6 évnél régebbi cikk

Nosztalgikus cyberkaland Jones professzorral - Szárnyas fejvadász 2049 kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaNosztalgikus cyberkaland Jones professzorral - Szárnyas fejvadász 2049 kritika

Ha jól emlékszem, anno a Szárnyas Fejvadász első nézésre nem nagyon hagyott mély nyomot az emberekben. Tipikusan egy olyan filmről beszélünk, mely a hosszú évek során érett meg arra, hogy a klasszikusok között emlegessük. Jónak jó volt, de nem volt az az áll-leesős történet, pedig érzésem szerint sokkal több volt benne, mint amennyi végül a mozivászonra került. Kihagyott ziccer? Talán ennek az ordító helyzetnek a berúgására érkezett 35 év (!!!) után a folytatás, amely ugyan megütötte az elődje szintjét, de nem sikerült túlszárnyalnia azt. Kihagyott ziccer! Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Szárnyas Fejvadász 2049. (Spoiler mentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Szárnyas fejvadász létrejöttéig egészen 1968-ig kell visszamennünk, amikor is Philip K. Dick megírta a Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című sci-fi regényt, amely az emberek és az androidok kapcsolatáról, illetve a közöttük meghúzható határokról szól. Érdekes nem? Hát még azokban az időkben! A regény történetvezetése lényegében két szálon fut: az egyik Rick Deckardról, a meghibásodott andoridokat hajkurászó fejvadászról, a másik pedig John Isidoreról, egy android-imádó csávóról szól. 

A Szárnyas fejvadász film berobbanásáig egészen 1982-ig kellett várni, amikor is Ridley Scott egy olyan neo-noir, disztópikus-sci-fi filmet tett le az asztalra, amellyel a közönség először nem nagyon tudott mit kezdeni nehezen értelmezhető, már-már reménytelenséget sugárzó hangulata miatt, aztán az évek során gyorsan kultuszfilmmé nőtte ki magát. Persze ehhez nagyban hozzájárult az újravágott változat, de még így sem feltétlenül jött át minden a nézőknek. Bevallom a Star Wars mellett engem teljesen hidegen hagyott a Szárnyas fejvadász, és szerintem sokan voltak még ezzel így.

Itt egy kis ízelítő a Szárnyas fejvadászból:

Na, de vajon a Szárnyas fejvadász 2049 is így végzi? A készítők biztosra akartak menni, ugyanis kapásból kinevezték a projekt élére korunk Ridley Scottját, Denis Villeneuve-öt, aki a szintén sci-fi és rendkívül sikeres Érkezéssel tökéletesen megmutatta, hogy milyen filmet is várhatunk tőle. Forgatókönyvírónak pedig visszahozták azt a Hampton Fanchert, aki az első rész írásáért is felelős volt, és aki most egy saját sztorit vetett papírra.

Sztori

A Szárnyas fejvadász 2049 története egészen pontosan 30 évvel az első rész után veszi fel a fonalat. A Föld romokban, az első részből megismert Tyrell Corporationnel egyetemben. A romokból Niander Wallace (Jared Leto) egy új birodalmat épít és láss csodát, ő is replikánsokat gyárt (itt nem androidok, hanem az ember optimalizált másolatai), persze sokkal jobbakat és sokkal engedelmesebbeket, mint elődjeik voltak. Néhány kósza oldtimer replikáns azért még mindig bujkál és naná, hogy ezek levadászását még mindig a szárnyas fejvadászokra bízzák.

A Szárnyas fejvadász 2049 előzetese:

Kapunk egy roppant kreatív nevű K ügynököt (Ryan Gosling), akinek nemcsak a neve, de a jelleme is semmitmondó lesz, de erről majd később. Szóval K ügynök egy lájtos küldetés közben egy olyan rejtélyt fedez fel, amely elvezeti egy 30 éve szökésben lévő kollégájához, Rick Deckardhoz (Harrison Ford) és amelynek hatására teljesen megváltozik a világról alkotott nézete. Mily váratlan...!

Karakterek

Színészek tekintetében eléggé el voltunk kényeztetve. Ugyanez sajnos nem mondható el az általuk eljátszott karakterekről. Itt van nekünk főszereplőnek az egyik nagy kedvencem Ryan Gosling, akinek annyira színtelen és szagtalanra sikeredett a játéka, hogy konkrétan a pofám leszakadt. Alig van 30 mondata a filmben és tudom, hogy a Szárnyas fejvadász nem a párbeszédek császára, de nagyon nem jött át, amit Gosling karaktere képviselt.

A két csibész: Ryan Gosling és Harrison Ford (Fotó: comingsoon.net)

Jó volt viszontlátni a jó öreg Harrison Fordot, a.k.a. Dr. Jonest, akiről fogalmam sincs, hogy miért 70 fölött kell visszaráncigálni a folytatásokhoz, de hozta a kötelezőt. Számomra mindig az a figura marad, akire Han Solo és Indiana Jones óta simán felnézek, úgyhogy nálam nem tud hibázni. Alig várom Indy következő küldetését.

Mellékkarakterek tekintetében is kiváló brigádot sikerült összeterelni. Rosszfiúnak behozták korunk Jokerét, Jared Letót, megkaptuk mindenki Claire Underwoodját, Robin Wrightot és azt a Dave Bautistát, akiről a Galaxis Őrzői óta nem tudok rosszat mondani. Tehát Denis Villeneuve-vel és a színészgárdával tényleg minden adott volt, hogy egy sikeres folytatást tegyenek le az asztalra. A film végére mégis ugyanazt éreztem, mint az első résznél, még úgy is, hogy a látvány nagyot dobott az egészen. Most kemény leszek: a Szárnyas fejvadász 2049 üres és érdektelen, amit az indokolatlanul hosszú 164 perces játékidő még jobban kihangsúlyoz. Sajnálom. Tényleg. És nem csak én látom így, a mozikban a nyitóhétvégés számok magukért beszélnek.

Összegzés

Na, hát ez is megvolt. Kicsit nehézkesen ment számomra ez a kritika, mert bár kapásból lehurrogtam a Szárnyas fejvadász folytatásának az ötletét, azért legbelül bíztam a sikerében, részben azért is, mert ugye hazánkban is forgattak belőle részeket. Sajna nem jött be. Sanszos, hogy első körben a legtöbb kritikus meg portál felhúzza a filmet, de ettől még pár év múlva simán elfelejtjük.

A látvány lenyűgöző (Fotó: vox.com)

Szinte minden a helyén volt a színészektől kezdve a képi világon át a történetig, de valahogy mégsem működött. Mintha egy kívül gyönyörű, de belül rothadó almát kóstolnánk. Jó, ez egy kicsit durva hasonlat, csak így akartam érzékeltetni azt a kongó ürességet, amely a vizuális orgia és Hans Zimmer hidegrázós nótái mögött meghúzódik. Ja, és ha már a történet... az mondjuk külön öröm volt, hogy a történetet sikerült úgy megtartani, hogy nem veszett kárba az atmoszférateremtés javára. Ugye az első részről ugyanez nem mondható el. 

A folytatás méltó lett az előző műhöz, de semmi több. Jó, jó, ott van az a fránya látvány, amiért mindenki odavan, és ami olyannyira erősre sikeredett, hogy konkrétan elviszi a hátán a filmet, de ez édeskevés ahhoz, hogy mestermű legyen. Én azt mondom, hogy simán megéri beülni rá... egyszer. Villeneuve-nek meg jöhet a Dűne.

10/7 - Csak a látvány miatt

A filmből egy kis részlet:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek