4 évnél régebbi cikk

Az aszfalt királyai kritika: a Ford és a Ferrari a mozivásznakat is meghódították
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz aszfalt királyai kritika: a Ford és a Ferrari a mozivásznakat is meghódították

Jó pár éve ácsingózom már egy a rendkívül ütős Hajsza a győzelemérthez hasonló versenyzős alkotás után, és láss csodát, Hollywood meghallgatta a kívánságomat: olyan mozit hozott tető alá, amely szintén az autósport egyik fontos szeletét, a Ford és a Ferrari rivalizálását, és azt a franciaországi Le Mans-i huszonnégy órás, sorsfordító futamot helyezi a középpontba, ahol megtört a maranellóiak egyeduralma. Mondanom sem kell, hogy telitalálat, ugyanis ki ne akarna belepillantani két ekkora márka lebilincselő történelmébe. Nézzük, hogyan teljesített nálunk Az aszfalt királyai! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Azon túl, ahogy egy átlag kissrác rajonghat az autókért, mindig is kiemelt figyelmet szenteltem a versenyzős alkotásoknak. Az első konkrét találkozásomkor nem lehet több pár évesnél, ekkor pillantottam meg a Cartoon Networkön a Flúgos futamot, amely láttán rögtön a játékjárgányaim után nyúltam, és napokat töltöttem el azzal, hogy leutánozzam az őrült futamot.

Aztán természetesen a Forma-1-gyel is sikerült közelebbi kapcsolatot kialakítanom, így hétről-hétre ott gubbasztottam a televízió előtt, és azon izgultam, hogy mikor lengetik meg a kockás zászlót a nagy, piros autóknak. Innentől kezdve aztán nem volt megállás, és amint megláttam, hogy olyan filmmel húzzák el a mézesmadzagot a reklámok, amelyben autóverseny is, azt egyszerűen látnom kellett.

Így az évek során olyan pofás alkotásokkal találkoztam, mint a Felpörgetve, a Mint a villám, a Senna, a Hajsza a győzelemért, és természetesen a Halálos iramban-mozik, amelyek új szintre emelték a kocsik világát.

És hát ebbe a kategóriába sorolható Az aszfalt királyai is, amely már trailerekben is megmutatta, hogy nem hétköznapi film lesz. A főszerepekre sikerült megnyerni Matt Damont és Christian Bale-t is, akik már számos alkalommal bizonyították, hogy remek színészek, a rendezői székbe pedig az a James Mangold csücsült, aki olyan mozikat hozott tető alá, mint a Copland, A nyughatatlan és a Logan, így már előzetesen is sejteni lehetett, hogy a Ford és a Ferrari csörtéjéről szóló mozi hatalmas siker lesz.

Sztori

A történet - ahogy már kitalálhattátok - két neves autómárka, a Ford és a Ferrari történelmi rivalizásáról szól: a Ford a kényelmes autógyártás után a motorsport világában is megvetné a lábát, és hogy nevet szerezzenek maguknak, azt tűzték ki célul, hogy lenyomják ősellenségüket, a Ferrarit, amely vállalat nem mellesleg egyeduralkodó a legendás Le Mans-i versenypályán.

Ekkor kerül a képbe a ominózus futam egyetlen amerikai győztese, Carroll Shelby (Matt Damon), és tesztpilótája, az angol származású Ken Miles (Christian Bale), akik fejlesztéseiknek és eredményeiknek köszönhetően gyorsan elnyerik a fejesek (köztük ifjabb Henry Ford) tetszését, és rövid időn belül a frontvonalban találják magukat, azaz rajthoz állítják frissen összetákolt járgányukat az 1966-os huszonnégy órás Le Mans-i derbin. A többi történelem...

Karakterek

Szinte biztos vagyok benne, hogy Az aszfalt királyai nem szólt volna ekkorát, ha színészei nem próbálták volna egymást lejátszani a vászonról. Mert, hogy ez tényleg ez történt.

Kezdjük rögtön a két főszereplővel, Matt Damonnal és Christian Bale-el, akik külön-külön is vérprofi játékkal rukkoltak elő (Shelby a simulékonysággal, Miles pedig szókimondással operál), ám akkor éltek igazán, amikor közösen kellett kiagyalniuk valamit. Hogy az most éppen egy újabb alkatrész beszerelése, a Ford tesztelése, vagy a fejesek előtti magyarázkodás, az teljesen mindegy, ugyanis tökéletesen kiegészítik egymást.

Rajtuk kívül meg kell említenem Tracy Letts Henry Fordját is, aki jeleneteiben simán viszi a show-t, és a többi góré, Jon Bernthal és Josh Lucas is jóval többnek érződik, mint egyszerű mellékszereplő. Ja igen, aki még igencsak elnyerte a tetszésem, az Ken Miles felesége, Mollie Miles (akit a leírhatatlan és kiejthetetlen nevű Caitriona Balfe keltett életre) volt, aki a legnehezebb pillanatokban lehelt életet férje megtépázott önbecsülésébe.

Összegzés

Na, hát mondanom sem kell, hogy Az aszfalt királyai kőkeményet odatette magát, és a Hajsza a győzelemért után végre olyan autóversenyzős mozit láthattam, amely minden egyes apró részlete tökéletesre sikeredett. Az elejétől a végéig érződik a minőség, egészen pontosan olyan műgonddal alkották meg a filmet, mint a Le Mans-i rajtrácsra felállított járgányokat.

A Ford és a Ferrari rivalizálásának feldolgozása hibátlan választás volt, a kivitelezés pedig több, mint pazar: kezdve a színészek játékától (Shelby és Miles párbeszédei élményszámba mennek) a történetvezetésen át egészen az autóversenyekig (a kamerakezelés és CGI szintén kifogástalan) minden a helyén van, így olyan produktumot kaptam, amelyre garantáltan sokáig emlékezni fogok majd.

Persze azt is meg kell említenem, hogy azon túl nincs egyetlen felesleges másodperc sem a moziban, Az aszfalt királyai nem találja fel a spanyol viaszt: ezerszer látott alapanyagból dolgozik (mind karakterek, mind konfliktusok terén), ám pont ezzel a húzással emelkedik ki az autóversenyes produkciók (meg úgy a filmek) világából, és olyan profizmussal hozza le a futamot, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Azt is megmerem kockáztatni, hogy Ford és a Ferrari küzdelméről készült alkotás az év legnagyobb meglepetése lett, és én csak drukkolni tudok, hogy Hollywood is meghallgassa végre azt a bölcs mondást: a kevesebb, néha több.

Tehát amint lesz időtök, irány a mozi, ugyanis Az aszfalt királyait egyszerűen nem lehet kihagyni!

10/9 - Semmi olyat nem mutat, amit még ne láttunk volna, ám ez piszok jól áll neki!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek