6 évnél régebbi cikk

Megérkezett a tavasz Fehérvárra
Fehérvár Médiacentrum fotójaMegérkezett a tavasz Fehérvárra

Nem, nem írtam el: a Sziget utcában virágzik az orgona, a Felsővárosban pedig a mogyoró. Akkor ez már a klímaváltozás vagy csak üzemi baleset?

"Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába" - lenne az alapeset, amikor langyos-bolondos tavaszi reggelen bontogatni kezdi az orgonabokor a szirmait. A langyos-bolondos rendben is volna, csak éppen szeptember közepét írunk... Akkor ez már a folyamatosan hájpolt klímaváltozás visszafordíthatatlan állapota vagy csak egy kis üzemi baleset, és néhány növény lukra futott? Esetleg ahogy a népi megfigyelés is tartja: hosszú, meleg ősz vár ránk?

Pont ebben a sorrendben tettem fel a kérdéseket Fülöp Dánielnek, kertészmérnöknek.
"Nem kezdődött el augusztus végével a normális lehűlési periódus, szeptember elején még extrém magas értékeket is lehetett mérni, és éjszaka sem volt különösebben hideg eddig. A növények így nem tudták időben leállítani az anyagcseréjüket, úgy értékelik, újra május van. Amint beköszöntenek az első éjszakai fagyok, azok majd lecsípik a virágokat, friss hajtásokat, de ettől nem lesz baja a növénynek úgy, mint tavasszal."

Vagyis egy kicsit minden, a hosszú őszben pedig talán reménykedhetünk. Amíg azonban a dér és csípős hideg meg nem érkezik, élvezzük az új tavaszt és töltődjünk fel mi is!

 Mogyorószüret után, mogyoróvirágzás... (fotó: PB)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek