyar kosárlabdából, olyanok mint például Dávid Kornél. Az ilyen játékosok nevelése emelné még magasabbra a magyar kosárlabdát. A francia vagy épp spanyol utánpótlás-nevelés programját kell tanulmányozni, átemelni onnan bizonyos elemeket a magyar képzésbe, és akkor további sikerek várhatnak a magyar kosarasokra.

- Hogy látod, mennyiben más egy francia klub és egy magyar klub?

- Mi Franciaországban közösséget alkotva igyekszünk fejlődni és előrelépni. Nálunk is együtt él és lélegzik egy adott város akadémiája és a mögötte álló profi klub. Nagyon örülök, hogy itt Fehérváron ugyanezt látom a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár esetében. Székesfehérvár kiváló földrajzi helyen van, az ország közepén, közel a fővároshoz. Másrészt kiválóak a lehetőségek itt, hiszen a létesítmény adott, elsőrangúak az edzés és a regenerációs lehetőségek. Nagyszerű szakemberek dolgoznak a klubnál és az akadémián, ráadásul a gyerekek jó iskolákba járhatnak. Egyszóval, itt minden adott ahhoz, hogy egy jól funkcionáló klub és akadémiai modell működjön.

Egy francia edző élete Székesfehérváron

Matthieu imádja Fehérvárt és a magyarokat, magántanár segítségével a nyelvet is igyekszik elsajátítani (Fotó: Horváth Reni)

- Úgy tudom, barátkozol a magyar nyelvvel. Hogy megy?

- Én jól vagyok, nekem van kettő lányom és egy feleségem, kosárlabda edző vagyok - mondja magyarul Matthieu, majd mosolyogva visszavált beszélgetésünk nyelvére, az angolra. - Nehéz nyelv, de nekem nagyon tetszik, plusz szerintem minden új dolog jó dolog az ember életében. Egy új nyelvet és új embereket ismerhetek meg, ráadásul nagyon megszerettem Magyarországot, gyönyörű hely, gazdag kultúrával és múlttal. Minden héten 2-3 órát veszek magyar nyelvből egy magántanár segítségével, remélem decemberben már jóval többet tudok majd beszélgetni veled magyarul.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Palotavárosi épületek egykor és ma
  Palotavárosi épületek egykor és ma
 • Előzzük meg a körömgombát!
  Előzzük meg a körömgombát!
 • LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
  LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
 • Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
  Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
 • Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
  Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
 • Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács
  Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács
 • Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
  Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
 • Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
  Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
 • Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
  Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
 • Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
  Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
 • Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
  Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
 • Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
  Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
 • Ma kezdődik a mohácsi busójárás
  Ma kezdődik a mohácsi busójárás